Barn och skidlärare åker lift på Idre Himmelfjäll.

Vårskidåkning på Sveriges nyaste skidanläggning

Våren är som skönast i fjällen, när skidsemestern består av både härlig skidåkning och värmande solstrålar. På Sveriges nyaste skidanläggning Idre Himmelfjäll står barnfamiljer i fokus. Det mesta anpassat för att både stora och små ska få en så härlig och smidig fjällsemester som möjligt, med alltifrån boenden nära backarna till skidskola och magpirriga aktiviteter.


Själva skidåkningen är givetvis huvudnumret på Idre Himmelfjäll. De slingrande nedfarterna är framdragna genom trolsk fjällskog som bjuder på naturlig, rolig, svängig och omväxlande skidåkning i sann Colorado-stil. Skogen är ett ständigt närvarande inslag på Himmelfjäll, vilket gör skidupplevelsen extra häftig. Har du tur kanske du stöter på någon av alla de invånare som bott här på fjället sedan urminnes tider.

Vid barnens favoritområde "Flingas barnland" finns dessutom en skidkarusell, ett 100 m långt åkband som gör att det blir ännu lättare för dig som är ny på skidorna att komma igång med skidåkningen. Här kan du på ett lekfullt men ändå pedagogiskt sätt komma på hur man åker skidor eller bräda.

Här börjar också skidskolan, som är ett givet inslag på skidsemestern. Det finns grupper för olika åldrar och nivåer, för såväl barn som vuxna. Vare sig du står på ett par skidor för första gången eller har åkt tidigare kan utveckla din åkning och ha ännu roligare i backen. Boka gruppträning eller privatlektioner.

Skidåkare i solnedgången på Idre Himmelfjäll.
Skidlärare och barn i skidskola på Idre Himmelfjäll.

Renar, hundar och skotrar

Det finns också mycket mer att göra än att åka skidor. Till exempel kan du komma nära renen och lära mer Lär om livet som renägare och den samiska kulturen. Samlas kring den levande elden och hör renägaren Mattias Jonsson berättar om livet i Idre Sameby, renarna och samernas åtta årstider.

Eller varför inte ge er ut på safari? Ta med familjen på en mysig skotertur med guide eller hyr en egen skoter och upplev Idres magiska natur och 180 mils preparerade skoterleder på egen hand. Det finns både familjeskotrar där ni kan åka två tillsammans och sportigare varianter för en person.

Ytterligare en häftig upplevelse är att åka fram genom vinterlandskapet i ett hundspann. Det är något speciellt att känna kraften i släden när hundarna drar iväg och känna magen pirra av farten. Välj mellan familjeturer, guidade turer eller testa att köra själv.

Flicka sitter framför tänd brasa med en kopp varm choklad.
Timrad stuga på Idre Himmelfjäll.

Vårskön längdskidåkning runt Himmelfjäll

Nytt för årets säsong är längdskidspåret ”Fjället runt”. Här kan hela familjen uppleva Himmelfjälls gnistrande landskap tillsammans på längdskidor. Spåret är precis vad det heter, ett skidspår runt Idre Himmelfjäll. Spåret är cirka 17 kilometer och du kan starta vid Skidboden eller kliva på där det passar dig. Du kan också ta dig vidare ut i hela Idre Fjälls spårsystem.

När du köper spårkortet har du dessutom tillgång till totalt 95 kilometer preparerade spår på både Idre Himmelfjäll och Idre Fjäll. Det finns därmed alla möjligheter att njuta av vårens värmande solstrålar medan du glider fram genom skog och över fjäll. Stanna till för en frasig våffla i någon våffelstuga eller gräv dig en solgrop och packa upp matsäcken.

Läs mer och boka på Idre Himmelfjälls hemsida.

Sittlift på Idre Himmelfjäll.
Vy över skidanläggningen Idre Himmelfjäll.