Cyklister på en lerig väg.

Cykelproffset: ”För mig är cykel en frihetsgrej”

Sveriges bästa MTB-cyklist söker frihetskänslan på stigarna runt om i Dalarna. När Emil Lindgren pratar cykel är det tydligt att hemtrakterna levererar – i Dalarna finns det mesta en nyfiken cyklist kan önska.


Intresset för cykel har ökat rejält de senaste åren. Träningsläger, resor, tävlingar och arrangemang blir både mer frekventa och populära. Inte minst har Cykelvasan mellan Sälen och Mora gjort att allt fler rullat ut på cykel i skogar och på vägar, resonerar proffscyklisten tillika Säterbon Emil Lindgren.

– Alla är inte gjorda för att gå på gym eller gruppträning. På cykeln kommer man ut och får se mycket och se världen man bor i. Sen är det en både fysisk och emotionell kick när man susar fram.

Han själv susar helst fram på vägarna och stigarna kring hemorten Säter. Som Sveriges bästa MTB-­cyklist, med flertalet SM­-guld i bagaget och med stor internationell erfarenhet, har han under sin karriär sett en hel del cykelområden runt om i världen. Därför kan han nöjt konstatera att Sverige står sig riktigt bra internationellt. Ännu nöjdare kan han dessutom slå fast att Dalarna verkligen ligger i framkant som cykeldestination. Plus att här finns det lilla extra som lyfter upplevelsen ytterligare.

– Vi har vildmarksperspektivet. För här börjar vildmarken på riktigt, med häftigare natur. Man kan vara ute och cykla i flera timmar utan att se en enda människa. Dalarna har också legat i framkant med ledbyggnationssystemet om man jämför med övriga Sverige. Här finns ett väl utvecklat ledsystem och det finns överlag väldigt mycket stig att åka på. Så vi har det mesta som kan locka cykelsugna. Alla destinationerna i cykelnätverket Biking Dalarna ligger dessutom bra till. 

En tjusning med cykel är att det passar de flesta och att det finns alla möjligheter att anpassa cyklingen till de egna förutsättningarna. En mer eller mindre brant backe. Landsväg eller mer utmanande skogsstig. En snabb adrenalinkick eller en lugnare njutningstur.

– Det är svårt att komma ifrån att det är en materialsport på så sätt att du behöver en cykel. Men sen kan man anpassa efter sig själv och man kan cykla när man vill. Det bästa med allt är att folk kan cykla från 1,5 års ålder till att de är 80. Det är öppet för alla och det är en väldigt skonsam träningsform i och med att man tar det i den takt man vill själv.

Cykel på landsväg brukar kallas leisure, stigcykling handlar primärt om MTB och så kallad downhill cyklas utför. Den senare cykelformen kan behöva några extra förberedelser innan avfärd.

– Ha respekt för berget och för uppgiften. Ha mer skydd på dig än vid vanlig stigcykling. Det finns på de flesta stationer, med uthyrning av cyklar, utrustning och hjälmar. Vem som helst kan egentligen göra det. Det finns olika svårighetsgrader på lederna och det finns en utmaning för alla åldrar och kategorier.

Hur kom det sig då egentligen att han själv fastnat för och blivit kvar inom cyklingen? För Emil Lindgren är svaret enkelt:

– Det är en frihetsgrej. Jag har cyklat i princip 95 procent av alla mina dagar sen jag var liten. Det har blivit en passion, ett sätt att utforska världen – och det gör jag fortfarande. Det handlar inte bara om att tävla. Man får utmana sig själv både fysiskt och psykiskt. Och man blir aldrig fullärd, det finns nya utmaningar varje dag.

Emils tre cykelpärlor i Dalarna

1. Säter. Det är väldigt fint runt hela staden. Bispbergs klack har fin utsikt.

2. Lugnet i Falun. Där ligger man i framkant med lite mer utmanande banor. Där är det väldigt utmanande terräng och världsnivå på banorna. Det andas idrott där.

3. Rörbäcksnäs. Fantastiska vyer, fint ledsystem som är otroligt bra. Har funnits på ledsystemkartan länge.

Läs mer: Biking Dalarna - Sveriges största cykelparadis

Porträttbild på Emil Lindgren.
Foto: Jessica Blomqvist