Rösjöstugorna i solnedgången.

Snöskor under stjärnorna i nationalparken

Vandra med snöskor i det spektakulära vinterlandskapet i Fulufjällets nationalpark utanför Särna. Under en exklusiv snöskoweekend kan du följa med på ett flerdagarsäventyr till de omtalade Rösjöstugorna. Vandra i pannlampans sken under den stjärnklara himlen, här finns inga av stadens ljusföroreningar som kan grumla utsikten. Kanske har du tur och får uppleva norrskenet? Väl framme vid stugorna väntar bastu, vedeldad kamin och livet så som det var förr i tiden.


Tommy Lönnebacke spenderar mer eller mindre 10 månader om året i Fulufjällets natinoalpark. Här välkomnar han besökare till Rösjöstugorna, som ligger vid just Rösjöarna, omgiven av dalafjäll och nationalparkens karga natur.

– Här lever man det enkla livet, lite mer som förr i tiden, vilket gör att man lär sig uppskatta just det enkla. Vi har sol- och vindeld så det finns belysning i stugorna, men sen är det vedeldat för värme, gasolspis för matlagningen, utedass och vatten från bäcken utanför stugorna. Många uppskattar det och man inser också att man har det rätt bra hemma ändå.

I nationalparken väntar äkta vildmark och riktig vinter.

– Här är det ingen konstsnö, inga vägar, inget är tillrättalagt. Tystnaden är slående och det är taskig mobiltäckning. Sen är det alltid otroligt med snö här. Det spelar ingen roll om det är snöfritt i resten av Sverige. En ”dålig” vinter har vi kanske 1–1,5 meter. Den ligger kvar från slutet av november och till slutet av maj, berättar Tommy.

Stugorna öppnar för vintersäsongen i mars 2022. Då går det att hyra stugorna och ta sig den cirka 7 km långa vinterleden från Brottbäcksstugan till Rösjöstugorna. Snöskor är att rekommendera. 

Snövallar kring Rösjöstugorna.

Snöskoweekend med chans på norrsken

För den som söker en extra häftig upplevelse, öppnar Tommy upp stugorna redan under januari-februari för exklusiva vinterweekends på Fulufjället. Då går det att som grupp boka in sig för en oförglömlig helg, som startar i pannlampans sken.

– Vi startar vid foten av fjället och tar oss upp till stugorna på snöskor. Vi vandrar under stjärnorna i pannlampornas sken och har vi extra tur kanske vi också får se lite norrsken. Det händer inte jätteofta, men några gånger varje vinter dyker det upp. vinter. I och med att vi inte har några ljusföroreningar är det en otrolig stjärnhimmel.

Därefter väntar två nätter i stugorna på fjället. På dagarna går det att göra turer i omgivningarna, där världens äldsta gran Old Tjikko är ett givet besöksmål. Även fisket på Rösjöarna är populärt, då Fulufjället känt för sitt rika rödingfiske.

– Pimpling är stort. Om det inte är fantastiskt fjällväder sitter man i våra stora isolerade tält och myser. Där inne finns det kamin, så det spelar ingen roll vad det är för väder utanför, säger Tommy.

Annars är bastubadet ett givet inslag i stugvistelsen och ett värmande måste efter en dag ute i den vintriga fjällvärlden.

– Med tidiga solnedgångarna är det makalöst att sitta i bastun och titta på när solen går ner. Vi släcker ner ljuset i bastun så man verkligen kan se det.

Solnedgång vid Rösjöstugorna i Fulufjällets nationalpark.

Avgiftande nedkoppling och kaffe i världsklass

Att besöka Rösjöstugorna är verkligen att uppleva enkelheten i att vara här och nu, som Tommy säger ”komma tillbaka till basiclivet”.

– Vi hugger upp ett hål i bäcken för vatten varje morgon som vi sen bär upp till stugan. Man kapar och klyver sin egen ved, eldar i kaminen. Det är en del av upplevelsen och så är det för alla gäster. Det kan man få lära sig om man inte vet.

Att bo i stugorna är ett lite enklare alternativ till en tälttur. Kanske blir det ett första möte med fjället, som förhoppningsvis ger mersmak. För även om det kan vara utmanande att skala av livet från vardagens bekvämligheter, brukar det hända något med de besökare som kommer ut i tystnaden och lugnet på fjället.  

– Jag ser det också på barn som kommer upp. De blir som avgiftade första dagen när de inser att det inte finns något Internet. Sen blir de barn igen och vill inte åka hem. Det är pulkaåkning och lek i snön.  

Tommy slår också ett slag för vårvintern, tiden på året då fjällvärlden lockar med sina allra härligaste förutsättningar. Likaså är det ett stensäkert snökort att ta sikte på Fulufjället. Under de 30 år han spenderat i nationalparken har Tommy aldrig upplevt en snöfri vinter. Han har heller aldrig upplevt så gott kaffe.

– Kaffet är världsklass. Ingenting går upp emot kaffe kokat på vatten från fjällbäcken utanför. Det är nog det svåraste när man ska acklimatisera sig nedanför fjället sen. En kaffe på macken är inte alls samma sak.

Läs mer och boka ”Exclusive Winter Weekend Fulufjället” på Rösjöstugornas hemsida.

Tommy Lönnebacke vid Rösjöstugorna.
Tommy Lönnebacke tipsar om att testa isfiske under vistelsen vid Rösjöstugorna. Om vädret inte är optimalt går det att sitta i speciella tält och pimpla, där vedeldade kaminer sprider värme i vinterkylan.