Kulturpasset för kulturresan i Dalarna.

Reseguide – Gör en kulturresa genom Dalarna

Sommaren i Dalarna är ett mecka för den kulturintresserade, så varför inte ge dig ut på en riktigt inspirerande Kulturresa? Följ rutten som tar dig till nio kulturhistoriska besöksmål, där intressanta världar öppnar sig och historiens vingslag blandas med modernare vindar.


Låt kulturen leda vägen genom Dalarna, från de böljande odlingslandskapen i söder till de djupa skogarna i norr. Starta resan i Avesta med ett besök på Verket/Avesta Art. Här hörs fortfarande ljudet från stålframställningen och du känner värmen från masugnarna på din vandring bland målningar, skulpturer och installationer.

Fortsätt sedan till Falun och låt det bli basen för kommande utflykter – här finns hela tre spännande besöksmål. I Sundborn väntar Carl Larsson-gården, platsen där den kända konstnären fann inspiration till sina färgstarka akvareller med motiv från sitt hem och trädgård. På Dalarnas museum, i centrala Falun, finns både historiska och nutida föremål. Titta till exempel närmare på världens största samling av dalahästar!

Matsalsbord på Carl Larsson-gården.
På Carl Larsson-gården i Sundborn utanför Falun ligger Lilla Hyttnäs, huset där Carl och Karin Larsson levde och verkade. Boka en guidad visning för att ta del av det inspirerande hemmet och höra berättas om konstnärsparets spännande liv.
 

Låt även övernattningen bli en del av Kulturresan och checka in på Gruvgårdens B&B, där du bor alldeles bredvid Falu Gruva, som är ett av de nio besöksmålen. Under gruvbesöket – passa på att följa med på en guidad tur ner under jord, lyssna på historierna om gruvdriften i världsarvsstaden, samtidigt som du tar dig fram genom vindlande gånger på 67 meters djup.

Efter en eller flera dagar i Falutrakten är det dags att resa vidare. Styr kosan mot den medeltida bergsmansgården Ornässtugan, mellan Falun och Borlänge. Här förs historierna om den blivande kungen Gustav Vasas spännande äventyr i Dalarna vidare.

Sommardag vid Ornässtugan.
Ornässtugan huserar Sveriges kanske mest kända dass - det som Gustav Vasa enligt sägnen flydde genom för att undkomma danskarna. Förutom de vackra timrade byggnaderna, de spännande historierna och den natursköna miljön, finns här även ett uppskattat café.

Fortsätt sedan norrut mot Leksand. I lummigt grönskande omgivningar väntar familjen Munthes välbevarade sommarhem Hildasholm. Slå dig ner för en fika i den unika trädgården och fantisera om hur livet utspelades här i början av 1900-talet.

Börjar det återigen bli dags för en övernattning är Tällberg ett självklart stopp. Här både bor och sover du gott, med milsvid utsikt över Siljan. Flera av hotellen har högklassiga kök och avkopplande spa-avdelningar, så unna dig en stunds välkommen lyx.

Än längre norrut, några mil innan Mora, är det dags att svänga av från riksvägen och stanna till i Nusnäs. Här, på Nils Olsson Dalahästar, får du på nära håll se vår mest ikoniska Sverigesymbol ta form – från träbit till målad häst.

Gammeldags sovrum på Zorngården.
Zorngården ligger alldeles bredvid Zornmuseet och var Anders och Emmas Zorns hem, ett mycket modernt sådant för tiden, och i inredningen syns såväl svenska som internationella influenser.
 

I centrala Mora väntar sedan Zornmuseet. Njut av de klassiska oljemålningarna, akvarellerna och etsningarna. Besök också Zorngården alldeles bredvid museet. Få en spännande inblick i Anders och Emma Zorns hem och hör historien om morasonen som blev en världsberömd konstnär.

Fyra mil norr om Mora, i Älvdalen, finns Porfyrmuseet. Här lockar, förutom de ståtliga stenföremålen i sig, berättelserna om människorna som under många generationer kämpat och slitit för att förädla den hårda bergarten till dessa vackra konstverk.

När du nu genomfört din Kulturresa, ta ett djupt andetag och smält intrycken. Tänk tillbaka på platserna du besökt, hemmen du sett, människorna du hört berättas om. De människor som finns bakom tavlor, verk och konstföremål. De som är essensen av Kulturresan i Dalarna.

Kom ihåg att förboka ditt besök eller guidade visning hos respektive aktör innan ankomst. Kontakta även varje besöksmål för aktuella öppettider, då de olika säsongerna varierar.

Kom ihåg Kulturpasset!

Innan du ger dig ut på Kulturresan – passa på att köpa Kulturpasset, som ger extra fina erbjudanden och rabatter på respektive besöksmål. Samla en stämpel på varje plats och när passet är fullstämplat får du den speciella dalahästen som markerar genomförd Kulturresa.

Kulturpasset finns att köpa på visitdalarna.se/kulturpasset

Kulturpasset

De nio besöksmålen inom Kulturresan är:

- Verket/Avesta Art (Avesta)
- Falu Gruva (Falun)
- Carl Larsson-gården (Falun)
- Dalarnas museum (Falun)
- Ornässtugan (Borlänge)
- Munthes Hildasholm (Leksand)
- Nils Olsson Dalahästar (Mora)
- Zornmuseet (Mora)
- Porfyrmuseet (Älvdalen).