Vuxen och barn cyklar mountainbike i Rörbäcksnäs.

Cykling för både nybörjare och våghalsiga i Sälen

Sälen har det mesta en cyklist kan önska, vare sig det handlar om nybörjarvänliga turer över fjället eller mer våghalsiga äventyr i terrängen. Sälen är på god väg att positionera sig som ett självklart alternativ på Sverigekartan för cyklister och med hela sex kvalitetssäkrade cykelområden i nätverket Biking Dalarna är det lätt att förstå varför.


För många utomhusentusiaster är Sälen välkänt för endera alpin skidåkning eller som startplats för något av Vasaloppets olika lopp. Med det sagt är barmarkssäsongen i Sälen på enorm frammarsch, med stora satsningar på aktiviteter. Inte minst syns det på cykelfronten, där området de senaste åren har tagit en stark position på Sverigekartan.

– Karaktäristiskt för cyklingen här är att den är hyfsat nybörjarvänlig. Det går att komma ut på långa fina turer på fjället. När du väl kommer upp är det relativt plant, det går inte jättemycket upp och ner, säger Björn Olsson, cykelinstruktör på Sälenföretaget Fjälläventyr.

Han upplever att Sälen har stor cykelpotential, framför allt med tanke på den unika naturen, fjällen och lättillgängligheten.

– Det som är speciellt i Sälen är våra easy access-fjäll. Vill man komma ut och ta en härlig tur i fin terräng är Sälen jättebra, högfjällsterrängen är lättåtkomlig. Vi har spångade leder där man tar sig runt lätt och effektivt. Det är också extra bra för barnfamiljer som vill ut och njuta av fjället.

Tipsar om Rörbäcksnäs, Lima och Lindvallen

Bland Biking Dalarnas sex olika områden i Sälen finns det något för alla. Uttrycket kan visserligen kännas smått slitet, men när det kommer till just cykling och Sälen stämmer det verkligen. Här är det bara att välja cykelområde utifrån nivå, tycke och smak. Ofta finns dessutom flera leder av olika längd och svårighetsgrad på varje område, så att alla i sällskapet eller familjen kan cykla en tur som passar just dem.

Rörbäcksnäs är den mest klassiska för cross country. Där finns jättemycket fina och bra stigar. Många som vill ta steget ut i terrängen efter att ha kört Cykelvasan brukar söka sig dit. Och i Lima och Limedsforsen har det märkts ut en jättefin naturstig som är väldigt fin för lite mer avancerade cyklister, säger Björn.

För den som är nyfiken på cykel tipsar Björn om Lindvallen. Där finns flera nybyggda leder, en cykelpark för den som vill träna tekniken och en lift som enkelt tar en upp och ut på fjället. Om man sedan vill ha bra stigar och har tittat klart på fjället finns Sälens by och mycket bra cykling runtomkring. I byn väntar också något för den som vill ha en extra svettig utmaning: den röda 13 km långa leden ”King of the Hill”.

– King of the hill är kul om man verkligen vill ta ut sig! Den går från Sälens by hela vägen upp till toppen av Lindvallen. Den är riktigt jobbig med sin ordentliga klättring.

Två cyklister på fjället i Sälen.
Foto: Ola Matsson.

Toppturer och dolda guldkorn

När Björn själv gör guidade turer på cykel i Sälen brukar han utgå från Högfjällshotellet. Därifrån har han nära ut till terrängen och till de äventyr som ofta väntar hans guidade grupper.

– Vi cyklar mycket på Östfjällssidan och även mot Storfjället och Östra Kalven. Jag tycker det är kul när det lutar på och går fort utför. Där hittar jag topptursstigarna som man kanske inte tror finns i Sälen, men som ändå gör det. Det finns en hel del dolda guldkorn här.

När han får frågan om exakt var de där guldkornen finns bara skrattar han. Sådant avslöjas inte offentligt. Däremot lär alltfler cyklister få sina egna guldkantade cykelupplevelser i Sälen framöver, med tanke på det enorma intresset.

– Jag tror att cykeltrenden kommer hålla i sig ett antal år till. Vi har märkt en explosion av nya cyklister och folk spenderar alltmer tid utomhus. Så nog kommer cykelsporten att vara hälsosam i flera år framöver.

6 cykelområden i Sälen

I området kring Sälen finns 6 cykelområden som ingår i cykelnätverket Biking Dalarna:

  1. Rörbäcksnäs.

  2. Lindvallen.

  3. Sälens by.
  4. Vasaloppsarenan.
  5. Kläppen.

  6. Lima.

Läs mer: 6 cykeltips i Sälen.

Två cyklister cyklar mountainbike i skogen.

Biking Dalarna

Biking Dalarna är ett samarbete mellan cykelområden som verkar för att erbjuda cykelupplevelser av hög kvalitet. Totalt finns 19 områden att utforska, från Säfsen i söder till Idre Fjäll i norr. Med 130 mil uppmärkta leder för cross country och 11 leder för downhill, gemensam ledmärkning, gradering av leder och garanterat bra kringservice är detta Sveriges största cykelparadis.

Läs mer om Biking Dalarna