Verket Full Moon Service av konstnären Erik Johansson.

Internationell fotokonst och magiska upplevelser på Magasinet

I sommar bjuder Magasinet i Falun på internationellt erkänd fotokonst. Erik Johanssons utställning HEAD IN THE CLOUDS utforskar verklighet och fantasi i en mix av material och miljöer som bjuder in besökaren till nya perspektiv. Förutom utställningar väntar dessutom både konserter, föreställningar, dans och teater i det gamla lokmagasinet som tagit en självklar plats som Faluns samtidskulturella nav.


I sommar gästar den internationellt erkända fotokonstnären Erik Johansson Magasinet med utställningen HEAD IN THE CLOUDS. Han är bosatt i Prag men uppväxt på en gård i Götene i Västergötland. Från barndomen har Johansson utforskat sina idéer, lekt med begrepp som verklighet och fantasi, och skapat en värld av surrealistiska verk där betraktaren får nya perspektiv.

– Vi föll direkt för Erik Johanssons fantasieggande verk, men också för hans sätt att arbeta. Han samlar material, bygger miljöer, fotograferar och klipper i veckor, ibland månader för en enda bild. I sommar fylls Magasinet av hans otroliga fotografier och besökarna får en magisk upplevelse som svävar på gränsen mellan dröm och verklighet, säger Lisa Mossfeldt Scheltdorf, Magdalena Nord Omne och Moa Stenback som alla jobbar på Magasinet.

Utöver sommarutställningen finns även ett mysigt café som har öppet dagligen – perfekt för den som vill kombinera besöket med en kaffe och något ätbart i solen på kajen. Dessutom finns en aktivitetshörna för de yngre och liten shop för den som vill få med sig ett minne från Magasinet.

– Vi kan också verkligen rekommendera att ta med hela familjen hit. Johanssons lekfullhet och skicklighet berör alla åldrar!

Verket Leap of Faith av Erik Johansson.

Verket Falling Asleep av konstnären Erik Johansson.
Verken "Leap of Faith" och "Falling Asleep" av Erik Johansson, som ställer ut på Magasinet i Falun i sommar.

En unik plats utan gränser

Magasinet i Falun har blivit en självklar mötesplats för samtidskultur. Utbudet är brett och den gemensamma nämnaren är den ständigt höga kvaliteten. Dynamiken mellan den moderna kulturen och industriella byggnaden ger dessutom besökaren en unik känsla. Den skapar en öppen och inbjudande atmosfär som lockar människor med olika intressen och preferenser.

– Vi tror på att kultur kan beröra, underhålla och väcka nya perspektiv, säger Lisa, Magdalena och Moa. Därför vill vi inte begränsa oss till en specifik genre eller målgrupp. Här finns något för alla och varför sätta gränser? Musik, teater och konst kan också ge återhämtning i vardagen, en paus från verkligheten och en efterlängtad chans att förlora sig i dagdrömmeri. Kulturen skänker kraft och skapar förståelse för andra människor, miljöer och åsikter. I en omtumlande tid och orolig omvärld ser trion på Magasinet att kulturen har en än viktigare funktion i samhället för att ge tröst, avkoppling och framtidshopp.

– För oss har byggnaden Magasinet en betydande roll, det är en lokal med över hundra år av samlad historia. Atmosfären här inne är magisk. Dessutom ligger den centralt med direkt tillgång till tåg- och bussförbindelser, på gångavstånd från centrum och med parkering utanför.

Musikalen Sweeny Todd på Magasinet i Falun.

Utställningen Everything you can imagine is real på Magasinet i Falun.
Konst, kultur och musik möter besökaren på Magasinet. Till exempel spelade Dalateatern musikalen "Sweeney Todd" på Magasinet 2019 och sommaren 2020 hette sommarens stora utställning "Everything you can imagine is real", där designern Bea Szenfeld var en av kreatörerna. Foto: Per Eriksson.

Tar samtiden till världsarvet

Den råa gamla magasinsbyggnaden är stor, ca 1 250 kvadratmeter. Sedan 2016 finns också en modern, ljus entré på 300 kvadratmeter. Byggnaden är ramen och kulturen skapas däri – här erbjuds utställningar, konserter, föreställningar, dans och teater i en lockande blandning.

– Lokalen anpassas efter varje arrangemang, vilket bidrar till en känsla av genuinitet och historia som möter upp samtidskulturen i en härlig dynamik. Här möts människor och upplever tillsammans, och det är vårt mål. Här skapas minnen och här har folk roligt, konstaterar Lisa, Magdalena och Moa.

Hela Dalarna är en plats med ett stort och viktigt kulturarv, inte minst Falun som dessutom fått internationellt erkännande som världsarv. Där finns Magasinet som ett modernt inslag för att möta och komplettera den historiska kulturen. Genom att ta in samtidens höjd och bredd, tillika en bit av världen till Falun, har Magasinet en given plats i området.

– På Magasinet kan man få uppleva Thåström, Cullberg och Nick Brandt, men också ett utbud av smalare kulturutövare som Jonathan Johansson, filmmusik med Dalasinfoniettan och storybar som lockar till inspirerande samtal i informell miljö. För att vara ett attraktivt alternativ behöver en kommun kunna erbjuda invånarna just det – en modern, samtida upplevelse.

Magasinet är med andra ord en plats dit världens samtidskultur får komma på besök. Samtidigt är det en plats för människor att besöka, en anledning att upptäcka Falun och närområdet. Så passa på att göra ett besök för att lyssna på musik, se en föreställning eller gå på konstutställning. Upplevelsen väntar!

Läs mer och se utbudet på Magasinets hemsida.

Café och bar på Magasinet i Falun.

Magasinet i Falun från utsidan.