Collage: En fåtölj framför ett fönster, en tallrik god mat.

Äventyret startar på Hotell Lerdalshöjden

Att göra Hotell Lerdalshöjden till äventyrs­semesterns utgångs­punkt är på många sätt ett klokt val. I de natur­sköna omgivning­arna är det nära till cykling, vandring och andra utomhus­aktivi­teter. Efter dagarna utomhus är det bara att landa på terrassen och njuta av solned­gången över Siljan.


Hotell Lerdalshöjdens vackra läge, högt upp på höjden utanför centrala Rättvik, med utsikt över Siljan och de blånande bergen gör att natur­sköna omgivningar direkt kan bockas av från semesterns önske­lista. Samma omgivningar bjuder dessutom in till en mängd äventyr och aktiviteter. 

– Härifrån är det nära till alltifrån cykling och golf till skog och strand. Egentligen finns det hur mycket som helst att se och göra för den som gillar uteliv, säger Elisabeth Willner Perez, vd på Hotell Lerdalshöjden.

Hon fortsätter att räkna upp förslag på aktiviteter: vandring, klätter­park, gokart, sommar­rodel, kryssning på Siljan. För den som vill addera kulturellt strössel är Dalhalla förstås en favorit för många, liksom att besöka när­liggande Nittsjö Keramik eller göra utflykter till Zorngården i Mora och Världsarvet Falun. 

– Vi ligger helt enkelt strategiskt till, mitt emellan mycket spännande upplevelser. Vill man till centrum och shopping här i Rättvik går det att ta en promenad ner. På hotellet är det sen lugn och avslappnad miljö, så det är bara att landa när man vill koppla av.

Två personer cyklar i idyllisk dalamiljö.
Utforska Rättvik och de vackra omgivningarna på cykel och koppla sedan av på Lerdalshöjden. Foto: Per Bifrost.

Cykelvänligt hotell med extra service

Elisabeth berättar att allt fler frilufts­älskare upptäcker charmen med Hotell Lerdalshöjden. 

– Många kommer framför allt hit för områdets cykling och vandring, vilket också gjort att vi satsat på att vara extra outdoor-vänligt. 

Rättvik är till exempel medlemmar i cykel­nätverket Biking Dalarna, som lockar cyklister på olika nivåer till de kvalitets­säkrade lederna. Där ser Elisabeth och hennes kollegor på hotellet till att erbjuda cykelsugna besökare extra god service.

– Vi har utrymmen där man kan tvätta sin cykel, tvätta tränings­kläderna och förvarings­utrymmen där man kan låsa in sin cykel, berättar hon.

Collage: God hotellfrukost och en terrass med utsikt över Siljan.
Njut av god frukost eller en drink från hotellets ginbar på terrassen med svårslagen utsikt över Siljan. Foton: Hotell Lerdalshöjden.

Lockande sommarterrass 

När det är dags för after hike, after bike eller vilken aktivitet som nu stått på schemat finns en liten spa­avdelning med bubbel­pool och bastu som kan mjuka upp eventuella trötta muskler. Annars är hotellets ginbar med till­hörande utomhus­häng något Elisabeth vill slå ett extra slag för.

– Vi har en underbar terrass med utsikt över Siljan. Att slå sig ner där med en drink och njuta av solned­gången är något utöver det vanliga. 

Terrassen öppnar dörrarna även på frukosten, så den som vill möta morgonen med samma utsikt kan göra det i kombination med en välfylld frukost­buffé. 

När det är dags för middag är det bara att boka bord i hotellets restaurang.

– Vår ambition är att jobba så lokalt det går, med grönsaker från Massarbäck här i Rättvik och kött från Siljans Chark. En klassiker som alltid finns på menyn är vår natt­bakade gårds­gris, den är väldigt uppskattad. 

Läs mer och boka din vistelse på Hotell Lerdalhöjden.