Kvinna sitter på trappa vid dalahästtillverkningen Nils Olsson Dalahästar i Nusnäs.

Guide: 5 guldkorn i sommar

Det sägs ju att det är resan som är målet och i tider av sommar och semester kunde det inte vara mer sant. Längs vägarna i Dalarna väntar det många spännande, roliga, intressanta och tankeväckande upplevelser. Botanisera bland tipsen, gör en utflykt eller stanna till längs vägen och upptäck något nytt. Här är fem guldkorn du inte får missa i sommar.


1. Leksands Knäckebröd, Leksand

Knäckebrödet som bakats i Leksand sedan början av 1800-talet är en av Dalarnas kanske mest kända (mat-)ikoner. Till butiken bredvid bageriet vallfärdar knäckebrödssugna besökare året runt. De stora femkiloskartongerna och billigare bröd av andra sortering är extra populära. Butiken är även fylld av lokalt hantverk och andra godsaker från närområdet. Sommartid är Knäckerian öppen, där det säljs knäckepizza och Rättviksglass.

Läs mer på Leksands Knäckebröds hemsida.

2. Nittsjö Keramik, Rättvik

Ett av landets äldsta hantverksföretag finns i byn Nittsjö utanför Rättvik. I fabriksbutiken hos Nittsjö Keramik hittar du bland annat nyproduktion av klassiska vaser, skålar och blomkrukor tillsammans med kända serviser som ”Allmoge” och ”Kullsbjörken”. Det går även att fynda andrasortering till billigare priser. Köp en glass och njut natursköna omgivningarna i den lilla byn, som i sig är väl värd ett besök.

Läs mer på Nittsjö Keramiks hemsida.

Knäckebröd från Leksands Knäckebröd på fat från Nittsjö Keramik.
Det klassiska knäckebrödet från Leksand införskaffas i bageributiken i Häradsbygden. Keramiken finns utanför Rättvik, hos Nittsjö Keramik.

 

3. Nils Olsson Dalahästar, Nusnäs

Se tillverkningen av världens kanske mest kända häst – dalahästen. På riktigt nära håll kan du följa med på resan från träbit till färdigmålad häst. Som besökare är du välkommen att gå runt i verkstaden på egen hand och ställa frågor till de kunniga hantverkare som jobbar med just sin del i kedjan.

Läs mer på Nils Olsson Dalahästars hemsida.

4. Magasinet, Falun

I sommar bjuder Magasinet i Falun på internationellt erkänd fotokonst. Erik Johanssons utställning HEAD IN THE CLOUDS utforskar verklighet och fantasi i en mix av material och miljöer som bjuder in besökaren till nya perspektiv. Utöver sommarutställningen finns även ett mysigt café som har öppet dagligen – perfekt för den som vill kombinera besöket med en kaffe och något ätbart i solen på kajen. Dessutom finns en aktivitetshörna för de yngre och liten shop för den som vill få med sig ett minne från Magasinet.

Läs mer på Magasinets hemsida.

5. Avesta Visentpark, Avesta

Träffa det ståtliga, mäktiga och respektingivande urtidsdjuret visenten, en utrotningshotad europeisk art av bison, på Avesta Visentpark. Djuren vandrar runt i stora hägn på en bondgård från förra sekelskiftet, vilket bidrar till en gemytlig atmosfär. Förutom att spana på visenterna eller fika i Ladugårdsfiket finns det stora grönområden för eventuella medföljande barn att busa på.

Läs mer på Avesta Visentparks hemsida.

Visenter på Visentparken i Avesta.
På Avesta Visentpark går det att spana på urdjur och fika i det mysiga Ladugårdsfiket.