Öl i flaska från Oppigårds.

Sommarpub och hantverksöl på Oppigårds

Oppigårds bryggeri är välkända för sina olika öl av hög kvalitet. Alla hantverksmässigt tillverkade i bryggeriet utanför Hedemora. I sommar går det att följa med på en guidad på bryggeriet och höra mer om hur ölen blir till. Dessutom bjuder de in till sina populära sommarpubar.


Det har varit en lång startsträcka. Sylvia Falkeström skrattar och konstaterar att maken Björns intresse för öl blev ”en hobbyverksamhet som spårade ur”.

– Han hade det som en trevlig hobby att brygga sitt eget öl. Sen började vi höra om andra som startade mindre bryggerier och tanken väcktes att vi skulle göra samma sak. Det här var 20 år sedan och ölutbudet är långt ifrån det vi ser idag. På den tiden var den mesta ölen importerad och vi ville göra sådan öl vi själva tyckte om, men som inte fanns svensktillverkad.

De började bygga för tillverkningen 1997 och sju år senare, 2004, sålde de sitt första öl med Oppigårds etikett.

– Det första ölet vi gjorde Oppigårds Golden Ale och den finns kvar än idag, vilket är väldigt roligt. Annars är det alltid så att öl kommer och går. Vi har egentligen två huvudspår för sortimentet. Dels att ta in lite moderna och nya ölstilar. Dels försöker vi också ha med vår tolkning av de klassiska ölstilarna som funnits med länge.

Sylvia Falkeström, som jobbar på Oppigårds bryggeri i Hedemora.
Sylvia Falkeström ser fram emot sommarens pubkvällar vid bryggeriet utanför Hedemora.

Från 8000 till 2 miljoner liter

Det där första året lämnade 8000 liter öl bryggeriet. Idag är siffran 2 miljoner liter om året.

– Vi har lagt ner mycket arbete och möda och vuxit successivt. Till en början la vi väldigt mycket tid på att jobba inåt, med produktutveckling och kvalitetssäkring. Och just produktkvalitet är fortfarande något som är väldigt viktigt för oss, säger Sylvia.

Grunden i ett öl är malt, humle, jäst och vatten. Det är råvarorna alla bryggare har att jobba med, för att skapa sin unika smak och profil.

– Nyckeln till ett riktigt bra öl handlar för oss om noggrannhet, att hela kedjan måste fungera. Från brygghuset där man gör grunden, vidare till jäsning, lagring, tappning. Alla de delarna är som ett kugghjul där varje del måste haka i varandra. Även om det är ett bra öl som lämnar brygghuset kanske det sedan klickar i filtreringen. Så utmaningen är att få hela processen att flyta på.

Oppigårds har uppenbarligen lyckats väl. Genom åren har de vunnit många utmärkelser och många har hyllat deras olika öl.

 – Egentligen är det svårt att säga vad ett bra öl är. Jag brukar snarare säga att inget är rätt eller fel, utan det handlar om att ringa in vad man själv gillar. Det finns många olika profiler och ölstilar. Vi har en ganska bred produktportfölj, så det brukar ordna sig och alla hittar något.

Oppigårds bryggeri i Hedemora.
Foto: Oppigårds.

Sommarpub med ölprovning

Oppigårds bryggeri ligger i en liten by utanför Hedemora och alla öl tillverkas på plats. Sylvia berättar att många blir överraskade när de ska komma på besök och tror att de har åkt fel innan de hunnit komma fram. De tar emot bokade grupper året runt för visningar i bryggeriet, men sommartid har de även öppna guidade turer för de som är nyfikna på bryggeri.

– Då är det bara att dyka upp och följa med. Turen tar ungefär 1,5 timme och guidningen är i fokus, även om man kan köpa provglas om man vill testa några sorter.

Sommaren 2022 ges de guidade turerna tisdag – fredag klockan 14 under vecka 27–31. Under samma veckor går det även att boka in sig på deras mycket populära sommarpubar.

– Under pubkvällarna serverar vi provsmakningsglas av öl från vårt sortiment. Till det lite olika lokala tilltugg, som Gustafskorv, ost från något av dalamejerierna, choklad från Labys Choklad och knäckebröd från Skedvi Bröd.

Nytt för i år är att den som vill dessutom hugga in på en hamburgare till ölen.

Moffa Burgers är en foodtruck från Hedemora och i år kommer de att parkera här under våra pubkvällar. Man kan anmäla redan vid bordsbokning om man även vill ha burgare. Plus att vi också kommer ha några bord på framsidan för de som bara vill ta en hamburgare, men inte specifikt besöka oss.

Uteserveringen vid Oppigårds sommarpubar, vid bryggeriet utanför Hedemora.
Under sommarens pubkvällar går det att provsmaka olika sorter ur Oppigårds sortiment.

Öl med smak av sommarvisa

De har dessutom fler nyheter på gång i sommar. Bland annat ser de fram emot att introducera sin allra första cider.

– Den är vad den heter: Svenska äpplen. Vi har helt enkelt köpt äppelmust som vi har jäst hos oss och tappat upp. Det är en helt ny produkt för oss, berättar Sylvia.

De har även låtit fler fruktiga smaker leta sig in i sortimentet – i form av 1200 kilo hallon.

Det är ett väldigt annorlunda öl, en syrlig berliner weisse med sötman och friskheten från hallon, vilket gör att det blir en annan typ av smak på drycken. Extra härlig så här sommartid.

De har även tagit fram en jubileumssnaps, för att ansluta till 150-årsfirandet av diktaren Hugo Alfvéns födelse. Den är namngiven efter en av hans mest kända visor ”Uti vår hage” – och smaksättningen följer uppräkningen av blommor från den kända visan:

– Kryddningen består till stor del av de örter och växter som förekommer i visan. Krusmynta och hjärtansfröjd, rosenknoppar och blå bär.

Det har hänt mycket sedan starten 1997 och nog har de lämnat startsträckan såhär 25 år senare. Även om mycket har hänt både för Oppigårds och på ölfronten i Sverige kan Sylvia konstatera att de fortfarande jobbar efter samma devis.

– Ölintresset har växt och det har hänt mycket i hela landet. Vi har lärt oss hela tiden, hittat nya förbättringsområden och varit en nyckel till framgången. Vi har alltid försökt hålla jämn kvalitet. Det kanske åter självklart, men det är inte helt enkelt och det kan alltid hända saker. Det är som när man lagar mat hemma. Man tycker man gör lika varje gång, men det blir det inte alltid. Det är samma sak för oss med ölbryggningen. Så målet har alltid varit kvalitet över tid.

Ölflaskor i produktionen på Oppigårds bryggeri
Foto: Oppigårds.

Taste of Dalarna

Oppigårds är en del av Taste of Dalarna, ett nätverk av gårdsbutiker, producenter, hantverksbryggerier, caféer och restauranger runt om i Dalarna som sätter de lokala råvarorna och de lokala smakupplevelserna i främsta rummet.

Läs mer på tasteofdalarna.se