Snöskoter på fjället.

Tre annorlunda vinteräventyr i fjällen

Res till fjällen i vinter och njut av lugnet på nära håll. Dalarnas magiska fjällvärld ligger bara några timmar bort, men bjuder på drömmiga vinteräventyr med allt du behöver för en annorlunda och minst sagt minnesvärd semester. Koppla bort, koppla av och njut av naturen och nya upptäckter i gnistrande vintermiljöer. Här är tre spännande alternativ i norra Dalarna.


1. Hotellweekend vid foten av fjället

Stora rum, sköna sängar och mysigt häng framför brasan efter en dag ute i snön. De själva kallar sig ”Fjällvärldens trevligaste hotell” och det är något med atmosfären som verkligen ringar in påståendet. Med Idre Fjälls kanske bästa läge är det alltid nära till hela utbudet av aktiviteter – självklart har de flesta starka inslag av fjäll. Susa nedför pisterna, glid fram i längdskidspåret, åk på skotersafari eller ta en fartfylld tur med hundspann. Eller så tar ni en vintrig promenad på området och markerna runt omkring, bara för att andas den friska luften och ta in fjällens storhet.

Efter en fullspäckad dag är det välkommet att landa på hotellet. Fortsätt till gymmet eller chilla i relaxen innan det är dags för kvällens middag. Hotellets restaurang PW Kök & Bar serverar smakfulla rätter som tar in pärlorna från det lokala skafferiet mixat med inspiration från andra håll. Testa läckerheter som kryddbakad fjällröding med forellrom, Sandefjordsås och råstekt blomkål från den säsongsvarierade menyn.

Läs mer om Pernilla Wiberg Hotell på Idre Fjälls hemsida.

Pernilla Wiberg hotell på Idre Fjäll.

2. Snöskor under stjärnorna i nationalparken

Vandra med snöskor i det spektakulära vinterlandskapet i Fulufjällets nationalpark utanför Särna. Under en exklusiv snöskoweekend kan du följa med på ett flerdagarsäventyr till de omtalade Rösjöstugorna. Vandra i pannlampans sken under den stjärnklara himlen, här finns inga av stadens ljusföroreningar som kan grumla utsikten. Kanske har ni tur och får uppleva norrskenet? Väl framme vid stugorna väntar bastu, vedeldad kamin och livet så som det var förr i tiden. Här är tystnaden slående och mobiltäckningen är högst bristfällig – ett tillfälle att på riktigt koppla bort omvärldens brus?

På dagarna går det att göra turer i omgivningarna, där världens äldsta gran Old Tjikko är ett givet besöksmål. Även fisket på Rösjöarna är populärt, då Fulufjället känt för sitt rika rödingfiske. Om det inte är fantastiskt fjällväder sitter du i de stora isolerade tälten och myser vid kaminen bredvid.

Läs mer på Rösjöstugornas hemsida.

Solnedgång vid Rösjöstugorna.

3. Fartfylld skoter kring nationalparken

Byn Särna är ett riktigt vinterparadis med sina närmare 70 mil skoterled över vida vidder, orörd natur, till fjälls och genom vintriga skogar. En av alla vackra leder går hela vägen från Särna upp till Fulufjällets Nationalpark med ett av Sveriges högsta vattenfall Njupeskär, liksom världens äldsta träd Old Tjikko. Kom ihåg att hålla dig på markerade leder.

Bor gör du bäst på Särna Camping. Förutom att ha skoteråkningen precis runt stugknuten vaknar du upp till vyerna över Vedungsfjällen och Städjan. På campingens hemtrevliga restaurang Lenas Kök & Bar serveras både frukost, lunch och á la carte – och de stenugnsbakade pizzorna är självklart inspirerade av skoteråkningen, med motorklingande namn som Lynx, Yamaha och Polaris.

Läs mer på Särna Campings hemsida.

Snöskoter på fjället.