Två personer sitter i slogbod och fikar.

Fars dag på Dalavis – 5 tips på hur du kan fira fars dag i Dalarna

När fars dag stundar firar vi våra pappor lite extra! Att komma på bästa sättet att fira fars dag kan dock vara lättare sagt än gjort och även om en mysig frukost, en härlig fika eller en liten present givetvis räcker alldeles utmärkt kommer här 5 tips på hur du kan spendera fars dag på dalavis.


Familjevänlig vandring i Dalarna

Dalarna erbjuder många familjevänliga vandringsleder i varierande längd. Från Gyllbergen i södra Dalarna till Silverfallet och Olåns vindskydd i det nordligaste hörnet finns härliga leder att upptäcka. Lugnet i Falun, Säterdalen, Orsa Grönklitt & Fryksås, Sälen och södra Kungsleden är exempel på destinationer som erbjuder familjevänliga vandringar.

Här kan du njuta av frisk luft och storslagna vyer utan att vandra i flera dagar. Packa med vatten och matsäck och kanske lite extra lyxig gofika. Sedan är det bara att njuta av rogivande natur, trolska granskogar och storslagen utsikt.

Person tittar på informationstavla vid Gyllbergens naturreservat.
Gyllbergens naturreservat i Borlänge bjuder på många leder för vandring där hela familjen kan följa med.

Roadtrip i Dalarna

Packa med er lunch, en termos med varm dryck och bege er sedan ut på en roadtrip i Dalarna. Åk Turistvägen med fantastisk utsikt över Orsasjön eller varför inte en tur genom de vackra byarna runt Siljan. Håll utkik efter spännande skyltar längs med vägarna och låt lusten och ödet bestämma vart ni svänger in. Kom ihåg att klä er varmt så att ni har möjlighet att stanna vid något väl valt smultronställe.

Träskyltar i Fryksås.
Gör en roadtrip genom landskapet och se vart skyltarna leder. Kanske en tur runt Siljan med en upp på Fryksås höjder för att njuta av utsikten?

Utforska Dalarnas vackra trästäder

Gör en vandring genom Dalarnas äldre bebyggelse och utforska många av de vackra trästäder Dalarna har att erbjuda. Varför inte en vandring genom Gamla byn i Avesta? Eller besök Världsarvet i Falun med en guidad tur i gruvan, vandra genom Mora och besök Zornmuseet, ett av Sveriges mest omtyckta konstmuseer. Dalarnas äldsta stad Hedemora, som också är landskapets enda medeltida stad, är väl värt ett besök med sina välbevarade trähusmiljöer. Eller varför inte ta en promenad till Särna Gammelkyrka, en vacker gammal träkyrka från 1600-talet? Avsluta promenaden med en mysig fika och passa också på att ge pappa Kulturpasset för att inspirera till fler framtida utflykter tillsammans.

Vy över Falu Gruva.
I världsarvsstaden Falun finns mycket spännande att se och göra, som att gå en guidad tur med pappa nere i Falu Gruva.

Bjud pappa på en Taste of Dalarna

Besök någon av Dalarnas alla gårdsbutiker, restauranger, caféer, hantverksbryggerier och andra mat- & dryckesproducenter genom nätverket Taste of Dalarna. Här samlas guldkorn med fokus på genuint hantverk och lokalt producerad mat. Genom Taste of Dalarnas egen kartfunktion går det smidigt att hitta delikatesser av alla de slag. Varför inte besöka Renbiten, en traditionell samisk gårdsbutik, mysiga fiket Café Wahlmans i vacker och inbjudande sekelskiftsmiljö eller Murboannas med både gårdsbutik och café med delikatesser från Dalarna.

Bricka med delikatesser av renkött.
Hos Renbiten i Idre finns vilda delikatesser, som produkter av ren och älg.

Njut av Dalarnas vidunderliga utsikt

En mer pulshöjande aktivitet perfekt för farsdag är att ta er upp till en av de många utsiktspunkterna som finns runt om i Dalarna. Varför inte Bispbergs klack utanför Säter, vandra den slingrande stigen upp till Hykjeberg utanför Älvdalen eller en tur upp till toppen av hoppbackarna på Lugnet i Falun. Svettas på vägen upp på Gesundabergets topp, ta sikte på Ärtknubben utanför Bjursås eller njut av de vida vyerna vid Städjan i Nipfjällets naturreservat – den sydligaste toppen i det svenska fjällmassivet. Väl uppe kan ni njuta av både prestationen utsikten!

Kvinna sitter på toppen av Ärtknubben och tittar på utsikten.
Ta med far upp på någon av Dalarnas många höjder för att njuta av utsikten, som här från Ärtknubben utanför Bjursås.

Vi har alla ett stort ansvar att hålla oss uppdaterade om och följa de restriktioner som finns. Visa hänsyn, respektera förhållningsreglerna och var rädda om varandra. För information om de trygghetsanpassningar som görs med anledning av covid-19 hänvisar vi till respektive aktör.