Rosanna och Lovisa Åkerblad.

Systrarna som tar Åkerblads in i framtiden

”Hem” gick de bara för att sova. För systrarna Rosanna och Lovisa Åkerblad har det alltid varit hotellet i Tällberg, som bär familjens namn, som varit hemma på riktigt. Nu förbereder de sig på att så småningom ta över verksamheten där de är tjugoförsta generationen. Här berättar de om uppväxten på hotellet, om pappas passion och farmors färger – och att hitta balansen mellan arv och framtid.


Det är ingen underdrift att kalla Åkerblads Hotell, Gästgiveri & Spa för en självklar del av Tällberg. Som byns äldsta gård, med anor från 1400-talet, är väggarna sprängfyllda med historia. Lika långt tillbaka i tiden går det att följa släkten Åkerblad, där nu 21:a generationen står på tur att ta över den anrika verksamheten. Fast än så länge verkar systrarna Rosanna och Lovisa Åkerblad ta framtiden med ro, de har fullt upp med här och nu.

– Rosanna är uttalat hotellchef, men vi båda har flexibla roller och hjälper till där det behövs. Man är verkligen en alltiallo, särskilt på ett familjeföretag, säger Lovisa.

En extra familjemedlem

Familjeföretaget, där pappa Anders idag är vd, har alltid genomsyrat systrarnas liv.

– Hotellet är vårt andra hem. När vi var små gick ingen av oss på förskola, utan det var här vi hängde hela dagarna. Vi var här jämt, tog med kompisar hit, lekte med dem här. Så fort vi kunde börja jobba var vi med och hjälpte till med någonting. Många medarbetare som jobbade här när vi växte upp har varit en stor del i våra liv. Hotellet är hemma och ”hem till huset” gick man bara för att sova. Alla i familjen fanns ju häromkring, berättar Rosanna.

Lovisa beskriver hur hotellet också är mer än bara ett hem. Det är som en egen person i sig, som har en minst sagt viktig roll i deras liv.

– Det är som en själ i sig, jag respekterar hotellet på ett sätt som betyder något mer. Det är inte bara en plats, utan också som en extra förälder som jag är mån om, oroar mig över, vill ta hand om. Jag känner en enorm respekt inför verksamheten.

Rosanna instämmer:

– Nej, det är något mer än ett jobb. Det är en livsstil, ett sätt att leva och vara. Med oss tjugofyra timmar om dygnet. Det är inte som att vi stämplar ut och tankarna slutar gå. Det här är något vi gör alla dygnets timmar. Något vi vill värna och utveckla.

Rosanna och Lovisa Åkerblad.

Vy över Tällberg från Åkerblads Hotell.

Aldrig någon tvekan

Alla i familjen är fortfarande aktiva i den dagliga verksamheten.

– Farmor viker servetter varje dag och kommer och äter lunch. Pappa är högst aktiv som vd, är här varje dag och det är han som tar primära besluten. Mamma också, men pappa som vi främst för dialog med. Saker och funderingar, idéer. Idag fokuserar pappa mer på framtidsvisioner i form av byggnationer, nu när vi inlett att utveckla spa. Han gör mycket sådant, duktig på, varit tanken bakom alla byggnationer, skissat, ritat, varit arkitekten bakom det.

Dessutom har systrarnas respektive partners valt att ta en aktiv roll i familjeföretaget.

– Min man är fastighetsansvarig och Lovisas blivande man är restaurangchef. I sådana här tider, som med pandemin, blir vi starka tillsammans när alla är med. Även om alla har sin egen huvudroll, hjälps vi alltid åt för att få det att fungera, säger Rosanna.

På sikt är tanken att de ska ta över verksamheten, men de känner ingen brådska.

– Tanken är att vi ska ta över och vi båda är motiverade att göra det. Vi älskar företaget. Frågan är bara hur och när. Vi har växt mycket, pappa och mamma har gjort ett otroligt jobb under sina karriärer. Vi har fått lära oss att hantera vad som blivit ett stort företag, även om vi fortfarande har mentaliteten av ett litet familjeföretag. Den omställningen är en process som vi är inne i just nu, säger Lovisa.

Rosanna konstaterar att det mesta tar tid och kräver tålamod.

– Det ska mogna, funderas, klämma och kännas lite. Sen blir det ganska naturligt. Som Lovisa säger vet vi inte riktigt när och hur än, men vi är fullt igång med processen. Det är superviktigt att fortsätta vara personliga att behålla känslan gästen får när den kliver genom dörren – när den kommer hem till oss.

Farmors färgsättning består

Just den här personliga atmosfären och den unika miljön har tagit tid att bygga upp. Såväl gården som släkten har funnits här sedan 1400-talet, vilket lagt grunden för den verksamhet som lever och frodas idag.

– Allt det gamla finns kvar med många av de äldre husen som idag är inbyggda i huvudbyggnaden med timmerväggarna syns. Gamla målningar i Storstugan. Vi är väldigt försiktiga när vi gör något, för att inte tappa känslan. Allt det här är unikt och som inte går att ersätta med pengar. Det är en genuin process. Många gäster är återkommande genom generationer, de ser utvecklingen och hur vi värnar om arvet. Det finns en personlighet här som inte finns överallt, säger Rosanna.

Hon får medhåll av Lovisa. 

– Vår historia det mest unika vi har och vi är måna om att bevara det gamla och genuina, men hela tiden följa med utvecklingen. Vi får inte stanna och bli mossiga, utan vara moderna på ett diskret sätt.

Deras farmor är den som genom åren inrett och färgsatt det mesta på hotellet, varpå vår mamma tagit efter. Som det mesta har allt alltid gjorts inom familjen.

– Färgerna som finns idag är de som hon en gång har satt och det är fantastiskt fint. När vi renoverar tar vi verkligen hänsyn och respekt till hur rummet såg ut innan. Vi jobbar med samma färgkoder, men försöker ändå vara samtida.

Hotellrum på Åkerblads hotell i Tällberg.

Hotellrum på Åkerblads hotell i Tällberg.

Motivation och passion från föräldrarna

Mycket av personligheten har kommit av att hela familjen varit så pass närvarande i verksamheten – och är det än idag.

– Vi vill verkligen lyfta mamma, pappa och deras teamwork samt tidigare generationers arbete. Det är vad som gjort det möjligt att komma dit vi är idag. Pappa har gjort mycket av jobbet i själva verksamheten och sitter på stor kunskap och känsla. Mamma var alltid den som tog hand om oss i det tysta, som fick allt att snurra. Vi hade inte kunnat ha bättre förebilder när det kommer till att jobba hårt och hitta motivationen och passionen för att utveckla familjeföretaget, säger Lovisa. 

Båda systrarna har utbildat sig utomlands, bott och jobbat runt om i Sverige och världen. Allt har varit viktiga erfarenheter, lika mycket som en bekräftelse på att det är i Tällberg de hör hemma.

– Vi har haft många andra drömmar när vi var yngre. Det är viktigt att göra andra saker innan man bestämmer sig för att komma hem. Det ger en andra perspektiv på livet, verksamheten och på sig själv. Och för att landa i att det är mysigt att vara hemma. Vi har alltid dragits tillbaka. Inte av tvång, utan för att vi verkligen vill vara del av det här.

Om Åkerblads

  • Gården där hotellet ligger härstammar från 1400-talet och släkten Åkerblad kan följas i skattelängderna tillbaka till mitten av 1500-talet.
  • 1910 började det drivas pensionatsrörelse på allvar.
  • Idag har hotelldelen 73 rum, alla unikt inredda.
  • Det erkända gästgiveriet har fokus på lokala råvaror.
  • I ett nybyggt spa finns pool, bubbelpool, bastu och gym.

Läs mer på Åkerblads hemsida.

Mat serveras på Åkerblads Hotell och Gestgiveri i Tällberg.