Sädesfält med råg, som sedan blir till Leksands Knäckebröd.

Knäckebröd och gammelfarmors hållbara traditioner

Bageributiken vid Leksands Knäckebröd får besökare att vallfärda till Häradsbygden utanför Leksand i jakt på stora kartonger av det uppskattade hårda brödet. Sedan den nya, tre gånger så stora butiken öppnade förra året ryms dessutom ännu mer gott på hyllorna. Allt med fokus på det lokala – helt i linje med företagets hållbarhetsarbete, som i grunden är en fråga om uppfostran och gammelfarmors envishet.


Mitt bland de omgivande åkrarna och klassiskt faluröda trähus ligger Leksands Knäckebröds bageri. I den idylliska byn Häradsbygden har ugnarna gått varma sedan början av 1800-talet, då familjen Joon började baka knäckebröd i Leksand. Idag bakas 8000 ton knäckebröd varje år, varav en betydande del säljs i den egna bageributiken.

– Storfavoriten är helt klart femkiloskartongerna. Många kommer för en sådan och sen kompletterar man med några mindre paket av sorter man är nyfiken på. Det är nog egentligen ingen som förstår exakt hur mycket bröd som går ut genom den där dörren, skrattar säger Annika Sund, marknadschef tillika sjätte generationen i familjeföretaget som hennes gammelfarmors mormor lade grunden till.

När de började sälja bröd vid bageriet för 20 år sedan sköttes affärerna i receptionen. Det upplägget växte de snart ur och numera är det en egen, rejält stor butik som möter besökaren. På hyllorna finns dessutom mer än bara knäckebröd.

– Vi försöker ha så mycket lokalt som möjligt i butiken. Det är kött och chark från Rältagården och Siljans Chark, mejeri från Grådö, drycker från Sahlins och Grangärde Musteri, grönsaker och potatis från Wålstedts. Vi har också lokalt hantverk och inredning, som smide från Käck & Hedbys eller Leksandsfiltar från Crona Craft.

Sommartid öppnar de även upp sin populära Knäckeria, där det serveras såväl Knäckepizza som Rättviksglass. Bara att slå sig ner på den nybyggda uteplatsen och njuta i solen.

Knäckebröd och Knäckepizza i bageributiken vid Leksands Knäckebröd.

Bord med knäckebröd och lokalproducerade produkter i Leksands knäckebröds bageributik.
Knäckebröd och en mängd andra lokalproducerade produkter finns i bageributiken.

 

Råg från närliggande åkrar

Fokus på det lokala genomsyrar mer än bara produkterna på bageributikens hyllor. Förankringen och engagemanget i bygden är stort, något som även avspeglas i hur de arbetar med sina råvaror.

– Rågen är det största och viktigaste för oss, det är ju grunden i vårt bröd. Där jobbar jättetajt med bönder från Dalarna och all råg vi köper har vuxit inom några timmar från bageriet. Det är väldigt unikt, säger Annika.

Dessutom konstaterar hon att de korta avstånden också gör det enkelt att ha nära direktkontakt med bönderna, vilket i sin tur gör brödkvaliteten ännu bättre.

– Det är väldigt noga vilken tidpunkt du skördar rågen. Vi behöver råg med ha rätt proteinhalt, så att brödet ska jäsa optimalt och sedan gå att baka så bra som möjligt. Med bönderna så nära kan vi berätta vilken proteinhalt vi behöver och de skördar exakt där vi vill ha den. Det är enkelt att åka till exempelvis Hedemora och prata.

Råg och traktor på åkrar som producerar råvarorna till Leksands Knäckebröd.
Den råg som används för att baka Leksands Knäckebröd hämtas från närliggande åkrar.

 

Ledande hållbarhetsarbete

Leksands Knäckebröd får också uppmärksamhet för sitt gedigna hållbarhetsarbete. Alla produkter är klimatberäknade och de har stenkoll på var de stora belastningarna finns. Mycket handlar om transporter.

– Vi ligger otroligt långt fram, men även om vi har kommit långt är vi är inte nöjda, säger Annika.

Hon berättar att en vanlig fråga gäller företagets hållbarhetsfilosofi, varifrån den kommer. Svaret brukar bli ”Hållbarhet är vår tradition”, varpå den naturliga följdfrågan är varifrån traditionen kommer.

– Gammelfarmor sa alltid att man skulle hushålla med resurserna och inte slösa med de man fått. Så egentligen är inte tradition, det är uppfostran. Vi började återvinna värmen från ugnarna redan på 50-talet och tittade på effektiviseringar i maskinerna i början 80-talet. Så tankesättet har levt med oss hela tiden.

Andra frågar när de tog det strategiska beslutet att fokusera på hållbarhet.

– Jag har varit involverad i företaget i 30 år och under den tiden har inget sådant varit uttalat. Så det har aldrig varit fråga om ett strategiskt beslut, utan snarare något som kommer av gammelfarmors envishet och ekonomi. Det gör också att allt kommer inifrån och genomsyrar hur vi tänker, är och agerar. Vi är verkligen ett familjeföretag, konstaterar Annika.

Läs mer och hitta aktuella öppettider i Bageributiken på Leksands Knäckebröds hemsida.

Lokala produkter på hyllorna i butiken vid Leksands Knäckebröd.
Fokus på lokalproducerad mat, dryck och hantverk i butiken vid bageriet i Leksand.