Konstverk på Avesta Art sommaren 2022.

Dalarna Art Trail tar konstvägen genom landskapet

Gör en resa i konstens tecken med ett antal stopp runt om i det somriga landskapet. Via Dalarna Art Trail hittar du Dalarnas mest intressanta och högkvalitativa konstupplevelser i en spännande mix av mindre gallerier och större arenor.


Årets Dalarna Art Trail är den tionde i ordningen och det är i princip samma aktörer som varit med sedan starten. Mellan Avesta i söder och Grövelsjön i norr breder den konstbetonade vägen ut sig för den som vill ta del av några av Dalarnas bästa konstupplevelser sommartid.

– En ny aktör för i år är Sjätte sinnet, en konsttriennal som visar samtidskonst i samspel med kyrkorum från olika epoker. Sommaren 2022 huserar Sjätte sinnet i sex kyrkor i Dalarna, där lika många konstnärer visar starkt berörande verk – allt för att kittla besökarens sjätte sinne, berättar Lisa Mossfeldt Scheltdorf, Magdalena Nord Omne och Moa Stenback som alla jobbar på Magasinet.

De aktuella kyrkorna är Storsäterns kapell i Grövelsjön, Idre kyrka, Våmhus kyrka, Sollerö kyrka, Rättviks kyrka samt Torsångs kyrka.

Konstverket Under bar himmel.
Maria Koolen Hellmin visar ett platsspecifikt verk med titeln "Under bar himmel – Underbar himmel" i Sollerö kyrka.

Färdigpaketerad resa med hög kvalitet

Det är framför allt mixen av konstupplevelser och utställningsplatser som är charmen med Dalarna Art Trail.

– Det är verkligen en spännande blandning av aktörer, med alltifrån mindre gallerier till större konsthallar och muséer. Dessutom är det en mix av etablerade konstnärer som Marianne Lindberg De Geer och Anders Zorn och mindre kända namn som Hasel Mallon och Amalia Bille, säger Lisa, Magdalena och Moa.

Om mixen är en del upplevelsen, är paketeringen av konstspåret och det högkvalitativa urvalet en annan omtyckt del.

– Många uppskattar ”paketet” och följer hela Dalarna Art Trail. Trots att vi lever i en digital tidsålder är det väldigt många som tycker om den fysiska foldern. Den är snygg och ger en bra överblick.

Verk av Hazel Mallon
Den irländska konstnären Hazel Mallon huvudfokus ligger på att utforska en nästintill bortglömd del av hemslöjdens historia – maskinstickning.

En väg som väcker konstintresset

Lisa, Magdalena och Moa framhåller även att den som reser med barn och familj har mycket att hämta längs Dalarna Art Trail. På många ställen finns till exempel café och aktivitets- eller pysselhörna för barn, som på Avesta Art och Magasinet. I Dalarna art Trail-foldern och på hemsidan finns det också tips på smultronställen längs vägen för den som behöver en bensträckare eller en fikapaus.

– Vi är också övertygade om att även den som på förhand inte är specifikt konstintresserad hittar något längs Dalarna Art Trail och uppmuntrar alla som är ute i sommardalarna att ta chansen att upptäcka något nytt!

Verk av Erik Johansson.
Den internationellt uppmärksammade fotokonstnären Erik Johansson ställer ut på Magasinet i Falun.

Här är de tolv stoppen längs Dalarna Art Trail

 • Arkivhuset, Smedjebacken
 • Avesta Art, Avesta
 • Maskinhuset, Grängesberg
 • Dalarnas museum, Falun
 • Hjortnäs Handel Galleri, Hjortnäs
 • Konsthallen Kvarnen, Sundborn/Falun
 • Magasinet, Falun
 • Konsthallen Meken, Smedjebacken
 • Rättviks konsthall, Rättvik
 • Sjätte sinnet, Grövelsjön, Idre, Våmhus, Sollerön, Rättvik och Torsång
 • Galleri Svarta Gran, Borlänge
 • Zornmuseet, Mora

Dalarna Art Trail startar i mitten av maj, när Avesta Art och Konsthallen Kvarnen öppnar för säsongen. I mitten av juni brukar de flesta aktörer ha öppnat för sommaren, för att därefter välkomna besökare till mitten av september. Tänk på att varje aktör har specifika öppettider så planera inför ditt besök.

Läs mer om aktörerna, rutten och guldkorn längs vägen på Dalarna Art Trails hemsida.

Huvudbilden längst upp kommer från Verket/Avesta Art och visar Emotional Experiences "Vivaldi - Fyra årstider".

Konstverk av Roger Metto, som ställer ut på Magasinhuset.
Roger Metto är en konstnärerna som ställer ut på Maskinhuset i Smedjebacken i sommar.