Cykel lutad mot träd i solnedgången.

Cyklande uteliv i Älvdalen

På stigarna i och kring Älvdalen väntar maffig och spännande cykling för den som är sugen på lättillgänglig vildmark och kvalitetssäkrade leder. Lotta Stenis är en av dem som mer än gärna trampar ut i naturen. Där tar hon sig ofta tid att stanna till vid slogbodar och Prinsbänkar samtidigt som hon laddar för längre cykeläventyr i dalaskogarna.


Lotta Stenis är minst sagt cykelbiten. Även om hon själv beskriver sig som relativt ny på cykelsadeln efter att ha varit aktiv i närmare sex år, är hon inte sen att ge sig ut på stigarna när tillfälle bjuds.

– Med cykeln kommer jag ut i naturen på ett sätt som jag verkligen tycker om. Det är en väldigt skön motionsform och jag har sett många fina platser här i hembygden som jag inte hade sett annars.

Dessutom sitter hon i styrelsen för Älvdalens Cykelklubb. Via klubben får hon hela tiden nya tips på turer och dras med ut på spännande stigar av cykelkompisarna. Annars går det alltid att trampa iväg på någon av de fyra kvalitetssäkrade och uppmärkta cykellederna som utgör Älvdalens del i nätverket Biking Dalarna.

– De lederna utgår från skidstadion och sporthallen. I och med att lederna har olika svårighetsgrader kan alla cykla här. Det finns en kort ”Älvis” på 2 km för barn och familj. Sen har vi den rätt tuffa MTB-kåsan på 10 km, den är väldigt rolig för duktiga cyklister.

Utsikten från toppen av Hykjeberg i Älvdalen.
Maffiga vyer från toppen av Hykjeberg.

Vila på Prinsbänken

Lottas egen favorit är 12 km långa Gröntjärnsrundan.

– Den passar mig och är lagom svår. Efter vägen finns flera slogbodar där man kan stanna för fika, göra upp eld, grilla korv eller göra kolbulle. Du cyklar förbi Porfyrdammen och i bäcken där kan man svalka sig om man vill. Det är också fint att cykla förbi tjärnarna Nydammen och Gröntjärn.

En annan Älvdalsfavorit är Hykjeberg, även om det inte går att ta cykeln ända upp till toppen på det maffiga berget.

– För någon vecka sen cyklade jag från vår fäbod Ribbåsen över skogen via grusvägarna till Hykjeberg. Där vilade jag en stund på Prinsbänken på toppen och tittade på utsikten. Hykjeberg är en sådan plats jag ofta återkommer till och när jag har gäster på besök tar jag gärna med dem dit.

Gamla Porfyrverket och Porfyrdammen i Älvdalen.
Det finns mycket att se under cyklingen i Älvdalen. Vissa leder går förbi platser med intressant historia, som Gamla Porfyrverket och Porfyrdammen.

Långt sommaräventyr

I sommar väntar ett cykeläventyr av det längre slaget. Då ska hon och sambon trampa iväg via Älvdalsbyarna Lövnäs och Nornäs, vidare mot Sörsjön och Särna där hon hälsar på släktingar och vänner. Totalt blir det ungefär 25 mil med tre övernattningar.

– Jag har tänkt länge att jag skulle köra runt och hälsa på folk. Fast det blir ju mest cykling och inte jättemycket tid att umgås. Förut har jag funderat på att cykla till Göteborg, men det skulle ta för lång tid och blev därför aldrig av. Då kändes det här mer relevant, det finns ju så mycket fint att se på hemmaplan. Nu hoppas jag bara på bra väder också.

Lotta Stenis på sin cykel i naturen i Älvdalen.
Lotta Stenis ger sig gärna ut på cykeln i trakterna kring Älvdalen.