Vy över fjällen i Grövelsjön.

Vintervandra i Grövelsjön och Grövelsjöfjällen

Vinter på riktigt med snö, kyla, turskidåkning, knastrande snö under skorna och den nya favoriten vintervandring. Allt inramat av maffiga fjäll, lika lättillgängliga som ståtliga. Boende med guldkant, njutbara middagar och avkoppling för både kropp och sinne. Allt det här gör Grövelsjön till en perfekt pärla för den som vill fly vardagen för en weekend med extra vintrig touch.


Lars Ericson på Grövelsjöns Turistförening börjar räkna. Under hans tid som hotellägare i Grövelsjön hade de en medelnederbörd av snö på ungefär 3,5 meter.

– När vi hade köpt hotellet ringde jag till den som förde väderdagbok i Grövelsjön och frågade hur många gånger de haft snöfri jul. Under hans 48 år hade det aldrig varit någon sådan, skrattar Lars.

Grövelsjön är med andra ord extremt snösäkert och därmed perfekt för den som drömmer om just en riktig drömvinter.

– Här väntar snö, snö, snö och kyla, höga snövallar och knaster under fötterna. En klar stjärnhimmel är också ett trevligt inslag och kanske till och med norrsken, vilket vi har emellanåt.

Redan innan pandemin märktes trenderna. Människor längtade efter ett liv närmare naturen, lugnare och mer avskalat, långt bort från storstadens stress och ständiga uppkoppling. De hittade vad de sökte i Grövelsjön och sen pandemin har trenden bara förstärkts. Lars spår också att suget efter den typen av lugna, naturnära vinterupplevelser som området är kända för bara kommer att bli större.

Solnedgång i Grövelsjöfjällen.

Salsfjället i Grövelsjön.

Vintervandring i riktig vinter

Turskidåkning och längdskidåkning är redan självklara och populära aktiviteter i Grövelsjön. De 10 mil av välpreparerade spår av hög standard gör förstås sitt till. Att ta sig rakt ut på fjället och bara insupa omgivningarna eller för den delen skida fram i välpreparerade längdspår är honung för själen.

Samtidigt börjar allt fler söka sig ut i naturen och fjällvärlden till fots, även vintertid. Här kommer den alltmer populära vintervandringen in i bilden. För efterfrågan på promenadstråk genom vintriga omgivningar växer.

– Vi ser också att det finns en starkt ökande efterfrågan på att röra sig i ett vinterlandskap utan att åka skidor. Där är vintervandringen ett uppskattat inslag. Framför allt lockar är det många som bara vill komma upp till fjällen, uppleva snö och vinter, utan att nödvändigtvis motionera.

Att ha vintervandringen som alternativ är också tacksamt om det kommer par eller sällskap där någon kanske är skadad, inte kan eller helt enkelt inte vill åka skidor, men ändå vill uppleva utomhusvinter på riktigt.

– Eller så vill man upp och kanske åka skidor fem dagar av en vecka, men en dag vill man hålla sig på hotellet. Då kan man gå till relaxen, läsa, fika, ta en promenad och sedan landa i bastu eller bada utetunna. Man kommer inte bara för att åka skidor, utan vill ha fler aktiviteter att välja mellan.

Mat på Storsätra Fjällhotell i Grövelsjön.

Musslor serverade i djup tallrik på Storsätra Fjällhotell i Grövelsjön.

Vinterweekend med extra vintrigt allt

Förra året gjordes ett test med ett vintrigt promenadstråk som utgick från Storsätra.

– Allt fler frågade vart man kunde gå och vi upptäckte att de till och med började gå i skidspåren. Vilket vi förstås inte vill, de är enkom för skidåkare. Så vi skapade en specifik promenadslinga som blev oerhört uppskattad. Nu ska vi göra ytterligare två, ett stråk uppe vid STF Fjällstation och ett vid Lövåsgården. Då kan man ge sig ut på vintervandring både i mitten av Grövelsjön och båda ändarna av området, säger Lars.

Att så många lockas till just Grövelsjön tror han beror på att området är unikt då det lyckats bevara sin unicitet och gemytliga känsla, samtidigt som det finns god service.

– Men sen är vi också lättillgängliga och Sveriges sydligaste fjäll. Våra fjäll är dessutom inga alper, utan vi ligger kring 800-metersnivån. När du kommer upp till oss ser du ju vyerna och upplever själva landskapet på riktigt.

Så för den som vill uppleva vinter på riktigt bör ta sikte på Grövelsjön. Dessutom är säsongen lång och boendeanläggningarna har ofta öppet ända till slutet av april. Mot slutet av säsongen brukar dessutom fjällens femte årstid, vårvintern, bjuda till de kanske allra mest njutbara dagarna. Turskidor på skare, en solgrop, solglasögon och riktigt god matsäck.

En vinterweekend i Grövelsjön lär med andra ord leverera på alla plan, speciellt på de vintriga.

Läs mer om Grövelsjön och Grövelsjöfjällen.

Skidåkare på turskidor i Grövelsjön och Grövelsjöfjällen.

Vintriga fjällvyer i Grövelsjöfjällen i Grövelsjön.