Två visenter på inhägnat grönområde på Avesta Visentpark.

Annorlunda besöksmål med oväntade djur

Strax utanför centrala Avesta väntar ett minst sagt annorlunda besöksmål, perfekt för barnfamiljen. I genuin dalamiljö, på en grönskande bondgård från förra sekelskiftet, bor nämligen de ståtliga urdjuren visenterna. Avesta Visentpark är den bästa sommarblandningen av lärorika aha-upplevelser, massvis med lek och mysigt fika.


På Avesta Visentpark går det att träffa det ståtliga, mäktiga och respektingivande urtidsdjuret visenten, en utrotningshotad europeisk art av bison. Spana på de 30-talet djur som huserar på bondgården, där de vandrar runt i stora hägn. Kanske står hela flocken på andra sidan staketet och tittar nyfiket på dig, eller så är de på väg in bland träden för att äta löv eller få skugga. Visenterna är flockdjur och lever i hjordar på mellan 10 och 30 djur.

Det du ser är något helt unikt. Visenterna försvann nämligen någon gång under början av medeltiden från den svenska faunan och kanske kommer de åter att ströva fritt i de svenska skogarna, men tills dess är det visenterna i Avesta som gäller.

Flicka tar mobilfoto på två visenter på Avesta Visentpark.

 

Lek och cafémys

På gården finns även alla möjligheter för barnen att leka loss. Förutom de stora grönområdena, som lockar till spring och bus, finns även en liten lekstuga där barnen kan färglägga visenter, klätterstolpe, gungor, hopphage och styltor. I lekstallet står käppvisenterna redo för kapplöpning, plus att det gör det möjligt för barnen att leka inomhus ifall vädret inte skulle vara det bästa.

Missa heller inte Ladugårdsfiket. Slå dig ner inomhus – eller ännu hellre ute i den lummiga trädgården. Hugg in på läckra kakor och bakverk, alla bakade på plats. Våfflor är en annan uppskattad höjdare och sylten är gjord av bär från trädgården. 

Barn som gungar på Avesta Visentpark.

 

Trädgården och grönområden på Avesta Visentpark.

 

Guidade turer – med guide eller på egen hand

Under sommarhelgerna går det att lära sig ännu mer om de häftiga djuren tillsammans med en kunnig guide. Följ med på en guidad tur i parken och hör mer om hur visenterna lever, om deras historia och om parkens viktiga bevarandearbete. Passa också på att ställa alla möjliga frågor! Hur mycket väger den egentligen? Vad äter den? Vilken färg har den på tungan? Visningarna ges på lördagar och söndagar och ingen förbokning krävs.

Om du inte tajmar en av de allmänna visningarna går det lika bra att sätta samman din egen tur runt parken. På olika platser sitter skyltar med information, där du har skannar en QR-kod med kameran på din telefon. Vips, så kan du läsa mer, se en film eller lyssna till spännande berättelser och lära mer om det du ser.

Under säsongen 2022 håller Avesta Visentpark öppet mellan 15 maj och 18 september.

Läs mer på Avesta Visentparks hemsida.

Visent på inhägnat grönområde på Avesta Visentpark.

 

Besökare promenerar på Avesta Visentpark.