Två cyklister längs vägen på Dalhallarundan.

På cykelutflykt runt Dalhalla

Det bästa sättet att komma Dalarnas små slingrande byar riktigt nära är på två hjul. Rulla fram i behagligt tempo och stanna till vid genuina smultronställen. Få tid till att spana in vacker arkitektur, industrihistorisk mark och rar natur. Runt den kända konsertarenan Dalhalla, utanför Rättvik, finns en cykelled som levererar unika möten med så väl flora som historia. Välkommen att följa med på resan runt Dalhalla.


Dalhallarundan 
Längd: 
ca 25 km 
Beskrivning: En perfekt tur för dig som vill turista på cykel. Leden passerar flera intressanta platser och sevärdheter. Leden är godkänd hos Trafikverket, följ röda skyltar.  
Startplats: Järnvägsstationen, Rättvik. 

Skylt för Dalhallarundan.

1. Solgårdskrogen 
Efter en stunds cykling förbi Rättviks kyrka och genom byn Sätra når du byn Nittsjö och gemytliga Solgårdskrogen. I en lantlig miljö tillagas maten från grunden på råvaror från skogen, det egna grönsakslandet och från lokala producenter. Säsongerna bestämmer menyn och under sommaren står den vedeldade grillen i fokus. Stor matupplevelse!  

2. Nittsjö keramik 
I byn Nittsjö passerar turen krukmakeriet Nittsjö Keramik med 100-årig tradition. Titta in och se hantverkarna jobba och besök butiken med 2: a sortering. I närheten håller Café Gökungen öppet sommartid.   

3. Amtjärnsbrottet 
I det nedlagda kalkbrottet norr om Nittsjö finns möjligheten att studera de geologiska verkningarna efter meteoritnedslaget som skedde här för 377 miljoner år sedan. Rejäla skor rekommenderas för promenaden fram till Amtjärnsbrottet. Och var försiktig, tänk på rasrisken! 

4. Skålberget 
Nästa stopp är även det ett nedlagt kalkbrott. Här finns rikligt med fossillierade växter och djur från jordens forntid i bergväggen och i rasmassorna. Skålberget är därmed en mycket spännande plats, såväl industrihistoriskt som geologiskt. 

5. Dalhalla 
Du känner magin redan på väg ner i det gamla kalkbrottet som idag tjänar som arena för musikupplevelser av högsta klass. De höga, nästan vertikala bergväggarna innehåller mängder av fossiler. Sommartid kan du gå en guidad visning och ta del av Dalhallas geologi och historia, från meteoritnedslaget till dagens konsertarena. Före och efter säsong kan gruppvisning göras efter överenskommelse. Minst 12 deltagare. Läs mer om guidade visningar på dalhalla.se.   

6. Bysjön  
Glisstjärna eller snarare Bysjön, som sjön heter idag, är mycket fågelrik. Här kan du stanna för ett svalkande dopp vid badplatsen. I dess närområden finns/fanns den fridlysta Mosippan och Guckuskon.  

7. Kullbergs Kalkverk 
Kalkbränning finns dokumenterat under 1700-talet som en bisyssla till jordbruket och det är troligt att den första kalkbränningen i fältugnar startade redan på 1200-talet i samband med bygget av Rättviks kyrka. Här i byn Kullsberg började man att bryta kalk år 1898. Den brända kalken användes först huvudsakligen som byggnadskalk, som jordförbättringsmedel i jordbruket och till pappersbruken. Verket är idag nedlagt men byggnaden minner om byns industriella historia.  

8. Långbryggan 
Avsluta turen med en glass och ett dopp vid Siljans långgrunda strand, där långbryggan är ett givet landmärke.