Sprakande brasa på Åkerblads spaavdelning.

Nytt spa tar form på Åkerblads

Det bubblar på spa-fronten i Tällberg. På Åkerblads klassiska hotell växer nu ett helt nytt spa- och relaxområde fram. Här ska det gå att njuta från morgon till kväll, med alltifrån lyxiga behandlingar och dopp i infinitypoolen till skönt häng framför en sprakande brasa i loungen.


Tällberg är en välkänd weekenddestination, där Åkerblads Hotell är en av de mest omtyckta klassikerna. Gården har anor från 1400-talet och har under lång tid varit en plats dit besökare kommit för att njuta av lugn, ro, stillhet och återkoppling. Spat har haft en given plats i den avkopplade ekvationen och nu görs en stor satsning på att utöka spaområdet.

– Den blir en helhetsupplevelse på ett annat sätt än tidigare. Spaupplevelsen blir ännu mer exklusiv och man kan spendera mer tid i spa-området. Man kan fortsätta ha morgonrocken på, äta något lätt, läsa vid brasan och titta ut över infinitypoolen genom panoramafönstren. Kanske slumra till en stund, innan man tar hissen upp till en behandling, säger Lovisa Åkerblad, som tillsammans med systern Rosanna Åkerblad är tjugoförsta generationen som driver hotellet.  

Bland nyheterna finns alltså en loungedel med bar där det går att handla dryck och tilltugg utan att behöva lämna spaområdet.

– Det är bara att slå sig ner i sittgrupperna kring den öppna spisen. Vi har stora panoramafönster ut över utomhuspoolen, en infinitypool. Det är en varm och stilla pool, som är tänkt att skapa känslan av en skogstjärn, att vara väldigt naturnära. På vintern finns snön alldeles runtomkring och på sommaren sitter man mitt bland blommande rosor.

Pool och champagneglas på Åkerblads spaavdelning.

Unnar sig spa och egentid

Planerna på ett nytt, eller snarare utbyggt, spa har funnits länge. Åkerblads var tidigt ute att erbjuda spaupplevelser och -behandlingar när det började bli populärt för 15–20 år sedan. Sedan dess har trenderna inom hälsa och wellness bara vuxit sig starkare.  

– Vi ser att det finns ett stort behov hos människor att unna sig något utöver att äta och sova gott. Man vill få en behandling och verkligen ta hand om sig själv. Dessutom vill många ha mer än bubbelpool och bassäng, man vill ha en helhetsupplevelse, säger Rosanna.

Tällberg som plats gör sig dessutom extra bra som spadestination.

– Eftersom vi ligger på landsbygden kommer folk hit för att bara vara just här, uppleva platsen i sig och spendera tid på hotellet. Då blir spadelen en extra viktig kugge, i kombination med vackra miljöer och naturen runtomkring.

Den nya spadelen är enbart avsedd för vuxna, för att ytterligare skapa de lugn som många gäster eftersöker.

Omklädningsrum och dusch på Åkerblads spaavdelning.

Bred spameny och hemtrevlig spakänsla

Nu ser systrarna fram emot att kunna inviga den nya spaavdelningen. Även om de inte vågar säga något exakt datum pekar allt på att det kommer ske någon gång i vinter.

– I spat gör vi en modern tolkning av traditionen. Stilmässigt försöker skapa en känsla där vi blandar det nya med det traditionella som genomsyrar hela hotellet. Det är samma färgkoder, samma röda tråd – allt för att skapa en känsla av harmoni. Vi har den gröna mosaiken som representerar skogarna man ser när man tittar ut genom fönstret, björkträ, mjuk ljussättning, skiffer på golvet, säger Lovisa.

De har också en bred meny när det kommer till behandlingar.

– Det finns något för både kropp och ansikte, ritualer, Vichy-dusch och kurbad. Många tenderar gå mot de säkra korten, som helkroppsmassage eller klassisk ansiktsbehandling. Men allt fler börjar testa lite av det andra, som kroppsinpackningar med alger, lera eller choklad, berättar Rosanna.

Även om de först ska inviga de här nyheterna i Åkerblads spa, har de en långsiktig plan med ännu fler etapper och redan uttänkta skisser på hur gästerna ska få en ännu mer avkopplande upplevelse. För såväl Tällberg som Åkerblads är en unik plats, som också är förtjänt av ett lika unikt spa.

– Hotellet har många vinklar och vrår. Runt varje hörn väntar något nytt och spännande, som det blir när det är gamla hus. Det skapar en hemtrevlig känsla, även på spa-avdelningen. Den där känslan som går igen i allt vi gör här på hotellet och som vi gärna vill att våra gäster ska vara en del av, avslutar Lovisa.

Läs mer och boka din vistelse på Åkerblads hemsida

Par dricker champagne på Åkerblads spa.
Morgonrock med Åkerblads logotyp.