Utsikt från Björkberget i Siljansnäs, vid naturum Dalarna.

Internationella influenser i magisk miljö i Siljansnäs

Vill du uppleva en riktigt härlig bit av Dalarna i sommar? Bege dig till Siljansnäs utanför Leksand. Här bubblar och sjuder det av liv och aktiviteter i makalöst vacker miljö.


Högst upp på Björkberget, med magnifik utsikt över Siljan, tronar nu ett nybyggt utsiktstorn vid naturum Dalarna. En stolt symbol för den nytändning och den positiva anda som är påtaglig i Siljansnäs med kringliggande byar.

En bit ner i backen från naturum och tornet finns Siljansnäs stugby med nyrenoverade stugor och i hotellet, ett stenkast därifrån, har ett nytt piggt ägarpar skapat ett inbjudande hotell med restaurang i internationell stil. Besökare och ortsbefolkning gläds också över att anrika Buffils Annas Kaffestuga äntligen har öppnat. Det är kocken och matstylisten Kersti Bowser, till vardags boende i New York, som arrenderar kaféet på Björkberget i sommar.

– Jag tillbringade min barndoms somrar hos morfar och mormor i Siljansnäs och den här platsen har en speciell plats i mitt hjärta, säger Kersti, vars tidigaste matminnen härrör från trakten. Det är mormors gräddkokta abborre och morfars nypotatisar med smältande smör, men också minnen från kaffestugan.

– Jag satt här på trappen som sjuåring när Buffils Anna gav mig ett glas hallonsaft och en nybakad bulle. Hon förstod att jag kände mig lite utanför. Jag var lite annorlunda med mitt mörka hår och kunde inte prata svenska för jag växte upp i USA, berättar Kersti.

Nu vill hon bjuda på smakminnen i form av äppelmunkar, muffins, våfflor och en egen variant av wienerbröd. Det blir också lunchrätter som sallad och de matiga, saftiga amerikanska mackor som Kersti blev berömd för när hon hade servering i en matvagn här på berget sommaren 2019.

Sittplatser finns inne i den mysiga stugan och utomhus, på en ny altan och framför stugan med makalös utsikt över det alplika landskapet med ängar, gärdesgårdar, byn, kyrkan, sjön och bergen.

Kersti Bowser, som driver Buffils Annas Kaffestuga på Björkberget i Siljansnäs.
Kersti Bowser driver Buffils Annas Kaffestuga på Björkberget i Siljansnäs. Foto: Sophia Genitz.

Dalarna möter Asien

Brödraparet Jonas och Erik Schenkel fick också sina första intryck av Dalarna som barn, när de semestrade med familjen. Nu är de nyblivna ägare till Siljansnäs Hotell.

– Här är idylliskt och trevligt. Jag springer mycket och upplever den otroliga naturen häromkring, säger Erik Schenkel.

Tillsammans med sin bror har han renoverat hotellet, där de även satsar på en restaurang med mat inspirerad av Dalarna, Norrland och Asien. Det kanske låter svårt, men behöver inte vara krångligare än tuttul från Siljansbygden med pankofriterad kyckling eller rätter med inslag av rökning eller fermentering, vilka är vanliga matlagningsmetoder i såväl Sverige som Japan.

– Vi har skapat ett ställe som vi själva skulle vilja gästa. Det ska vara en helhetsupplevelse med härlig miljö, riktigt god mat, bra service och bekväma rum. Vi har också ett stort fint gym och en spaavdelning är under uppbyggnad, berättar Erik Schenkel.

Nära hotellet finns Siljansnäs stugby som drivs av paret Richloow sedan 2018. Sedan dess har de renoverat stuga efter stuga och nu står alla 18 stugorna med fyra till sex bäddar, dusch och toalett, öppna för gäster.

– Allt känns väldigt positivt i sommar. Juli är i stort sett fullbokad och allt är igång den här sommaren, så våra gäster har alla möjliga aktiviteter att välja mellan. Här i trakten finns allt från trädkramning till brödbak i bystuga och hantverksworkshops, säger Per Richloow.

Stugbyns minigolfbanan med 18 hål har också rustats upp och en frisbeegolfbana är på gång, förhoppningsvis i sommar, bara korgarna levereras i tid.

Lobbyn och restaurangen hos Siljansnäs Hotell.
Bröderna Jonas och Erik Schenkel äger och driver Siljansnäs Hotell, där de vill skapa en helhetsupplevelse av miljö, mat, boende och service.

Natur, hantverk och frasiga våfflor

I mitten av juli öppnar utsiktstornet högst upp på Björkberget och naturum har öppet varje dag med fritt inträde. Dagligen finns utomhusaktiviteter för barn och sommarens konstutställning ”Searching for habitats” visar bilder och installationer av konstnären Mattias Bäcklin. Intill finns två fasta utställningar som aktualiserar vår hotade biologiska mångfald – ”Skogen bortom träden” och ”Gör rum för det vilda”. Det berättas bland annat om världens äldsta träd, Old Tjikko, som växer på Fulufjället i Dalarna, och som lyckats klona sig själv. Du kan också lära dig vilka växter du själv kan plantera för att hjälpa de livsviktiga pollinatörerna, som fjärilar och humlor.

Siljansnäs egen mångfald är tydlig inte minst genom byns stora skara hantverkare. Genom Visit Dalarna går det att boka olika aktiviteter som ordnas av och med dem. Byns hantverksgille kommer också att visa och sälja föremål i Loftet, alldeles intill Buffils Annas kaffestuga där Kersti och byns ungdomar ser till att hålla våffeljärnen och kaffepannorna varma.

– Alla i byn bryr sig om det här stället och för mig betyder det mycket att få vara här och hålla i Buffils Annas tradition. Jag vill ge något tillbaka till bygden som tack för alla somrar jag tillbringat här. Men det är också nervöst, säger Kersti Bowser.

Under sin karriär som kock och matstylist har hon arbetat med många kändiskockar, men att servera svenska klassiker är något annat.

– Jag tränar på att få till frasiga våfflor och kaffet – det svenska kaffet måste vara bra!

Naturum Dalarna vid Björkberget i Siljansnäs.

Naturum Dalarna vid Björkberget i Siljansnäs.
Längst upp på Björkberget i Siljansnäs ligger naturum Dalarna. Inomhus finns spännande och lärorika utställningar och i omgivningarna finns slogbodar, skattjakter, fjärilsträdgård och mycket annat att upptäcka.

Buffils Annas Kaffestuga

Naturum Dalarna

  • Öppet alla dagar i juli kl 10–18 och i augusti kl 10–17.

  • I september öppet fredag – söndag.

  • Det nya tornet blir 32 meter högt, 10 meter högre än gamla.
  • Läs mer: Naturum Dalarna.

Text: Sophia Genitz.