Två personer skålar i baren på Mora Hotell.

Weekend med nära till allt på Mora Hotell

Sätt extra guldkant på tillvaron med god mat och dryck, härligt boende på hotell och skön spavistelse. På Mora Hotell bor du mitt i centrum, nära till allt Mora har att erbjuda. Dessutom går det att ta tåget ända fram till entrén.


Mitt i centrala Mora ligger Mora Hotell, en minst sagt anrik plats som välkomnat besökare ända sedan 1830. Då gick det under namnet Mora Gästgiveri och även om mycket har hänt sedan dess finns den genuina atmosfären kvar. Att konstnären Anders Zorn och hans hustru Emma, samt vänner som Carl Larsson, Selma Lagerlöf, Prins Eugene och August Strindberg var ofta sedda gäster gör förstås sitt till för stämningen.

En weekend här är en rakt igenom angenäm historia, som börjar redan med resan hit. Sitt kvar på tåget efter Mora station och kliv av på Mora Strand istället, så har du hotellentrén rakt över gatan. Smidigare kan det inte bli.

Därefter checkar du in i alltifrån gemytliga dubbelrum till stora lyxiga sviter. Alla rum har utsikt mot Moras stadskärna eller närliggande Tingshusparken. Pusta ut på rummet efter resan eller ännu hellre – gör ett besök i hotellets spa- och relaxavdelning. Här finns pool, jacuzzi, ång- och torrbastu, liksom möjligheten att boka njutbara spabehandlingar eller sparitualer. Som hotellgäst har du alltid fri entré till relaxavdelningen.

Vy över Mora centrum med Mora Hotell.

 

Välrenommerad restaurang

Hotellets meny är fylld av lokala läckerheter, tillagade av välrenommerade kockar i kombination med drycker utvalda av diplomerade sommelierer. Köket har en skandinavisk profil, med inslag av Frankrike och Italien. Det finns ett nära samarbete med lokala producenter, vilket återspeglas i de råvaror som används: från närområdet kommer vilda smaker ren, älg, öring och röding.

Efter en god natts sömn och en ännu godare frukostbuffé är det bara att ge sig ut och utforska Mora. Zornmuseet och Zorngården ligger någon minuts promenad bort och är det lätt att spendera många timmar. Njut av den världsberömda konstnärens magiska akvareller, oljemålningar, skulpturer och etsningar. Kika även närmare på den tillfälliga utställning som är aktuell just nu, ofta ges då unika chanser att se riktiga storverk av såväl svenska som internationella konstnärer. En guidad visning på Zorngården, Anders och Emma Zorns hem, är också något utöver det vanliga. Här hör du historierna om parets resor världen över, om hur de internationella influenserna avspeglades i hemmet och inte minst det brinnande engagemanget för hembygden.

Strosa längs Kyrkogatan, där småstadsshoppingen bjuder på såväl unika butiker som mer välkända kedjor. Missa inte ett besök på klassiska Mora Hemslöjd, där hittar slöjd och hantverk av högsta kvalitet samt införskaffa material om du vill slöjda själv. Botanisera bland handvävda textilier, skinnfällar och kuddar, broderier, tvåändsstickat, träslöjd och smide.

 

Fiskrätt serverad i restaurangen på Mora Hotell.

 

Hotellfrukost på Mora Hotell i Mora.

 

Allt på nära håll

På hotellet går det också att hyra cyklar för att utforska närområdet ännu mer. Precis utanför hotellet, vid Kajen och Saxviken, startar flera sköna rekreationsleder som bjuder på både natur och kultur.

En cykelled går till Nusnäs. Där kan du göra stopp för fika och se tillverkningen av hela Sveriges ikon, dalahästen. På vägen till Nusnäs kan du bland annat se den välkända Gustav Vasa-statyn, besöka Mora Korgmakeri och stanna till vid Siljansnära rastplatser. En annan av lederna går längs Siljan, förbi Zorns Gammelgård och Textilkammare för att sedan nå det fina friluftsbadet vid Åmåsäng.   

En vandring längs Vasaloppsleden är inte heller helt fel. Även den startar på andra sidan gatan från hotellet, bredvid kyrkan och Zornmuseet. Låt dagsformen avgöra hur långt du vill gå, packa god matsäck och njut av omgivningarna.

Väl tillbaka på hotellet är det middag som gäller och ikväll kanske du slår till med en läcker avsmakningsmeny? Då väntar rätter speciellt komponerade för en helhetsupplevelse utöver det vanliga. Avsluta kvällen framför den sprakande brasan eller i baren med något gott i glaset och njut av en weekend som garanterat kommer fylla på upplevelsekontot med massor av njutbara stunder.  

Läs mer och boka weekend-paket på Mora Hotells hemsida.

Två cyklister leder sina cyklar utanför entrén till Mora Hotell.