Vinterboende i Mora.

Fem – kanske något oväntade – Vasaloppsboenden

Står en start i något av Vasaloppets lopp på vinterns agenda? Lika viktigt som träningen och förberedelserna inför, är själva upplevelsen och uppladdningen på plats. Där är boendet en viktig del i ekvationen. Kanske är den första tanken att bo i eller Mora eller Sälen, men vad många inte tänker på är att det är minst lika smidigt att söka sig till någon av orterna runt omkring. Bo lite lugnare och med fullgod åkarservice – ofta med praktiska lösningar som sätter guldkant på skidbesöket.


Här har vi samlat fem tips på – kanske något otippade – boendealternativ inför Vasaloppet. De här utvalda pärlorna har alla sin charm och sina fördelar för dig som ska ställa dig på startlinjen. Vilket alternativ passar dig bäst?

Vasaloppet all inclusive på Stiftsgården

Stiftsgården i Rättvik ser till att ta hand om det mesta för dig som ska åka Vasaloppet eller Tjejvasan. Deras olika paketlösningar inkluderar bland annat ankomstmiddag, logi i en eller två nätter, frukost, upphämtning av nummerlapp, buss tur och retur till ditt lopp samt vallning av skidor eller tillgång till vallarum för dig som vallar själv. Väljer du tvådagarspaketet ingår självklart en välsmakande middag efter loppet. Perfekt för dig som vill att andra sköter det praktiska så att du kan fokusera på skiduppgiften – eller för dig som helt enkelt vill göra skidhelgen till en härlig helhetsupplevelse.

Gemytligt B&B i Rättvik

Bed and Breakfast Fyra hästar i centrala Rättvik bor du i nyrenoverade rum med sköna sängar och har alla möjligheter att göra den sista uppladdningen inför loppet med en rejäl frukost. Därefter är det en kort promenad till tåget som tar dig till Mora eller att med egen bil åka de cirka fyra milen till Mora och sedan vidare till din startplats.

Dalaupplevelse med Vasaloppsservice i Tällberg

Hos Villa Långbers i Tällberg är det full service som gäller. Deras Vasaloppspaket inkluderar förutom boende och halvpension även upphämtning av nummerlapp och möjlighet att förvara skidorna tryggt och säkert inomhus. Dessutom går det att boka busstransfer till och från boendet på loppdagen. Det här är det perfekta sättet att göra en helhelgsupplevelse av dalabesöket. En riktigt god middag i hotellets härliga matsal efter genomfört lopp går inte av för hackor.

Personligt boende med utsikt över Siljan i Vikarbyn

I Vikarbyn, 25 kilometer söder om Mora, ligger Sätergårdens Pensionat. Här bor du i gammaldags miljö med vacker utsikt över Siljan och personlig service. Perfekt för dig som vill bo i gemytlig miljö och ha en lugn och härlig uppladdning inför loppet – och en lika skönt avkopplande nedvarvning efteråt.

Halvvägs till start i Älvdalen

I Älvdalen, halvvägs på väg till starten i Sälen, finns Gåsvarvs Bystuga och Näsets Bystuga. Förutom de natursköna omgivningarna är läget en fördel – alla minuter som går att spara på morgonen innan start är värdefulla. Sov gott och vakna utvilad i flerbäddsrummen. Ät en rejäl frukost och ge dig iväg till starten. Ett enklare boende, men ack så smidigt.

 

Bonustips: Hyr privat eller sussa i sovsal i Mora

Vill du bo i Mora? Det fortfarande några privata boenden, rum och stugor kvar att hyra. Det finns också platser kvar i sovsalar. Få en sportig inramning på boendet och övernatta i Idre Fjäll Arena, som till vardags huserar Moras innebandylag.