Nationalarenan Lugnet Skidstadion i Falun.

Längdskidåkning för alla på nationalarenan Lugnet

Ett ynka stavtag från centrala Falun väntar drömmen för den som vill åka och utvecklas på längdskidor. Här ligger Lugnet skidstadion, som huserar såväl svettiga sprintbackar som planare spår i njutbara omgivningar. Häng med på ett besök i nationalarenan där alla är välkomna och där både barn, motionärer och elitåkare tränar sida vid sida.


Snön ligger vit på Lugnet redan i början av november. Då dyker de första spåren upp, tack vare lagrad snö. Konstsnön är ligger också kvar länge, vilket ger en lång säsong. Allt det här är viktiga bitar i Lugnets framgångspussel enligt Ingrid Djurback, leg. sjukgymnast på Lugnets Idrottsklink, som i sitt jobb möter många skidåkare.

– Sen är det även kul att barn, motionärer och elitåkare tränar sida vid sida. Det är ganska unikt att spårbredden gör det möjligt. Ett stort utbud på liten yta ser jag som den största fördelen med Lugnet.

Fast det är inte bara i jobbsammanhang hon spenderar tid på anläggningen.

– Någon sa att Falun och Lugnet är som godispåse för idrotts- och motionsintresserade. Nästan allt finns här, så det är roligt att få möjlighet att jobba i den här miljön. Jag spenderar väldigt mycket tid på Lugnet även på min fritid, det finns så mycket kul. Det är häftigt att se hur många olika sporter bedrivs på Lugnet både sommar och vinter.

Längdskidåkare i skidspåren vid Lugnet Skidstadion i Falun.
Det finns ett skidspår för alla smaker och nivåer på Lugnet Skidstadion. Foto: Ulf Palm.

Lättillgänglig skidåkning för alla nivåer

En annan som spenderar mycket tid på Lugnet är skidcoachen Kalle Gräfnings. Här anordnar han läger, träningsgrupper och individuella coachingar för de som vill utveckla sin åkning.

– Lugnet betyder allt för min verksamhet och jag har i stort sett alla mina kurser och lektioner här, sommar som vinter. På vintern prepareras spåren i hög kvalitet varje dag och sedan den asfalterade banan för rullskidåkning blev klar sommaren 2021 känns stadion komplett. Jag föredrar hög kvalitet på skidspår, bra och lämplig terräng för alla nivåer av åkare samt lättillgängligt att komma till spåren. Där är Lugnet superbra på alla punkter, resonerar han.

Han trycker dessutom på andra fördelar som det centrala läget, fri parkering nära spåret och närhet till dusch, restauranger och olika boenden. För att inte tala om skidåkningen i sig.

– Jag skulle påstå att skidåkningen på Lugnet har något för alla. Vill man ha enklare spår och terräng väljer man elljusspåret och stadion. Vill man ha tuffare terräng väljer man tävlingsbanorna och Elit 15 km. Variationen på Lugnet är fantastisk, tycker jag. Dessutom finns områden för barn och ungdomar när vintern är snörik.

Skidcoach Kalle Gräfnings tillsammans med träningsgrupper på Lugnet Skidstadion.
Skidcoachen Kalle Gräfnings har Lugnet Skidstadion som bas för sin verksamhet.

Tips från coachen för bättre skidåkning

Många skidåkare som söker sig till Lugnet vill på olika sätt röra på sig och förhoppningsvis utveckla sin åkning. Att ta hjälp av en coach är ett sätt att komma framåt.

– Jag jobbar med alltifrån nybörjare som vill lära sig åka till proffsen som åker i världscupen och längdskidåkning är en utmanande sport. Både för balans, koordination och rytm och det är inte givet att det här sitter till 100 procent, även om man kan ta sig fram i spåret. För att få en positiv känsla och upplevelse och en effektiv skidåkning är en privatlektion eller skidkurs hos en coach en utmärkt idé., tycker Kalle.

Ett annat sätt att utveckla sin åkning är av mer förebyggande karaktär, vilket är Ingrids specialitet.

– Ett givet råd är att träna styrka och balans inför och under skidsäsongen. Det ger en tålighet för träning och bättre fart i spåret. Sen finns det massor av bra övningar men som många är specifika för varje individ. Så därför är det inte så dumt att göra en rörelseanalys innan skador eller känningar har uppstått för att få reda på vilka styrkor och svagheter som du behöver arbeta lite extra med. Det gäller både styrke- och rörlighetsmässigt men även tekniskt i skidåkningen, tipsar hon.

Ingrid Djurback, sjukgymnast på Lugnets idrottsklinik, samt skidåkare i spåret på Lugnet skidstadion.
Ingrid Djurback är sjukgymnast på Lugnets idrottsklinik och spenderar mycket tid på Lugnet, både i jobbet och på fritiden. Foto (skidåkare): Ulf Palm.

Lugnet och Falun som idrottsstad

Nationalarenan och Lugnet är kända över hela Sverige som en knutpunkt för idrott och rörelse.

– Närheten och tillgängligheten till alla idrotter samt variationen bland idrotter är imponerande. Sen arrangeras stora tävlingar året runt i många olika idrotter, vilket ökar värdet på Falun som idrottsstad, säger Kalle.

Många av de här parametrarna har också gjort Lugnet till officiellt Vasaloppscenter. För att en anläggning ska få vara ett sådant krävs att det ska finnas bra träningsmöjligheter, kunskap och kompetens kring respektive sport och utrustning, ett bra boende och bra mat. Helt enkelt utvalda och framgångsrika anläggningar som har en medveten satsning mot längdskidåkning, cykling eller löpning.

Även Ingrid på Idrottskliniken nämner Lugnets betydelse för Falun som plats.

– Anläggningen betyder väldigt mycket för att göra Falun till en attraktiv plats att bo och leva på. Många idrotts- och motionsintresserade flyttar hit på grund av det fina utbudet på Lugnet, med alla aktiva föreningar och företagare som det för med sig, säger hon.

Läs mer om skidåkningen och möjligheterna på Lugnet på Falu kommuns hemsida.

Skidåkare på Lugnet Skidstadion i Falun.
Foto: Ulf Palm.