Cyklist i skogen i Orsa Grönklitt.

Äventyr, topptur och rakt ut i vildmarken

På Orsa Grönklitt finns friluftsliv och utomhusaktiviteter av alla de slag bokstavligt talat runt knuten. Häng med till anläggningen där cykling, vandring, paddling är självklara inslag och där du enkelt tar dig rakt ut i vildmarken. Årets nyheter bjuder dessutom på högtflygande äventyr.


Högt upp på höjderna utanför Orsa ligger Orsa Grönklitt. Många förknippar anläggningen med tidig snö för längdskidor och familjevänlig alpin skidåkning, men på senare år har de även satsat stort på sommar och barmark.

– Många som inte har upplevt sommaren här i Orsa Grönklitt förstår nog inte hur fint den är. Vi har alltid varit en vinterdestination och många gäster återkommer år efter år. Nu börjar allt fler återkomma även sommartid, vilket är jättekul, säger sportchef Urban Nilsson.

Den som är cykelsugen ger sig ut i vildmarken på någon av de kvalitetssäkrade lederna. Välj mellan slingor med mer utmanande backar som ger pulsen ett rejält uppsving eller skönare turer på skogsstigar med gott om pausplatser längs vägen. Cykel finns att hyra på plats.

– Vi utvecklar våra hela tiden cykelleder och har en kille som är en av Sveriges bästa mtb-cyklister, som jobbar stenhårt med att förbättra upplevelsen. Sen har vi också vår Flowtrail, en kortare bana där det går att vässa tekniken.

Två personer på rullskidor i Orsa Grönklitt.
Åk rullskidor på multiskidbanan, en asfalterad slinga på fem natursköna kilometer runt Rädsjön. Foto: Orsa Grönklitt.

 

Topptur och lång barmarkssäsong

Från Orsa Grönklitt utgår även flera olika vandringsleder som tar en ut i de maffiga skogarna. En tur till närliggande fäbodbyn Fryksås är ett populärt förslag. Urban tipsar även om att ta sikte på topparna.

– Jag själv gillar att ta en topptur, som upp till Toppstugan. Man kan också gå mot de fina slogbodarna på Berguvstoppen. Det är ett otroligt fint ställe där man ser ut över hela Dalarna. Endera går man upp och bara njuter av utsikten eller så tar man med picknick och grillar korv. En fin sommarkväll är det fantastiskt fint där uppe.

Den som längtar efter aktivitet och äventyr har mycket att hämta och Urban berättar att många kommer för just en aktiv semester.

– Det finns alltid ett äventyr hos oss och många kommer hit för att man direkt kan komma vidare rakt ut i vildmarken. Barmarkssäsongen är dessutom lång, så det är något speciellt att komma under hösten. Då får man det fina med alla färger i skogen under cykel- och vandringsturer, plus att man kan plocka svamp och bär.

Det finns dessutom en mängd vattenaktiviteter på Rädsjön, bland annat kanot, kajak och SUP. Det finns även fiske i en tjärn mitt på anläggningen.

Två löpare springer i skogen i Orsa Grönklitt.
Omgivningarna kring Orsa Grönklitt är perfekta för traillöpning. Foto: Orsa Grönklitt.

 

Ny klätterpark och discgolfbana

Utbudet på äventyrsfronten blir dessutom hela tiden större. Lagom till årets säsong öppnar en helt nybyggd klätterpark.

– Utmaning och äventyr står i fokus och klätterparken för hela familjen. Alla över 5 år och 110 cm är välkomna att klättra. Parken är ett perfekt komplement till våra övriga aktiviteter, säger Richard Bäcklund, som jobbar med Orsa Grönklitts aktivitetsutbud.

En annan nyhet är en 18-hålsbana för discgolf.

– Vi har en niohålsbana sedan tidigare, men i och med att intresset för discgolf ökar i hela Sverige vill vi utöka med en ny 18 hålsbana. Den nya banan ligger på ett 22 hektar stort område och består främst av hål på mellan 60 – 110 meter, men med några hål är upp till 200 meter.

Boenden finns det gott om, endera i stuga, lägenhet eller på camping med bästa läge mitt i äventyrens centrum. Tillbaka hos Urban konstaterar han att när man väl anlänt till Orsa Grönklitt, är det bara att släppa allt vad logistik heter och bara fokusera på äventyr och upplevelser.

– Här finns allt inom gång- eller cykelavstånd. Cykla, klättra, bada, vandra, paddla utan att behöva ta sig runt eller vidare med bil. Väl här kan man ta sig resten för egen maskin. Allt finns i närheten.

Läs mer och boka din vistelse på Orsa Grönklitts hemsida.

Barn och vuxen klättrar i Orsa Grönklitts klätterpark.
Den nya klätterparken tar äventyret till nya höjder, bokstavligt talat. Foto: Orsa Grönklitt.