Ensam alpin skidåkare på väg nedför backe i Fjätervålen.

Skidåkning utan stress och trängsel i Fjätervålen

Det är lugnet, naturen och avkopplingen som lockar gäster till den okända pärlan i dalafjällen. Att skidåkningen i Fjätervålen är något alldeles extra spelar förstås också in, för att inte tala om den familjära och genuina stämningen som gör att hela familjen kan slappna av och njuta av en riktig vintersemester.


I Fjätervålen har hela familjen något att hämta. Skidåkningen håller hög internationell klass och här finns Dalarnas högst belägna backe, 1002 meter över havet. Men det är inte bara skidåkningen som lockar. Även känslan och stämningen gör sitt till för helheten.

– Vi är ju en mindre anläggning, vilket gör att det blir en genuin och familjär känsla. Man försvinner inte i mängden och bemötandet blir verkligen personligt, som att man blir kompis med de som står i liften eller skidläraren från skidskolan, säger Sofie Andersson, VD och marknadsansvarig.

Hit kommer familjer som vill komma bort från vardagens stress och höga tempo, för att istället kunna spendera tid tillsammans.

– Det blir verkligen fokus på avkoppling, lugn och ro när man kommer hit. Det är mycket mys med familjen samtidigt som man kan få riktigt bra skidåkning – dessutom utan trängsel. Vi har långa, breda och välpreparerade pister, som tack vare de stora åkytorna inte blir uppåkta i första taget.

Två skidåkare på väg nerför backen i Fjätervålen.

Alpin skidåkning i Fjätervålen.
Gott om utrymme i backarna och korta liftköer är utmärkande för Fjätervålen. Foto (samtliga): Emil Sergel.

 

Gratis längdskidor för barn

Fjätervålen satsar också på längdskidåkning och framför allt för barn. I år skapas en mindre längdteknikbana där barn och ungdomar kan träna teknik, balans och utmanas på längdskidor.

– Vi vill inspirera och uppmuntra barn att både upptäcka och utveckla längdskidåkningen. Förutom satsningen på längdteknikbanan har vi flera duktiga längdcoacher som man kan ta lektioner med. Förra året introducerade vi ”Längdkul”, där man har kul på längdskidor tillsammans i grupp.

Från och med den här vintern behövs inte heller någon längdknapp för barn. Det är gratis att åka längd för alla barn upp till 15 år. Därmed är det kanske extra lockande att utforska de 48 kilometer välpreparerade längdskidspåren för en familjeutflykt. Spåren slingrar sig runt stugområdet och upp på kalfjället. Fjällspåren går till stor del genom ett naturreservat med helt orörd fjällnatur.

Två barn åker längdskidor i Fjätervålen.
Barn upp till 15 år åker gratis längdskidor i Fjätervålen.

 

Hundspann och skoterturer

Utöver längdskidåkningen nämner Sofie flera barnvänliga aktiviteter.

– Vi har väldigt mysiga turer med hundspann som startar i vinter och som passar barnfamiljer. Det går både att köra själv eller åka med. Till exempel kan man följa med på en tur till Fjätfallen, det vackra vattenfallet som ligger några kilometer bort. Eller så följer man med på skoterturer där man kan åka till en grillkåta och fika eller följa med på en lunchtur med korvgrillning.

Boendet i Fjätervålen utgörs av mysiga privatägda stugor och lägenheter, alla med naturen in på knuten. Här finns även några ställplatser precis nedanför backarna, med närhet till backar, längdspår, restaurang, närlivsbutik och skidshop.

– Till oss kommer man för att umgås och åka riktigt mycket skidor, här får man mycket skidåkning för pengarna, då vi ytterst sällan har några liftköer. Vi är dessutom prisvärda både på skipass och boende, avslutar Sofie.

Vill man ha ännu fler backar att välja på finns dessutom Idrepasset, ett gemensamt skipass med totalt 81 nedfarter hos tre anläggningar; Fjätervålen, Idre Fjäll och Idre Himmelfjäll.

Läs mer på Fjätervålens hemsida.

Flicka i skidhjälm.