Vintermiljö vid Falu Gruva.

Maxat vinterstopp hos Falu Gruva

Det finns mycket att uppleva vid Falu Gruva sommar som vinter. Oavsett om du gör ett kort stopp på vägen genom vinter-Dalarna eller väljer att stanna över natten. Gå ner i gruvan, ta en vintrig promenad i historiska miljöer och övernatta hos Cristopher Polhem.


Det första som möter besökaren är vyn över Stora Stöten – dagbrottet som bildades vid ett ras 1687. Under vinterhalvåret ligger snö på bergssidor och klippavsatser vilket gör upplevelsen speciell. Här häckar Dalarnas landskapsdjur berguven på våren, kanske får du en skymt av den?

– Ta en promenad på egen hand bland historiska byggnader runt dagbrottet. Det ger både frisk luft och rörelse i en fantastisk miljö med utsikt över gruvan och staden, tipsar Anna Björkman, verksamhetschef vid Falu Gruva.

Den som är nyfiken på gruvans långa historia kan hålla utkik efter QR-skyltning där en av gruvans guider berättar mer om olika platser på området. 

Om du reser med elbil finns det laddmöjligheter för bilen finns i närheten; vid Stora Coop eller i Falu centrum. Perfekt att upptäcka gruvan och resten av Världsarvet Falun medan bilen laddas.

En lave vid Falu Gruva.

Övernatta i historisk miljö

För den som vill som luncha finns flera alternativ vid Falu Gruva. Gjuthuset Café & Butik erbjuder lättare luncher och restaurang Geschwornergården har dagens lunch på både vardagar och helger.

– Det är ett modernt kök i en historisk miljö – lokalt mathantverk för hela familjen, säger Anna Björkman.

Miljön under jord i gruvan ser likadan ut året om, här är temperaturen alltid densamma.

För den som vill maxa besöket rekommenderar Anna Björkman ett besök under helgerna då Gruvmuseet är öppet. Passa också på att boka övernattning på Polhem Bed & Breakfast – en historisk byggnad där uppfinnaren Christopher Polhem bodde på 1700-talet då han var chefsingenjör vid gruvan.

– Att boka ett helgpaket med gruvtur och museibiljett är ett bra tillfälle att besöka platsen i lugn och ro. Från gruvan är det promenadavstånd till Falu centrum och nära till skidspår och skridskoisar. Falun är en utmärkt plats för vintersport; isarna på Runn med plogade banor mellan öarna är vi nationellt kända för.

Läs mer på Falu Gruvas hemsida och boka boende hos Polhem Bed & Breakfast.

Skylt utanför Polhem Bed and Breakfast vid Falu Gruva i Falun.

Ett av rummen på Polhem Bed and Breakfast vid Falu Gruva i Falun.