Caroline Lenner övernattar i en av skogskojorna hos Näsets Marcusgård i Furudal.

Carolines grupp med hemestertips samlar tiotusentals

Grupper och forum som tipsar om pärlor på hemmaplan har dykt upp både här och var när pandemin har gjort hemester till ordet på allas läppar. Fast Caroline Lenner från Gesunda kan konstatera att hon låg steget före – ja, hon var till och med först – när hon redan 2019 startade Facebook-gruppen ”Semestra i Sverige”. Idag har gruppen 11 000 medlemmar som tipsar varandra om saker att se, göra och upptäcka runt om i Sverige.


Caroline Lenner tar emot utanför den lilla timrade stugan i byn Gesunda utanför Mora. Efter flera år i Stockholm, Göteborg och på resande fot runt om i världen var det dags att flytta hem.

– Jag saknade naturen och att kunna ge mig ut på äventyr utan att det blir stora projekt. Här kan jag åka skidor eller bada på lunchen. Det går att paddla till en holme för picknick eller ta mig till ett naturreservat och bara vandra runt efter jobbet. Här är naturen mer tillgänglig, säger hon.

Just den här längtan efter nya äventyr, gärna lättillgängliga och på nära håll, blev också startskottet för Facebook-gruppen ”Semestra i Sverige”. Där kan medlemmarna posta frågor om vad som finns att göra på en specifik plats eller skriva att de ska åka från A till B och letar efter de bästa stoppen längs vägen.

– Jag såg att det fanns både en längtan efter och ett intresse för att se mer av Sverige. Många ville visa sina favoritställen, men det var också många som frågade efter tips på vad de skulle se. Så gruppen fyllde ett tydligt behov helt enkelt. Sen tycker jag själv att det är viktigt att vi får upp ögonen för allt det fina som faktiskt finns på nära håll. Varför åka utomlands när vi har så mycket här hemma?

När pandemin kom och hemestersuget blev ett faktum tog det fart rejält. Gruppen växte, liksom trådarna fyllda med utsiktsplatser, caféer, boenden, vandringar och annat smått och gott. Vad är det då som går hem i tipsväg?

– Det märks att de mer unika ställena är de som går hem allra mest, saker som kanske inte alla har sett. En riktigt maffig milkshake, snygga bakverk, ett mysigt vattenfall, en liten prylbod eller en gårdsbutik. Där spelar nog sociala medier som fenomen in också, att man kanske vill visa upp någonting som är lite oväntat.

Östra Silvbergs Gruva utanför Säter.
Östra Silvbergs Gruva utanför Säter är ett både unikt, häftigt och fotovänligt ställe - just en sådan plats som går hem i gruppen för hemestertips.

Sparar i Google Maps

När det dyker upp frågor om Dalarna i gruppen är Caroline snabb på att svara. På sin egen hemmaplan, framför allt i trakterna kring Siljan, försöker hon se till att människor upptäcker både välkända och mer dolda pärlor. 

– Det är många som reser med barn och vill ha tips på saker att göra. Som tur är finns det en hel del häromkring, med Tomteland, Troll- och clownstigen i Östnor, dalahästtillverkningen i Nusnäs, Rovdjursparken i Orsa Grönklitt, Långbryggan i Rättvik. Plus att det ju finns badplatser överallt runt Siljan, det är lätt att ta sig ut i naturen för att vandra, cykla eller bara titta runt.

Även om det ibland är lätt att tro att hon sitter på de flesta guldkornen som inbiten dalkulla har även hon fått upp ögonen för nya, närliggande utflyktsmål på hemmaplan.

– Folk kommer med så många bra tips! Så snart det dyker upp något i gruppen som verkar spännande sparar jag det i Google Maps, för att komma ihåg det när jag ska ut och åka. Till exempel har jag varit och vandrat i Älvdalen till Hykjeberg och Stops fäbodar, tittat på Östra Silvbergs Gruva utanför Säter och gått upp på Lybergsgnupen i Malung. Så vackra platser som jag inte hade kommit till utan gruppen.

Det har också blivit en övernattning på Näsets Marcusgård i Furudal, i en av deras karaktäristiska trädkojor.

– Det var en så himla avslappnad plats, där jag kunde ladda energi och kände att jag inte behövde göra så mycket mer än bara vara. Att sitta i kojan, lyssna på den sprakande kaminen, titta ut i skogen, andas och känna att det fanns tid att prata på riktigt. Det blev en häftig kontrast till vardagen och stressen.

På vandring i Dalarna.

På toppen av Hykjeberg i Älvdalen.
Att vandra och upptäcka olika spännande platser i naturen är Carolines grej. Till exempel har hon tagit sig upp på toppen av Lybergsgnupen i Malun, besökt vattenfallen vid Stops fäbodar och Hykjeberg i Älvdalen.

Hemma på toppen av Gesundaberget

Nu tar hon sikte på ännu fler dalabetonade äventyr i sommar, många av dem har hon fått från andra medlemmar i gruppen. På önskelistan står bland annat Hildasholm i Leksand, glamping och fjällvandringar i Idre, Grövelsjön och Sälen.

Sin egen stående dalafavorit har hon turligt nog på armlängds avstånd i hembyn: Gesundaberget.

– Där på toppen känner jag mig så hemma! När jag får blicka ut över skogen, Siljan och gärna en sprakande soluppgång eller solnedgång. Fika är förstås ett måste och trevligt sällskap en extra bonus. Det kommer säkerligen bli flera toppturer i sommar.

Utsikt från toppen av Gesundaberget.
Gesundaberget är Carolines solklara favoritplats i Dalarna och det blir många turer upp till toppen, året runt.

Carolines 9 bästa dalatips

  1. Gesundaberget. Ligger nog närmast mig både geografiskt och personligen och jag ångrar aldrig en topptur.

  2. Fryksås. En riktig pärla och utsikten är magisk. Det går att både cykla och vandra. Sen övernatta endera på hotell eller i fäboden.

  3. Roadtrip runt Siljan. Åk runt och stanna när andan faller på. Gofika på mysiga caféer, kika in på olika loppisar, spana efter hantverk och ateljéer. Man ser väldigt många olika miljöer.

  4. Hansjö utanför Orsa. Här ligger både Hansjö mejeri och Hansjö Lanthandel. Speciellt lanthandeln måste upplevas på plats, en så härlig mix av gammalt, nytt och väldigt överraskande. En stor favorit!

  5. Köpa jordgubbar på Sollerön, hitta en härlig picknickplats och njuta i solen.

  6. Pizza på Åmåsängsgården. Mysig sjöutsikt!

  7. Vildmarken i Älvdalen. Framför allt Stops fäbodar och Hykjeberg är häftiga platser. Vid fäbodarna finns till exempel ett vattenfall, det är helt magiskt med det brusande vattnet och den kringliggande lite mystiska skogen.

  8. John John's Bakeri, Älvdalen. Gott och färgsprakande!

  9. Glasspaviljongen på Korsnäsgården, Mora. En svalkande sommarfavorit att hänga i trädgården med någon av läckerheterna från deras glassmeny.

Hansjö Lanthandel och Hansjö Mejeri utanför Orsa.
Byn Hansjö utanför Orsa är en av Carolines favoriter. Där finns både Hansjö Lanthandel och Hansjö Mejeri.

Carolines bucketlist – 9 saker hon vill se och göra

  1. Gå uppför Städjan i Idre.

  2. Vandra i Pilkalampinoppi i Orsa Finnmark.

  3. Hildasholm i Leksand.

  4. Vandra i Sälenfjällen och Grövelsjön.

  5. Besöka Sundborn och Carl Larsson-gården.

  6. Utforska Gyllbergens naturreservat i Borlänge.

  7. Äta bubbelvåfflor på Våffelbruket i Hammarbacken.

  8. Upptäcka Dala-Floda med hemslöjden, Hjort-Olârs kafé och bondfrukost på Wålstedts.

  9. Glamping! Har spanat på Kloten Lakeside Camp.

Bakverk från Hjort-Olars Kafé i Dala-Floda och bubbelvåfflor från Våffelbruket i Hammarbacken i Ludvika.
Att fika på Hjort-Olars Kafé i Dala-Floda och testa bubbelvåfflor från Våffelbruket i Hammarbacken i Ludvika är två punkter på Carolines bucketlist.

Caroline Lenner

Bor: Gesunda

Gör: Äger och driver familjeföretaget Orsa Stenhuggeri.

Aktuell: Grundare av Facebook-gruppen ”Semestra i Sverige”, som ska inspirera människor att upptäcka mer av Sverige.