Skulpturer i trädgården på Hildasholm i Leksand.

Oväntade skulpturmöten i Hildasholms trädgårdar

Trädgårdsparken vid Hildasholm i Leksand är vida känd, där de grönskande trädgårdsrummen bjuder på fantasifulla och ofta överraskande inslag. Den årliga skulpturutställningen är just ett sådant inslag. ”Trädgårdarna är konstverk i sig och skulpturerna som kommer till ger en högre dimension i upplevelsen”, säger intendent Kicki Kobdock Haak.


Det välkända vita stenhuset från 1910 är läkaren och författaren Axel Munthes bröllopsgåva till sin fru Hilda Pennington Mellor. Från början hette det Stengården, men bytte senare namn för att hedra Hilda. De stiliga och lekfulla inomhusmiljöerna är en upplevelse i sig och en guidad visning rekommenderas för att få höra de spännande historierna om Axel, Hilda och deras liv.

Minst lika känd som huset är den stora trädgården. Sommartid står den två hektar stora naturparken i full blom och runt huset finns många fantasifulla trädgårdsrum. De flesta är inspirerade av den engelska stilen Arts and Crafts, som låg Hilda mycket varmt om hjärtat.

– Att besöka trädgårdarna är en upplevelse, alla årstider på året. De fjorton trädgårdsrummen är alla olika till sin form, sitt innehåll och sitt syfte. De flesta med Hildas Arts and Craftstanke. De trädgårdar som dagens trädgårdsmästare skapat, medicinalträdgården och köksträdgården, är också de upplevelser i sig. I år kommer det dessutom att finnas en skyltning med QR-koder för att besökaren ska kunna få mer kunskap om vad de ser, berättar intendent Kicki Kobdock Haak.

Huset Hildasholm i Leksand.

Spännande möten med skulpturer i trädgården

För fjärde året i rad kan besökarna även ta del av nutida konstverk i Hildasholms trädgårdar. I år ställer fyra skulptörer ut sina verk i de olika trädgårdsrummen, vilket skapar en spännande mix mellan natur och kultur.

– Trädgårdarna är konstverk i sig och skulpturerna som kommer till ger en högre dimension i upplevelsen. De gör också att besökaren stannar upp och ser både konsten och trädgården i annat ljus, i annat perspektiv och det blir ett spännande möte, säger Kicki.

Den som besökte skulpturutställningen förra sommaren kommer återigen att möta stenskulptören Fredrik Zachrisson.

– Hans verk finns i den norra delen av trädgården, som är lite vildare och mer naturnära. När du ser hans skulpturer kan du använda din fantasi och drömma dig bort i deras färger. Stenarna som skulpturerna skapats av kommer från Siljansringen, där de hittats runt om i skogarna. Stenarna är påverkade av meteoritnedslaget för ca 370 miljoner år sedan.

Konstnären Fredrik Zachrisson bredvid sina skulpturer, som han ställer ut på Hildasholm i Leksand.
Fredrik Zachrisson är en av konstnärerna som ställer ut sina skulpturer på Hildasholm i sommar.

Magnolior, moderskap och människan som motiv

En ny bekantskap är konstnären Ulla Corin Lindroth, som sedan många år bor i Leksand.

– Hon ägnar sig åt bild och keramik, där växtlighet och natur är återkommande teman i hennes arbete. På Hildasholm kommer hon att skapa en unik miljö vid trädgårdens lusthus. En populär och lite undangömd plats som Ulla nu gör till sin egen, bland annat inspirerad av magnolior, säger Kicki.

I resterande del av trädgårdarna, samt även med vissa verk inomhus, ställer Lena Lervik och Thomas Qvarsebo ut.

– Lena skildrar moderligheten och moderskapet i material som terrakotta och brons. Hos oss finner hon nu en plats där moderskapet kopplas samman med Hilda Pennington Mellor, som tillsammans med sina pojkar tillbringade en mängd somrar i trädgårdarna. Trädgårdar där vi nu i sommar får uppleva Lenas gestaltande av mödrar och barn. Thomas inspireras av antika skulpturer och människan som motiv och även hans verk möter besökaren i trädgårdarna.

Hildasholms intendent Kicki Holback vid några av de skulpturer som syns i trädgården.
Hildasholms intendent Kicki Kobdock Haak ser fram emot ännu en sommar med spännande skulpturer i de olika trädgårdsrummen.

Sommarprogram med många aktiviteter och evenemang

Hildasholm öppnar för säsongen den 11 juni 2022. Då är trädgården öppen dagligen och det går även att följa med på trädgårdsvandringar tillsammans med trädgårdsmästaren. Likaså ges flera guidade visningar av huset varje dag. Dessutom finns ett sommarprogram med en mängd olika aktiviteter och evenemang.

 Vi har till tre konserter inbokade, bland annat med Malvakvintetten och Jenny Lind-stipendiaten. Onsdagar efter midsommar är det Afternoon Tea med en föredragshållare. Vecka 29 är vår traditionella Barnteatervecka.

Kicki fortsätter räkna upp programpunkter som workshops i skapande, en konst- och kuriosadag med konstvärdering samt backluckeloppis med fokus på konst och design. Även Hildas trädgårdskafé har öppet och serverar hembakat fika och lättare luncher i den mysiga trädgården. Det är helt enkelt mycket på gång på Hildasholm i sommar.

Läs mer, se aktuella öppettider och boka ditt besök på Hildasholms hemsida.

 Trädgården på Hildasholm.