Två cyklister leder sina cyklar utanför entrén till Mora Hotell.

7 tips på äventyrliga weekendresor

Hösten är bästa säsongen för friluftsliv, inte minst vandring och cykling. Ta sikte på en helg fylld av härliga uteaktiviteter, en skön getaway som garanterat laddar på med härlig energi. Ge dig ut på äventyr på fjället eller i skogen på dagen och landa på ett riktigt bra boende efteråt. Här har vi samlat sju outdoorvänliga hotell som ser till att göra utelivet extra njutbart.


1. Idre Fjäll, Idre

Ett cykelparadis för alla smaker, med fjällen som unik inramning. Att cykla på Idre Fjäll är minst sagt en upplevelse utöver det vanliga. Cykla från fjälltoppen ner till sagoskogen eller varför inte testa solnedgångscykling? Här är alltid bike in-bike out, så låt bilen stå kvar på parkeringen och låt cykeln ta sin rättmätiga plats som främsta och härligaste transportmedel. Här väntar frisk fjälluft, gott om utrymme och aktiva höstdagar.

Läs mer och boka på Idre Fjälls hemsida.

Cyklist i skogen på Idre Fjäll.

2. Mora Hotell, Mora

För den som söker äventyr utomhus är läget ”mitt i centrum” det bästa tänkbara när det kommer till Mora Hotell. Härifrån är det bara ett stenkast till Vasaloppsmålet och därmed även till hela Vasaloppsarenan, med nio mil cykelvänlig led. Vandring och trailrunning genom tallskog och över hedar, förbi fäbodar och med de blånande bergen som kuliss är andra populära utomhusmåsten.

Läs mer och boka på Mora Hotells hemsida.

3. First Camp Mora Parken, Mora

Här har vi ett riktigt paradis för den som siktar på en aktiv weekend. Ett stenkast från centrala Mora breder First Camp Mora Parkens område ut sig, längs med Österdalälven och med Vasaloppsarenan som går rakt genom anläggningen. Checka in för boende i stuga eller bekvämt hotellrum och hugg därefter in på det gedigna aktivitetsutbudet. Cykling är en storfavorit och därutöver går det att sätta upp allt från bad, tennis och paddling till vandring och löpning på aktivitetslistan.

Läs mer och boka på First Camp Mora Parkens hemsida.

Cyklist på First Camp Mora Parkens stugby i Mora.

4. Hotell Lerdalshöjden, Rättvik

Äventyret i Rättvik börjar på höjden där Hotell Lerdalshöjden ligger med sin magiska utsikt över sjön Siljan. Härifrån är det nära ut i skog och mark, inte minst till någon av de sex stycken cross country-leder på totalt 62,5 km som ligger bara någon kilometer bort. After bike spenderas förstås på hotellet, kanske i relaxavdelningen eller på den generösa terrassen, innan det är dags för middag i restaurangen.

Läs mer och boka på Hotell Lerdalshöjdens hemsida.

5. Bjursås Berg & Sjö, Bjursås

Bjursås är ett riktigt mecka för den som är sugen på utomhusäventyr. Under barmarkssäsongen lockar riktigt fin cross-country cykling, vackra vandringsleder, härligt fiske och kanot- och SUP-paddling. Välj mellan boende i stugor eller på camping, båda alternativen bara ett stenkast från aktiviteternas centrum.

Läs mer och boka på Bjursås Berg & Sjös hemsida.

Två cyklister tittar på utsikten längs cykelled i Bjursås.

6. Polhem Bed & Breakfast, Falun

Bo mitt i världsarvet Falun och på första parkett till alla de utomhusupplevelser som väntar runtomkring i staden. Polhem Bed & Breakfast ligger precis bredvid dagbrottet Stora Stöten. Ät frukost med utsikt över gruvan och ta sedan sikte på någon av de många cykel- och vandringsleder som finns runt Falu Gruva. Vattnets väg till gruvan är ett exempel, där du följer diken och vattendrag som grävdes en gång i tiden för att förse gruvan med den viktiga vattenkraften. Totalt 30 kilometer stigar i vacker natur.

Läs mer och boka på Polhem Bed & Breakfasts hemsida.

7. Säfsen Resort, Ludvika

På Säfsen är det framför allt cross country-cykling som står i fokus. Här finns hela 12 leder på totalt 336 km att välja mellan. Det gör också att Säfsen är en perfekt plats att cykla på för såväl nybörjare som mer erfarna. ”Stackberget” är till exempel en 20 km lättcyklad grusvägstur som är perfekt för en utflykt med familjen, medan ”Toppturen” hör till de mer utmanande lederna. På Säfsen Resort ligger boendet praktiskt nära lederna, med olika typer av stugor, restaurang, SPA, kringaktiviteter och service.

Läs mer och boka på Säfsen Resorts hemsida.

Cyklist på spång i skogen vid Säfsen utanför Ludvika.