Barn som hoppar på hoppkudde på First Camp Mora Parken i Mora.

Campinglyckan väntar på First Camp Mora Parken

Det mesta en sommarsuktande familj kan tänkas behöva finns på gångavstånd på First Camp Mora Parken. Boende, restauranger, underhållning och inte minst massvis med saker att göra. Här är det liv och rörelse från morgon till kväll och alla kan hitta just sin favoritaktivitet.


Alldeles bredvid Österdalälven, bara ett stenkast från centrala Mora, ligger First Camp Mora Parken. Bland de glesa tallarna står rödmålade campingstugor och mysiga små härbren. På de större ytorna står husbilar och husvagnar uppställda och här och var går det också att spana ett tält. Rakt genom destinationen löper Vasaloppsspåret, som ger direkt tillgång till familjevänlig cykling och vandring.

– Här finns verkligen hur mycket som helst att hitta på och dessutom kan alla i familjen hitta sin grej. Vi har kanot, kajak, SUP och bad nära till hands. För den som är cykelsugen finns MTB-cyklar att hyra. Sen har vi äventyrsgolf, lekplatser, hoppkuddar och nära till simhall, tennishall och bowling. Och jag skulle kunna fortsätta räkna upp saker att göra, skrattar destinationschef Katrin Strandell.

Full fart på Barnklubben

Just nu planerar Katrin och hennes kollegor för fullt inför sommarens aktivitetsprogram, där inte minst yngre besökare har extra mycket att se fram emot. Nytt för i sommar är nämligen First Camps Barnklubb som ser till att det bjuds på extra mycket roligheter.

– Vi har aktivitetsledare som håller i alla aktiviteter. Dessutom hälsar vår coola ekorre Yessi på så ofta hon kan och tar med barnen på skattjakt, femkamp och kompisklubb. Vi tycker också det är viktigt att väva in kunskap och lärande, så när det till exempel är dags för Åter-Vinnarna ligger fokus på sopsortering och hållbarhet.

På aktivitetsprogrammet står även dansshower, musikquiz, disco, pysselmys, springlopp, ansiktsmålning, ballongfigurer och fotboll.

Katrin återkommer gång på gång till hur de med aktiviteter och underhållning vill skapa liv på området. Lika mycket för tillfälliga gäster på hotellet, campingen eller stugbyn som för andra turister och lokalbor.

– Vi hälsar alla välkomna, för ju fler desto trevligare. Oavsett om man är här på besök eller om man bor granne med oss vill vi att Mora Parken ska vara en naturlig plats att hänga på. Med det nya aktivitetsprogrammet finns det också saker att göra från morgon till kväll. Alltifrån yoga på morgonen, till skattjakt på dagen och show eller quiz i våra restauranger på kvällen. Och allt är kostnadsfritt.

First Camp Mora Parkens maskot Yessi träffar barn på Mora Parkens camping.
Ekorren Yessi dyker upp på flera av aktiviteterna i sommar.

Trygghet för nya campare

Egentligen verkar det mesta en sommarsuktande familj behöver finnas på området. För de som ändå är sugna på att se mer av omgivningarna är Mora Parken ett smidigt basläger.

– Tomteland är förstås en favorit för många, liksom Leksand Sommarland och Orsa Rovdjurspark. Många tar också en heldag när de åker runt Siljan, stannar till och badar, fikar och bara ser sig omkring, tipsar Katrin.

First Camp är en rikstäckande campingkedja som även har destinationer i Orsa och Rättvik, så den som är campingssugen har flera alternativ i Siljansbygden.

– De senaste åren är det många som blivit nyfikna och testar på camping, hyr husbil eller husvagn och ger sig iväg ett par dagar. Det är jättekul! Därför gör vi också allt vi kan för att det ska bli en så enkel och positiv upplevelse som möjligt. Det är alltifrån trygg och smidig bokning till skyltningen här på anläggningen som talar om hur saker fungerar.

Nu ser Katrin fram emot att få kicka igång sommarsäsongen på riktigt.

– Det är så kul att möta gästerna och se campinglyckan väckas till liv. Sen hoppas och tror jag verkligen att vi kan bli en härlig mötesplats för både våra gäster och Moraborna. En energiboost för både stora och små helt enkelt.

Läs mer om destinationen, aktivitetsprogrammet och boka boende på First Camp Mora Parkens hemsida.

Barn som badar och spelar minigolf.
Bad och minigolf är givna favoriter under en vistelse på First Camp Mora Parken.