Vintrig vy över Fryksås.

Här är vinterns mysigaste weekends

Fly vintermörkret och sätt guldkant på vardagen med en härlig vinterweekend i Dalarna. Unna dig några dagars total avkoppling och njut av god mat och sköna upplevelser i mysiga eller storslagna omgivningar, inbäddade i vinterskrud. Här är sex mysiga weekendtips, oavsett om du längtar efter fjällen, småstaden eller den gemytliga lilla byn. Vad du än väljer väntar garanterat minnesvärda vinterdagar i Dalarna.


1.     Fjällyx med allt serverat i Grövelsjön

I Dalarnas nordligaste hörn ligger Grövelsjön, mitt bland svenska och norska fjäll. Njut av lugnet och tystnaden, omgiven av milsvid vildmark. Du tar dig enkelt ut i det gnistrande vinterlandskapet på skoter eller turskidor längs någon av de många markerade lederna.

I Grövelsjön kan du boka weekendpaket med boende och helpension, alltid med naturen precis runt hörnet. Här väntar sköna stunder i längdspåret och fjällinspirerade måltider i avkopplande atmosfär. Avsluta dagen med en stund i bastun eller njut av ett ångande dopp i badtunna.

På gemytliga Lövåsgården får du skönt häng med guldkant. Här börjar skidspåren direkt på gården vilket ger perfekta förutsättningar för en njutbar vintersemester. Eller känn dig som hemma i den personliga atmosfären på STF Grövelsjön Fjällstation, som utsetts till en av världens mest hållbara bergsanläggningar. På fyrstjärniga Storsätra Fjällhotell bor du i ombonade rum med tillgång till allt du behöver för en avkopplande fjällsemester.

Läs mer om Grövelsjön, hitta aktiviteter och boendealternativ.

Grövelsjöfjällen på vintern.

Lövåsgården fjällhotell i Grövelsjön.
Avkopplat fjällhäng på Lövåsgårdens fjällhotell i Grövelsjön.

2.     Genuin dalakänsla på Åkerblads i Tällberg

Tällberg är ett givet mål för den som vill uppleva en riktigt mysig dalavinter. Ta en promenad runt den lilla byn, där de röda husen avlöser varandra i sluttningen med magisk utsikt över Siljan. Gå ner till vattnet och blicka ut över de blånande bergen, eller utforska närliggande Digerbergets naturreservat. Kanske blir det också en tur på spark innan det är dags att återvända till hotellet och tina upp eventuellt frusna tår i bastu eller bubbelbad.

Här bor du gott på klassiska Åkerblads Gästgiveri, Hotell & Spa med anor från 1400-talet, med mysiga rum och mat av erkänt hög kvalitet. I deras spa går det att välja mellan flera härliga spapaket och en rad sköna behandlingar för händer, fötter, ansikte plus massage och kroppsbehandlingar. Självklart finns det pool, bubbelpool och bastu som värmer gott efter en vinterdag utomhus.

Läs mer och boka på Åkerblads hemsida.

Restaurangen på Åkerblads hotell i Tällberg.
Genuin dalakänsla och ett kök i toppklass på Åkerblads i Tällberg.

3.     Mora Hotell, Mora

Med oslagbar utsikt över Siljan ligger Mora Hotell & Spa endast ett stenkast från Vasaloppets målgång, Zornmuseet och Zorngården. Här är närheten till dalakulturen total och perfekta förutsättningar för att göra utflykter eller ta del av den kultur och härlig natur som finns i omgivningarna. Med hotellet som bas har du alltid en bekväm och central plats att landa på.

I köket satsar de stort på lokalproducerade råvaror, som resulterar i smakrika rätter i restaurangen. De har dessutom en uppskattad relax- och spaavdelning, där det är extra skönt att koppla av efter en dag ute i skidspåret eller i vinterlandskapet.

Läs mer och boka på Mora Hotells hemsida.

Frukostbuffé på Mora Hotell.
Nära till allt, både centrum, kultur och natur, på Mora Hotell.

4.     Olarsgården, Sälen

Om god mat, gemytligt boende och allmänt härlig stämning lockar är Olarsgården det självklara valet. På det mysiga fjällhotellet, med sina unika rum och närhet till allt, finns alla möjligheter att sätta guldkant på vistelsen. Hugg in på nygräddade våfflor med olika läckra tillbehör eller någon av de mer matiga rätterna i hotellets Restaurang Elgen, där lokala smaker och rätter inspirerade av Sälenfjällen och Dalarna står i fokus.

Här bor ni med fjällvärlden precis utanför dörren. Lindvallen med ett stort utbud av alpin skidåkning ligger bara 150 meter bort. För den som vill åka längdskidor finns flera spår att välja mellan, bara fråga personalen på hotellet om tips så ser de till att hitta en passande utflykt.

Läs mer och boka på Olarsgårdens hemsida.

Vinter på Olarsgården i Sälen.
Olarsgården är ett klassiskt fjällhotell med allt vad det innebär.

5.     Tällbergsgården, Tällberg

Tällbergsgården är ett hotell med gamla anor och som lyser av riktig dalaatmosfär. På det familjeägda hotellet checkar du in i något av de individuellt inredda rummen, som genomsyras av en romantisk och personlig anda.

I den vackra matsalen äter du med en storslagen utsikt över Siljan med de blånande bergen. Här serveras alltifrån husmanskost till spännande avsmakningsmenyer. Ett stort fokus ligger på de råvaror som finns i den närliggande naturen och rätterna är ofta inspirerade av det som finns att tillgå för säsongen och dagen.  

Läs mer och boka på Tällbergsgårdens hemsida.

Mysiga rum på Tällbergsgården i Tällberg.
Personlig atmosfär och genuin dalakänsla på Tällbergsgården.

6.     Fryksås Hotell & Gestgifveri, Fryksås

Bara tre timmars resa från Stockholm och Mälardalen väntar en helt annan värld. På höjderna utanför Orsa ligger Fryksås Hotell & Gestgifveri, en personlig pärla perfekt för den som söker avkoppling, lugn och aktiv vila. Vintertid är längdskidåkning en given utomhusaktivitet som drar många besökare till Fryksås snösäkra höjder. Orsa Grönklitt ligger en dryg kilometer bort, med ett spårsystem som bjuder på hela 13 mil välpreparerade skidspår.

I restaurangen är det fine dining med lokalt fokus. Menyerna är årstidsbaserade avnjuts med fördel ihop med viner från den välfyllda vinkällaren. Vilt av olika slag är ett genomgående tema, med alltifrån älg till björn och ren.

Läs mer och boka på Fryksås Hotells hemsida.

Fryksås Hotell.
Slående utsikt, lugn och ro på Fryksås Hotell.