En älvtur med S/S Engelbrekt

En älvtur med S/S Engelbrekt

Upplev mat, musik och en ljudlös båtfärd längs Österdalälven. Vi säger hallå där till Mats Wallgren på ångfartyget S/S Engelbrekt, som i sommar kastar loss och bjuder in till stämningsfulla och välsmakande älvturer längs Österdalälven.


Vad gör du ombord?

– Jag är maskinist, så jag kör ångmaskinen. Kaptenen styr ju, men sen ger han order om det ska gå höger eller vänster, full fart eller halv fart – så det är viktigt att kommunikationen mellan kaptenen och maskinisten är bra. Sen finns en eldare också som ser till att det är tryck i pannan. För man eldar upp och kokar vatten så man får ånga som sen driver maskinen. Så det handlar om att reglera ånga för att få rätt hastighet på propellern.

Vad är unikt med S/S Engelbrekt?

– Det ett av världens äldsta passagerarfartyg. Hon är byggd 1866 i Göteborg och transporterades sedan i delar upp till Mora för att sättas ihop där. Sen gick hon i trafik mellan Mora och Insjön fram till 1952. Därefter blev det några olika vändor ägarmässigt innan hon totalrenoverades under 90-talet, då hon fick tillbaka sin ångpanna och ångmaskin. Att det är en ångbåt är ju också unikt och det som gör turen helt ljudlös.

Ni utgår från hamnen i Leksand – vad får man se under en tur?

– Vi åker nedströms Österdalälven genom Insjön och ner till Ålkilen, där vi rundar Morkarlön innan vi åker tillbaka. Mellan Leksand och Insjön får man se Leksandsbyarna passera som ett pärlband från sjösidan. Charmen är närheten till stränderna, älven är ganska smal så du får en nära upplevelse. På ena sidan är det många sommarhus och på den motsatta sidan är det mer vild natur.

Vad serveras under en ”Älvtur med middag”?

– Under resans gång bjuder vi på en trerätters middag tillagad av Rältagården, som har sin verksamhet utanför Leksand. Vi har olika menyer för nästan varje tur och här senast hade vi till exempel Prinsessans broccolisoppa med nybakat surdegsbröd, Rältagårdens lågtempererade nötkött och sen chokladmousse med hallonkompott till efterrätt. Naturscenerna i kombination med en så fin måltid är något som brukar imponera på gästerna.

Ni har även New Orleans-inspirerade turer med musik?

– Ja, under turerna ”Down by the river” kommer spelmannen Pelle Lindström tillsammans med två musiker. De här är femte året vi kör det temat och turerna blir snabbt fullbokade. Folk ringer redan efter jul och vill boka. Det är ingen hemlighet att Pelle är väldigt populär och vi serverar dessutom en speciell New Orleansbaserad meny under kvällen. Så kombinationen är helt magisk – att glida fram helt ljudlöst utmed älven, musiken och maten. Jag tror vi skulle kunna köra hur många som helst, det är ju fullt på varenda tur.

Kryssningar avgår från Kajen i Leksand samt vissa turer från Mora. Läs mer och boka på steamship.nu.

S/S Engelbrekt

 

Bakat med kärlek på Bagarstugans Gårdscafé

Bakat med kärlek på Bagarstugans Gårdscafé

I sommar fylls Bagarstugans Gårdscafé på Klockargården i Tällberg med väldoftande bullar och bröd. Katarina Berggren som annars driver Katarinas Bröd och Kaka har i sommar gått samman med Pia Anagrius och tillsammans dukar de upp för en välsmakande paus i vacker miljö. Vad erbjuder ni besökare sommartid? - Hos oss kan du njuta av härliga bakverk, goda smörgåsar, värmande soppor och smakrika lunchrätter. Vi bakar allt själva, använder oss av närproducerat och ekologisk så långt det går och vi gör medvetna val för att stödja svenska bönder. Förutom servering har vi även en liten visthusbod där du kan köpa hem nybakat bröd av olika sorter, säger Katarina.  Vilka insatser gör ni för att öka tryggheten för era kunder? - Vår uteservering är stor med gott om plats mellan borden. Vill man sitta inne finns servering i två plan med begränsat antal platser och två meter mellan borden. För kunder som inte vill komma in finns möjlighet att köpa hem såväl surdegsbröd, tårtbitar och bullar samt mat och smörrebröd. Vad rekommenderar ni era kunder att uppleva i närområdet? - Siljansbygdens unika miljöer med alla byar, fäbodar och den varierade naturen med älven, sjöarna, bergen och de brukade markerna. Handla med fika från Bagarstugans Gårdscafé och vandra upp på Digerberget i Tällberg och njut av den fantastiska utsikten över Siljan. Stötta det lokala Den rådande situationen har slagit hårt mot företagare i Dalarna. Det gäller att tänka om, tänka nytt och hitta kreativa lösningar för att överleva. Under vinjetten ”Support your local” pratar vi med lokala profiler som berättar om hur de anpassar sina verksamheter för att öka tryggheten för dig som besökare. Läs mer: Hemester i Dalarna

Fikastund vid historiska Ornässtugan

Fikastund vid historiska Ornässtugan

I den arkitektritade museibutiken intill det populära besöksmålet Ornässtugan finns café med uteservering i naturskön miljö. Museichef Åsa Ehlis ser fram emot att välkomna besökare som vill fira 500-årsjubileet av Gustav Vasas framfart genom Dalarna. Vad erbjuder ni besökare sommartid? - Hos oss kan man komma och koppla av i underbar natur, fika, ta sig ett dopp i sjön, eller gå på guidad tur i den vackra medeltida loftbyggnaden. I år är det exakt 500 år sedan Gustav Vasa besökte gården och vi berättar gärna den spännande historien om hur han hastigt fick fly ut genom dasset och hur han tog sig vidare upp genom Dalarna.  Vilka insatser gör ni för att öka tryggheten för era kunder? - Vi har begränsat antalet besökare både på de guidade turerna och i butiken. Fika serveras av personalen och sittning sker utomhus med gott om plats mellan borden. Ornässtugans område ligger naturskönt vid Ösjön och det finns mycket yta att sprida ut sig på.  Vad rekommenderar ni era kunder att uppleva i närområdet? - Vi rekommenderar ett besök hos Sahlins struts i Borlänge. Stötta det lokala Den rådande situationen har slagit hårt mot företagare i Dalarna. Det gäller att tänka om, tänka nytt och hitta kreativa lösningar för att överleva. Under vinjetten ”Support your local” pratar vi med lokala profiler som berättar om hur de anpassar sina verksamheter för att öka tryggheten för dig som besökare. Läs mer: Hemester i Dalarna

Gediget utbud i Saluhallen på Kulinariet

Gediget utbud i Saluhallen på Kulinariet

Den goda mötesplatsen Kulinariet i Stora Skedvi lockar gäster som önskar en välsmakande måltid, att ta del av tillverkningsprocessen när knäckebrödet Skedvi Bröd bakas och att handla i den välsorterade Saluhallen som samlar fina råvaror från bygden. Maria Adeström-Jonsson ser fram emot att fler hittar till Saluhallen för att proviantera inför kommande grillkvällar. Vad erbjuder ni besökare sommartid? - Här finns en välfylld charkdisk med det bästa tänkbara köttet från gårdarna i byn och på hyllorna finns grillsåser och marinader – perfekt för sommarens grillning. Lägg därtill den godaste tänkbara glassen som tillverkas i huset av Stora Skedvi Mejeri. Här finns även fabriksförsäljning av Skedvi Bröd. Vi lovar att smaklökarna får sitt. Vilka insatser gör ni för att öka tryggheten för era kunder? - Vi möblerar om och stuvar om för att skapa mer utrymme och bättre flöde i lokalen. Bageriet kommer att ha stängt vecka 29–32 vilket ger ännu större ytor för våra besökare, för både fabriksförsäljning av knäckebröd och övrig försäljning.  Vad rekommenderar ni era kunder att uppleva i närområdet? - Besök vackra Hembygdsgården och nyöppnade bageriet Kanel & Kummin här i Stora Skedvi.   Stötta det lokala Den rådande situationen har slagit hårt mot företagare i Dalarna. Det gäller att tänka om, tänka nytt och hitta kreativa lösningar för att överleva. Under vinjetten ”Support your local” pratar vi med lokala profiler som berättar om hur de anpassar sina verksamheter för att öka tryggheten för dig som besökare. Läs mer: Hemester i Dalarna

Rikt på aktiviteter hos Grand Hotel Elektra

Rikt på aktiviteter hos Grand Hotel Elektra

Hos familjära Grand Hotel Elektra i Ludvika står gästen i fokus. I sommar satsas det extra på hemvändare och att hitta samarbeten med lokala besöksmål. Vd Ulla Köhler är entusiastisk trots rådande omständigheter. Vad erbjuder ni besökare sommartid? - Vi erbjuder bland annat familje- och kompispaket med många aktiviteter, exempelvis Golfpaket med Hagge GK, som är rankad 4:e bästa golfbana 2019 av golfhäftets gäster. Vi har också ett erbjudande till hemvändare som vill komma hem och besöka släktningar och vänner men föredrar att bo på hotell. Vilka insatser gör ni för att öka tryggheten för era kunder? - Våra städrutiner har uppdaterats både för allmänna utrymmen och gästrum. Best Western som vi tillhör har gjort ett omfattande hygienpaket som vi följer. Vad rekommenderar ni era kunder att uppleva i närområdet? - Runt Ludvika finns fina vandringsleder. Vi lånar ut cyklar och tipsar om fina cykelleder. Turridning på Islandshästar, besök hos lokala entreprenörer som Grangärde Musteri, Getfarmen och bryggerier. I närheten finns även padelbana, golfbana, gocart och möjlighet att paddla kanot. Stötta det lokala Den rådande situationen har slagit hårt mot företagare i Dalarna. Det gäller att tänka om, tänka nytt och hitta kreativa lösningar för att överleva. Under vinjetten ”Support your local” pratar vi med lokala profiler som berättar om hur de anpassar sina verksamheter för att öka tryggheten för dig som besökare. Läs mer: Hemester i Dalarna

Vardagslyx på Mora Hotell & Spa

Vardagslyx på Mora Hotell & Spa

Lämna vardagen och skäm bort den du tycker om på genuina Mora Hotell & Spa. Till sommaren satsar de stort på att erbjuda gästerna spännande aktiviteter och goda smakupplevelser med lokal förankring berättar Patrick Lund som är marknadsansvarig. Vad erbjuder ni besökare sommartid? - Vi har tagit fram en hel del erbjudanden och aktiviteter i samarbete med lokala aktörer i Mora. Exempelvis samarbetar vi med Mora Golfklubb och kan erbjuda golfupplevelse med middag övernattning och dalafrukost. Andra exempel på aktiviteter är Zorn-middag, chokladprovning och vildmarkstur med matlagning i dalaskogarna, säger Patrick. Vilka insatser gör ni för att öka tryggheten för era kunder? - Vi har en tydlig strategi som innefattar bland annat förstärkta rutiner för städning med regelbunden desinficering av ytor och rutiner för strikt handhygien för våra medarbetare. Vad rekommenderar ni era kunder att uppleva i närområdet? - Besök Zornmuseet som finns på promenadavstånd från hotellet, utforska naturen genom vandring och cykling, besök Tomteland och ta del av dalahästtillverkningen.  Stötta det lokala Den rådande situationen har slagit hårt mot företagare i Dalarna. Det gäller att tänka om, tänka nytt och hitta kreativa lösningar för att överleva. Under vinjetten ”Support your local” pratar vi med lokala profiler som berättar om hur de anpassar sina verksamheter för att öka tryggheten för dig som besökare. Läs mer: Hemester i Dalarna

Välsmakande hos Dalasmaker

Välsmakande hos Dalasmaker

Till Smidgården i Fryksås kommer vandrare för att vila sina trötta ben och få sig en bit mat efter den branta stigningen längs Siljansleden. Hit kommer lokalbor för att fira en familjemedlem och barnfamiljer som gör en utflykt genom skogen från närliggande Orsa Grönklitt. Peter Lundquist är krögare och vd för Dalasmaker som förutom Smidgården också driver Toppstugan och Restaurang Ugglan & Björnen i Grönklitt. Vad erbjuder ni besökare sommartid? - En rad olika restaurangupplevelser från morgon till kväll, som passar både livsnjutaren, barnfamiljen och kompisgänget, säger Peter. Vilka insatser gör ni för att öka tryggheten för era kunder? - Vår verksamhet är helt anpassad efter myndigheternas råd. Vi erbjuder handsprit och har glesat ut bland borden. Dekaler på golvet underlättar att hålla avståndet till varandra och vi arbetar för att undvika situationer som kan skapa trängsel. Vad rekommenderar ni era kunder att uppleva i närområdet? - Det finns hur mycket som helst. Jag tror att många som bor här gör det av just den anledningen. Orsa Grönklitt har mycket att erbjuda och framför allt en lämplig plats att besöka i dessa tider eftersom det är ett stort område med mycket uteaktiviteter. Kan särskilt slår väl ett slag för multibanan och den nya cykelbanan på Orsa Grönklitt. Stötta det lokala Den rådande situationen har slagit hårt mot företagare i Dalarna. Det gäller att tänka om, tänka nytt och hitta kreativa lösningar för att överleva. Under vinjetten ”Support your local” pratar vi med lokala profiler som berättar om hur de anpassar sina verksamheter för att öka tryggheten för dig som besökare. Läs mer: Hemester i Dalarna

Par vid en disk

Smaka på Dalarna – En guidad tur till tre smakrika guldkorn

Följ med på en minst sagt smakrik resa till tre av södra Dalarnas gastronomiska guldkorn. Samla en grupp vänner och välkomnas på plats av eldsjälarna som viger sina liv åt närproducerat mathantverk. Sahlins Struts, Murboannas Ost och Kulinariet bjuder in till en personlig rundresa med Dalarnas lokala produkter och delikatesser i fokus. Smaka på Dalarna. Börja med att bara smaka på tanken och känn hur det börjar vattnas i munnen. En resa mellan de tre aktörer som slagit sina minst sagt goda påsar tillsammans – Sahlins struts, Murboannas och Kulinariet – bjuder visserligen på upplevelser för alla sinnen. Även om smaklökarna självklart står i fokus ges under resan möjlighet till en unik och personlig inblick i respektive verksamhet. Ta del av mathantverket och lär mer om hur produktionen går till, om livet på en gård med strutsar, kika in hos osttillverkningen och på knäckebrödsbageriet. Lyssna till berättelserna om hur passionen för det lokala, för småskaligheten och för råvarorna har tagit entreprenörerna dit de är idag. Till stunden där du kan hugga in på en strutsburgare, en krämig ost eller en nygräddad bit bröd. Strutsburgare och strutsglass hos Sahlins struts Starta dagen hos Sahlins Struts utanför Borlänge. Lagom till förmiddagskaffet bjuds det här på en hel del strutsar. På gården bedriver Kerstin och Gunnar Sahlin ett produktionsjordbruk som de mer än gärna visar för besökare, samtidigt som de berättar mer om såväl jordbrukets villkor som strutsarna som djur. – Strutsar fungerar som vilket lantdjur som helst, men mycket häftigare. De är ju nästan som urtidsdjur. Tittar man på de kraftiga benen med sitt hårda skinn och fötterna med de stora klorna så förstår man hur dinosaurierna såg ut till viss del, säger Kerstin. På senare år har Sahlins satsat mycket på mat. Här görs krämig glass på strutsägg och på menyn hos gårdens uppskattade restaurang syns till exempel storsäljaren strutsburgare. Det går också att hugga in på flertalet läckerheter av gårdens egna produkter – rökt korv, hjärta, lufttorkad skinka och pastej – allt gjort på strutskött såklart. – Det ger ett väldigt rent och klimatsmart kött. Det är vildare än kalkon och mört som fågel. Vi arbetar helt antibiotikafritt för strutsar är generellt väldigt friska djur. På gården finns också ett bryggeri, där Gunnar och Kerstins son Erik brygger öl under etiketten Sahlins Brygghus. I gårdens välfyllda butik finns det mesta från strutsen och det är egentligen bara fantasin som sätter gränserna. Ostprovning hos Murboannas Dags att borsta av sig strutsfjädrarna och åka vidare. Lunchen intas med fördel hos Murboannas, som huserar i den lilla byn Murbo utanför Borlänge. Här producerar Anna och Mats Reyier ostar och andra mejeriprodukter. Även om just osten och mejeriproduktionen är det centrala, är engagemanget för det lokala stort – vilket också avspeglas i valet av råvaror till gårdens butik, café och restaurang. Produkter och råvaror kommer från Dalarna i så stor utsträckning det bara går. – Det är så fantastiskt roligt att få arbeta med något som jag verkligen vill och kan lägga ner min själ i. Det är många tankar och mycket arbete bakom ostarna och sedan lever de också sina egna små liv. Den förändras, åldras, har olika egenskaper och måste skötas om under hela sin livstid, säger Anna. På plats finns självklart möjlighet till ostprovning, för att jämföra smaken hos de olika sorterna med varandra. För trots att det egentligen endast behövs mjölk, bakteriekultur, löpe och salt för att göra ost så är osttillverkning ett riktigt hantverk som sitter i händerna. Det är där, i detaljerna, erfarenheten och kunnandet, som kvaliteten och de verkliga smaksensationerna blir till. – Vi kommer alltid vara småskaliga. För mig är det viktigt ha känslan kvar, att ha kontroll hela vägen och veta att det är riktigt fina produkter vi erbjuder kunderna. Besök Kulinariet – Dalarnas matmecka Avsluta dagen på Kulinariet i Stora Skedvi, i lagom tid för eftermiddagskaffe. Kliv innanför dörrarna till platsen som blivit vara en knutpunkt för lokala råvaror och producenter, dit såväl bevandrade gastronomer som nyfikna besökare kan komma och alltid känna sig säkra på att hitta bästa tänkbara varor. – Det här är en fantastisk bygd med många producenter. När vi lyfte på locket och började leta var det fascinerande att upptäcka den enorma bredden och den höga kvaliteten, säger Anders Åkerberg, Kulinariets VD och grundare, tillika uppvuxen i trakten och har verkat som entreprenör här i många år. Bygdens förutsättningar i kombination med Anders driv resulterade således i just Kulinariet, ”en god mötesplats” som de själva kallar sig. Och här finns sannerligen mycket gott. I saluhallen går det att botanisera bland närproducerat kött, ost, potatis, bröd, ägg och annat gott. Vägg i vägg med saluhallen finns bageriet Skedvi Bröd, där knäckebröd gräddas för hand i vedeldade ugnar och som besökare går det att titta på när bagarna arbetar. – Är man inte så hemma i matvärlden är Kulinariet ett fantastiskt ställe att besöka. Här finns en samlad kunskap om maten och man får hjälp och vägledning av alla duktiga människor som jobbar här, Kulinariet växer och förändras hela tiden. Numera finns också en restaurang där kvaliteten och de lokala råvarorna står i fokus, självklart ackompanjerad av de godaste av smaker. I fabriken tillverkas också glass och ost av mjölk och ägg från byn, i Stora Skedvi mejeri som har sin lokal i källaren. När så dagen rundas av har smaklökarna med största sannolikhet fått sitt. Smaken av Dalarna kanske också har vuxit, förändrats eller utvecklats under resans gång. Tillsammans med de personliga berättelserna från de drivna mathantverkarna, som var och en sätter sin guldkant på smakerna, kan daladagen i matens tecken förhoppningsvis bjuda på minnen som består för lång tid framöver. Det här är Smaka på Dalarna Smaka på Dalarna är en kulinarisk resa till tre stycken mathantverkare i Dalarna: Sahlins struts i Borlänge, Murboannas i Borlänge och Kulinariet i Stora Skedvi. Passa på att upptäcka deras egentillverkade mat och produkter, ät och fika i restaurang och café samt handla lokala delikatesser. Samtliga tre besöksmål har uteserveringar och generösa öppna ytor.   En del av Taste of Dalarna Samtliga tre aktörer är också en del av Taste of Dalarna, det nätverk av gårdsbutiker, producenter, hantverksbryggerier, caféer och restauranger runt om i Dalarna som sätter de lokala råvarorna och de lokala smakupplevelserna i främsta rummet. Läs mer: Taste of Dalarna