Andreas och Andre driver Kniva Trädgård i Falun, mitt i det historiska Världsarvet.

Följ med till magiska Kniva Trädgård

Kniva Trädgård ligger utanför Falun, i såväl natursköna omgivningar som mitt i ett världsarv. 2021 firar dessutom Världsarvet Falun att det är 20 år sedan de fick det ärofyllda utnämnandet. "Kontrasten mellan den smutsiga staden, där roströken från gruvan låg tät, och den tidigt utvecklade trädgårdskulturen på bergsmansgårdarna, är så häftig", tycker trädgårdsprofilerna Andreas Graveleij och André Strömqvist på Kniva Trädgård.


Det var som att platsen fann dem, den där vinterdagen för sex år sedan när Andreas och André för första gången öppnade dörren till den gamla lanthandeln i Kniva, strax utanför Falun.

– Vi drömde om ett liv på landet och blev blixtförälskade när vi klev in i lanthandeln och upptäckte att originalinredningen fanns bevarad. Sedan gick allt fort: vi flyttade in på gården i april, gifte oss i maj och öppnade Kniva Trädgård i juni, minns Andreas.

Butiken blev snabbt ett populärt utflyktsmål och vid sidan av jobbuppdrag och bokskrivande har paret lagt ned mycket tid och kärlek på den egna trädgården. De har kikat på gamla fotografier från gården och brottats med den stenrika marken i utkanten av gruvlandskapet.

Killarna tror att framtidens trädgård karaktäriseras av lokalproducerade växter och biologisk mångfald.

– Och vi värnar om kulturarvsväxter och växter med proveniens i trakten. Av vänner och kunder får vi lökar och sticklingar som vi tar hand om. Förra året blev det rusning när vi släppte dahlialökar med ursprung från Rällsjö Britas gård i Bjursås. Under hela sitt liv bevarade hon växter och dokumenterade dem väl, säger Andreas.

André och Andreas driver Kniva Trädgård utanför Falun.

Blommor, växter och lummiga miljöer på Kniva Trädgård i Falun.

Bergsmännens trädgårdar

I den egna trädgården odlar paret grönsaker till självhushåll. Fruktlunden förser dem med äpplen, päron och krikon. André, som är uppvuxen i Falun, intresserade sig tidigt för stadens trädgårdshistoria. Han tror att det egna krikonträdet kan vara besläktat med träd som hämtats hem av en bergsman.

– Under mitten av 1600-talet hade förmögna och högutbildade bergsmän täta kontakter med kontinenten. De inspirerades av de europeiska stilidealen för hus och trädgård och byggde liknande anläggningar i landskapet runt Falun. På bergsmansgårdarna på Gamla Staberg, Sveden, Källslätten och Stora Hyttnäs fanns dekorativa nyttoträdgårdar med fruktträd, grönsaksodlingar, fiskdammar, fontäner och humlegårdar. I den renoverade trädgården på Gamla Staberg kan du se alla dessa delar, tipsar han.

Stora Hyttnäs vid Carl Larsson-gården i Sundborn finns en vacker prydnadsträdgård med spännande växter och ett cirka 350 år gammalt äppelträd. Vid Linnés bröllopsstuga på Svedens gård, där Carl von Linné gifte sig med Elisabeth Sara Moraea 1739, ligger en återskapad 1700-talsträdgård med kulturväxter och medicinalväxter med anknytning till bygden.

– Passa på att se beståndet av äkta stormhatt i naturreservatet i Stämshöjden, tre kilometer öster om Svedens gård. Det var Linnés svärfar som först noterade den växtplatsen. Jag rekommenderar också ett besök på Källslätten. Där märks att utsikten var viktig för bergsmansgårdens placering, säkerligen inspirerades man av den italienska arkitekten Albertis högt placerade lantvillor. Vid Källslätten finns rester av en terrasserad trädgård med gamla fruktträd, fontäner och ruddammar. Även här växer ett av landets äldsta äppelträd, säger André och berättar att det funnits totalt tolv bergsmansgårdar i Falun.

Lär och inspireras

Upplev hela Dalarnas blomsterprakt i sommar – gå på visning eller strosa på egen hand i parker och trädgårdar som är öppna för allmänheten. Andreas är ordförande i föreningen Trädgårdar i Dalarna som samlar en bukett av dessa besöksmål:

– I Dalarna finns allt från renässans- och barockinspirerade anläggningar till engelska parker och nationalromantiska trädgårdar från förra sekelskiftet, vissa skapade kring några av Sveriges mest kända konstnärer och författare: Anders Zorn, Carl Larsson, Erik Axel Karlfeldt, Axel Munthe…, lockar Andreas som också uppskattar dalanaturens vilda växter.

– Jag älskar att promenera i skogen och njuta av doften av tall och skvattram, som är en vitblommig rhododendronsläkting.

André i växthuset på Kniva Trädgård.

Om Andreas, André och Kniva Trädgård

Andreas Graveleij: Trädgårdsmästare, skribent och blomsterdekoratör, bland annat på H.K.H. Prins Carl Philips och H.K.H. Prinsessan Sofias bröllop. Driver Kniva Trädgård.

André Strömqvist: Författare, byggnads- och trädgårdsantikvarie och blivande trädgårdsarkitekt. Andrés första bok, "Odlarens Handbok", utsågs till årets trädgårdsbok 2012.

Instagram: @knivatradgard

Mer: Kniva Trädgård.

Andreas och Andre på Kniva Trädgård.
Andreas och André driver populära Kniva Trädgård utanför Falun. Foto: Göran Thorén.

 

Vad är ett världsarv?

Ett världsarv är en plats eller miljö som på ett unikt sätt vittnar om jordens och människans historia och därför är så betydelsefull att den ska bevaras för all framtid. FN-organet Unesco utser platserna och idag finns drygt 1000 platser och miljöer på Världsarvslistan som är uppdelade i natur- och kulturarv.

Falun är ett kulturarv och fick sin världsarvsstatus 2001 och består av Falu Gruva, staden och det omgivande bergsmanslandskapet. Det var en internationell stad på 1600-talet, med Falu Gruva som Sveriges största och modernaste arbetsplats. Den tekniska, politiska och sociala utvecklingen bidrog till formandet av dagens svenska industrisamhälle.

Text: Åsa Pellas. Foto: Göran Thorén/Kniva Trädgård.