Målning av Anders Zorn.

Zorn för hela slanten på Zornmuseet

Efter att många av Anders Zorn storverk varit ute på världsturné återvänder de nu hem till Mora. Namnet på årets stora utställning på Zornmuseet, ”Zorn för hela slanten”, talar sitt tydliga språk. Här bjuds det på några av konstnärens största och mest omtyckta pärlor.


Förra året gjorde Anders Zorn succé på Nationalmuseum i Stockholm. Likaså kunde hänförda besökare njuta av den svenske storkonstnärens verk på Ordrupgaard i Köpenhamn och Kunstmuseum Den Haag i Haag. Flera av verken som visades var utlånade från Zornmuseet i Mora och när de började vända hemåt igen var det ett välkommet återseende.

– När så många verk varit borta under så lång tid kände vi att det var läge att göra en fin Zornutställning. Nu vill vi visa Zorn igen där han hör hemma och har därmed plockat fram det bästa vi har, säger Johan Cederlund, museidirektör.

Dessutom har de förstärkt utställningen med några inlånade verk.

– Bland annat den välkända ”Midsommardans”, som visar ett dansande par i Morkarlby här i Mora, som dansar till solens uppgång. Den finns i vanliga fall finns på Nationalmuseum. Ett annat är ”Mästersmeden”, som finns i privat ägo. Den är en fantastisk målning som visar en smed från Morabyn Vinäs.

Johan tipsar även om att hålla extra utkik efter ”Spanjorska i barett”, en nyligen mottagen donation från en privat samling. Det är första gången verket visas för allmänheten.

Verket Mästersmeden, målat av Anders Zorn, samt porträttbild på museidirektör Johan Cederlund.
Zorns "Mästersmed" (1907) föreställer Sars Per Persson hemma i mästermedens egna smedja i Vinäs, ett verk som museidirektör Johan Cederlund är extra glad att kunna visa i årets stora utställning.

Remarkabel Zorn-succé

Det verkar finnas ett sug efter att ta del av Zorns konstnärskap. Inte minst kunde Nationalmuseum konstatera att förra årets välbesökta utställning ”Zorn – en svensk superstjärna”, verkligen befäste Morasonens status som stjärna och en av våra mest omtyckta konstnärer.

– Stockholm var en remarkabel succé och alla var helt fascinerade över utställningens storlek, bredd och kvalitet. Likaså lockade utställningarna i Danmark och Holland många besökare och fick fina mottaganden. Det är viktigt att hela tiden hålla Zorn aktuell och få ut honom i världen, att han finns med och hålls vid liv, säger Johan.

Samtidigt är han säker på att de bästa verken och konstnärerna alltid kommer ha sin publik.

– Kvalitet står sig, oavsett epok. Att dessutom besöka en utställning för att se verken i original, på riktigt kunna se deras tyngd och utstrålning, adderar en extra dimension. Det är en helt annan sak att se en målnings struktur framför sig på museet än att se digitala foton fladdra förbi på skärmen.

Ett måste på en kulturell bucketlist

De som kommer till Mora kan med andra ord se fram emot att ta del en konstupplevelse utöver det vanliga.

– Zorn har på många sätt skapat den romantiska föreställningen om Dalarna och de traditioner vi har, som många besökare har av Dalarna. Därmed står även ett besök på museet på många personers bucketlist, man ska ha varit här.

Fast Johan konstaterar samtidigt att även om ett museibesök för många är ett turistiskt ”måste”, så gör Zornmuseet oväntade avtryck hos besökarna.

– Det kul att se folks reaktioner när de är på väg ut. Många är förvånade, tagna och berörda av vad de sett. Väldigt positiva över hur många verk vi har, kvaliteten på konsten. I sommar drar vi dessutom på stort med ”Zorn för hela slanten” och ser till att det blir en riktigt fin Zornutställning.

Zorn för hela slanten” visas 12 februari – 4 september 2022. Som en specialutställning i utställningen visas även ”Zorns skidtävlingar – en början till Vasaloppet?”, som uppmärksammar Vasaloppets 100-årsfirande.

Läs mer på Zornmuseets hemsida.