Barn åker zipline på höghöjdsbanan Högt och Lågt.

Högtflygande sommarlov hos Högt & Lågt

Det rör på sig bland trädtopparna vid Rättviks camping i centrala Rättvik. Här klättras det nämligen för fullt i höghöjdsbaneparken Högt & Lågt. Med sju olika hinderbanor på varierande höjd och med varierande svårighetsgrad blir det garanterat ett både roligt, spännande och pirrigt äventyr för hela familjen.


Helt avgörande för hur bra en höghöjdsbana blir är platsen den ligger på. Robin Ambell, som äger och driver Högt & Lågt, menar att han hittade helt rätt plats i Rättvik – och att det lade grunden till den bokstavligt talat högtflygande framgången.

– Jag kommer från Rättvik, känner orten och var på flera platser och kollade, men fastnade för den här outnyttjade oasen vid Enåbadet. Förutom att den funkar rent logistiskt, med tillgänglighet och parkeringar, är det också ett väldigt vackert område, säger han.

Platsen i fråga är alltså Enåbadet vid Rättviks Camping. Ett stenkast från centrum och tågstation, i den glesa tallskogen, har Robin och hans kollegor skapat ett eldorado för de som söker spännande familjeäventyr.

– Utgångspunkten är att alla ska ha en trevlig stund tillsammans, där alla är delaktiga. Ibland brukar föräldrar komma för att lämna barnen, med tanken att själva gå vidare och äta. Men det brukar ändå bli så att de blir kvar och tittar på, för de ser hur roligt barnen har.  

Tjatar om återbesök

Det finns sju olika hinderbanor i klätterparken, på olika höjd och med olika svårighetsgrad. Den lägsta finns på 1 meters höjd och den högsta hela 15 meter upp i luften. Den senare avslutas dessutom med en 140 meter lång ziplinetur.

– Vare sig man klättrar med barn eller vänner får man en väldigt bra upplevelse. Det blir en fin balans i och med att det finns en bana för alla och alla nivåer, säger Robin.

Varje bana har krav på minimilängd, men alla från 80 cm och uppåt kan klättra loss – och som folk har klättrat. Sedan parken öppnade 2019 har det varit fullt ös.

– Allt har accelererat i en otrolig hastighet. Det kommer fram folk som jag aldrig pratat med tidigare och berättar att de varit där med barn och barnbarn. Och att barnet nu inte pratar och tjatar om något annat än att komma tillbaka. Det är verkligen den bästa responsen man kan få.

Barn klättrar bland träden på höghöjdsbanan Högt och Lågt.

Flyttar sin comfortzon

Fast det är inte bara de som rent åldersmässigt kvalar in som barn som uppskattar Högt & Lågt. Robin ser gång på gång hur även äldre besökare utmanar sig själva och blir som barn på nytt.

– Det verkar som att man hittar något här som kanske saknas i vardagen. Att man faktiskt får utmana sig själv, flytta sin komfortzon och vi vuxna får väcka vårt inre barn till liv. Här kan man också hamna i ett scenario där barnet står och pushar sina föräldrar. Barnen får en att klara ett hinder eller ta steget ut från plattformen.

Han menar att det ger en effekt som är större än hindret i sig.

– Man kan riktigt ta på stämningen, det är positiv energi i parken och ja, det är magi. Då inser man att det inte bara är inte några vajrar och stockar uppsatta mellan två träd. Det är allt runtomkring som skapar något riktigt häftigt.

Många familjevänliga aktiviteter i området

Nu ser Robin fram emot sommaren, där han ser sig själv och Högt & Lågt som en pusselbit i det barnvänliga smörgåsbord som dukas upp i Dalarna sommartid.

– Det finns så mycket kul att göra för barn och barnfamiljer och vi är en del av varför man ska besöka området.

På kort avstånd finns till exempel Leksand Sommarland, Sagolandet Tomteland och Falu Gruva. Fast det finns förstås även gott om aktiviteter på ännu närmare håll i Rättvik också. Efter att ha landat på marken igen efter de högtflygande äventyren hos Högt & Lågt finns alla möjligheter att njuta av sommaren tillsammans.

– Många hänger kvar och grillar på våra grillområden. Sen är verkligen en oas här kring Enåbadet, med minigolf, kanotuthyrning och trädgårdscafé. Rent allmänt bara skönt att vara utomhus, andas frisk luft, röra sig och vara tillsammans.

Högt & Lågt öppnar för säsongen 7 maj 2022.

Läs mer och boka ditt besök på Högt & Lågts hemsida.

Barn åker zipline på höghöjdsbanan Högt och Lågt.