Barn på guidad visning under jord vid Falu Gruva.

Lustfyllt och lärorikt vid Falu Gruva

Att besöka Falu Gruva är att kliva rakt in i historien – på roligast möjliga sätt. Här lär sig barnen nya saker av bara farten, både under spännande gruvturer under jord och genom att möta gruvarbetarfamiljer som absolut inte vet vad en mobiltelefon är för något. Nytt för i år är möjligheten att hälsa på i 1950-talet.


Falu Gruva är en minst sagt historisk plats. Inte nog med att den är en del av Världsarvet Falun och därmed en plats värd att bevaras för all framtid, här går det också att komma historien riktigt nära. Fast hur kul är historia för den som ska semestra med barn?

– Många barn är nyfikna på vad barn i samma ålder gjorde förr i tiden. Om de fick jobba under jord i gruvan eller hur en dag kunde se ut för barn i motsvarande ålder. Det blir lite hisnande när de får höra historierna och berättelserna, säger Anna Björkman, verksamhetschef på Falu Gruva.

En gruvtur under jord är förstås ett måste. Det är något speciellt att vandra omkring i gruvgångarna och höra berättelserna om hur det var att arbeta i och kring gruvan. 

– Ovan jord har vi Gruvmuseet som är väldigt uppskattat bland barnfamiljer. Vi har anpassat mycket av upplevelsen för just barnen, med många interaktiva inslag där man för röra, känna och testa själv.

Anna berättar att många, både små och stora besökare, brukar haja till vid den tusen år långa tidslinjen.

– Många får en aha-upplevelse av de olika perspektiven. När man får en överblick över vad som hände lokalt vid gruvan och vad som samtidigt pågick i övriga Sverige och ute i världen. Ofta fastnar vi i vår egen bubbla och tänker inte på vad som händer parallellt på andra platser. Det är en sådan grej som man tillsammans med sina barn kan reflektera och fundera över.

Barn på guidad tur under jord vid Falu Gruva.

Familj besöker det interaktiva Gruvmuseet vid Falu Gruva.
Under en visning under jord i Falu Gruva berättar guiden spännande historier om livet vid gruvan. På det interaktiva Gruvmuseet kan ni på ett lekfullt sätt lära er mer om historia, teknik och vetenskap.

 

Inga mobiltelefoner på 1950-talet

För ett par år sedan introducerade Falu Gruva ett nytt sätt att upptäcka historien. Då öppnade de dörrarna till Erikssons stuga och gav besökare möjligheten att kliva rakt in i hemmet hos en gruvarbetarfamilj anno 1897. Upplägget var minst sagt lyckat, så i år spinner de vidare på konceptet och utökar tidsresan med ytterligare en autentisk gruvarbetarbostad.

 – Den här gången har familjen Eriksson förflyttat sig till år 1958 och man får möta delar av familjen när man kommer och hälsar på. Både i stugan från 1958 och hemmet från 1897 får man förflytta sig tillbaka i tiden. Båda familjer lever i sina respektive tider, de vet inget om hur det är 2022. Det går till exempel inte att fråga vilken slags mobil de har, för de har ingen aning om vad det är för något. Däremot går det jättebra att prata om fotbolls-VM 1958, säger Anna.

På plats finns alltså skådespelare som hela tiden befinner sig i karaktär och interagerar med besökarna.

– Man får en känsla och förståelse för hur det var att leva vid gruvan vid de här tiderna. Dels att man får prata med dem och fråga hur deras liv faktiskt ser ut. Dels se deras hem, vilka saker de har, hur de lagar mat. Allt för att barnen ska få sätta sig in i hur det var att vara barn vid gruvan förr.

Att kunna visa gruvarbetarbostäderna tillför dessutom nya viktiga och vidgade perspektiv på livet vid gruvan.

– Mycket har handlat om hur det var att jobba i den här miljön, alltså framför allt det männen gjorde. Därför kändes det extra viktigt att visa hur det var att vara kvinna och barn. Vad gjorde de för typ av jobb, hur såg deras vardag ut? Då får man hela perspektivet.

Två kvinnor i Erikssons stuga på gruvområdet vid Falu Gruva.
Hälsa på hemma hos gruvarbetarfamiljen Eriksson och kliv in i endera 1958 eller 1897.

 

Mycket att se och göra på gruvområdet

Förutom gruvturer, Gruvmuseet och gruvarbetarbostäder finns det ännu lite – eller mycket – mer att se och göra på gruvområdet.

– Det finns många coola byggnader att gå in i och om man scannar QR-koderna som finns runtom på området får man en enklare guidning. Många tycker också att det är häftigt att ta en promenad runt dagbrottet Stora Stöten. Där får man en häftig utsikt över både hålet och staden. Dessutom ligger det en populär pizzeria efter vägen, så det är ett uppskattat ställe att pausa för pizza eller glass, tipsar Anna.

I sommar inviger de också en ny cykellekplats, som är en del av en större satsning på cykel och vandring i världsarvet. Den ligger bredvid den nuvarande lekplatsen och är perfekt som introduktion till den som vill börja cykla MTB, testa teknik och lära sig balans.

Vare sig det handlar om en gruvtur eller cykeltur vävs platsens historia alltid in i upplevelsen.

– Det finns så otrolig mycket att lära av historien. Det är viktigt att vi inte bara tänker att de var mindre medvetna för att de levde förr i tiden. Att kliva ner i gruvan eller in i husen med våra barn blir som att leka till oss kunskap om historia. På ett lustfyllt sätt får vi förståelse för hur folk levde förut, framför allt genom att som barn idag få förståelse för hur barn hade det på den tiden. Det har varit viktigt för oss.

Läs mer och boka ditt besök på Falu Gruvas hemsida.

Grupp av besökare samlade för att vara med på en guidad tur vid Falu Gruva.

Tre barn tittar ut över Falu Gruva.
Det finns mycket att se och göra vid Falu Gruva, både ovan och under jord.