Kvinna står i trädgården på Hildasholm i Leksand.

5 måsten för den kulturintresserade

Sommaren i Dalarna är ett mecka för den kulturintresserade. Våra världskända kulturskatter är givna måsten på upplevelsekontot och blandas med moderna influenser, nutidskonst och nytänkande kreativitet. Allt inramat av det idylliska landskapet som tar upplevelsen – och sommarens guldkantade dagar – till nya nivåer. Här har vi samlat 5 kulturella höjdpunkter.


1. Zornmuseet

Efter en succéartad utställning på Nationalmuseum och efter att ha visats i både Nederländerna och Danmark är Anders Zorns berömda verk nu tillbaka i Mora. I utställningen ”Zorn för hela slanten” visas verken på museet som ligger alldeles bredvid hans och hustrun Emmas hem.

”Zorn för hela slanten” visas 12 februari – 4 september.

Läs mer på Zornmuseets hemsida.

2. Hildasholm

Hildasholm i Leksand är läkaren och författaren Axel Munthes bröllopsgåva till sin fru Hilda och här väntar ett överraskningarnas hus och trädgårdar. Gå på en guidad visning i huset eller på egen hand i parken och de grönskande omgivningarna.

Hildasholm öppnar för säsongen 2022 den 13 maj, med helgöppet. Därefter öppet dagligen 13 juni – 14 augusti.  

Läs mer på Hildasholms hemsida.

Det vita stenhuset och de gröna trädgårdarna vid Hildasholm i Leksand.
På Hildasholm i Leksand är de många olika trädgårdsrummen vida kända, där stor inspiration hämtats från den brittiska Arts and Crafts-rörelsen.

3. Alfvéngården

Tonsättaren och konstnären Hugo Alfvéns vackra hem i Leksand bjuder på ett rikt och festligt sommarprogram, det 150-åriga jubileumsåret till ära. Lyssna till hans omtyckta musik, se hans fantastiska tavlor och njuta av naturen vid Österdalälvens strand.

Konsert- och evenemangsprogram sommartid samt guidade visningar går att boka.

Läs mer på Alfvéngårdens hemsida.

4. Verket & Avesta Art

Det gamla Verket i Avesta är idag ett prisbelönt museum och en spännande mötesplats där du möter du en mix av historia, konst och teknik. I maj slås de massiva portarna upp till årets upplaga av den vida kända konstutställningen Avesta Art, som i år har tema årstider.

Öppet dagligen 14 maj – 18 september.

Läs mer på Läs mer på Verkets hemsida.

Utsidan av Verket i Avesta, där konstutställningen Avesta Art visas varje år.
Det gamla Verket i Avesta har förvandlats till ett unikt och häftigt museum. Utställningen Avesta Art är en årligen återkommande höjdpunkt som lockar besökare från när och fjärran.

5. Dalarna Art Trail

Gör en resa i konstens tecken med ett antal stopp runt om i det somriga landskapet. Hitta Dalarnas mest intressanta och högkvalitativa konstupplevelser i en spännande mix av mindre gallerier och större arenor.

Öppettider varierar beroende på aktör, sommarens program presenteras i maj.

Läs mer på Dalarna Art Trails hemsida.