Glamping med hela familjen, perfekt att göra med barn i Dalarna på sommaren.

Bekväm glamping med allt serverat på Leksand Strand

Hur funkar egentligen glamping? Hör vår testpatrull berätta om upplevelsen upplevelsen där tältet var uppställt och klart, uteplatsen hade bästa sjöutsikt och det fanns massvis att göra på campingen. Glamping på Leksand Strand var en höjdare för hela familjen.


Det var tältpremiär för femåriga John när han tillsammans med farmor Anneli och farfar Tore checkade in på Leksand Strand för en natts glamping. Bara spänningen i att på egen hand få öppna tältduken och välja vilken av de uppställda sängarna som skulle bli hans sovplats blev en höjdarstart på vistelsen.

– Det var väldigt smidigt att bara kunna ställa bilen bredvid tältet och packa in grejerna. Sängarna var redan uppställda, det fanns ett litet kylskåp, tallrikar och bestick på plats. Det var nära till servicehuset med toaletter och kran att hämta vatten. Extra plus för att det alltid var rent och fräscht, personalen var ofta dit och höll efter, berättar Anneli.

Som glampare på Leksand Strand tar man med sig egna sängkläder. I övrigt är allt fixat och klart. Det finns som sagt kyl och husgeråd i tältet, men det finns också restauranger och butiker på området där det går att äta både frukost, lunch och middag. Det finns också färdigpackade matkassar för avhämtning.

Väl på plats var det sedan dags för familjen att utforska området. Närliggande Leksand Sommarland hade de besökt tidigare, så den här gången blev det desto mer fokus på lekplatserna på själva campingområdet. Hoppkudden och minitrafikstaden blev direkt favoriter, liksom de nära badmöjligheterna – även om det för tillfället var lite kylig vattentemperatur.

– John ville direkt ner till Siljan och bada. Vårt tält låg precis ovanför strandkanten, så vi kunde gå rakt ner till vattnet och hitta en egen avskild plats där han kunde doppa sig. Sen blev det tacomys på det stora trädäcket framför tältet. Riktigt härlig sommarkänsla och otroligt stämningsfullt med färggrann solnedgång över sjön. Helt magiskt!

Glamping för hela familjen är perfekt att göra med barn, när tältet redan är uppställt.
Tältet vid glampingen var redan uppställt och var en mysig plats att landa på efter äventyr runt om på Leksands Strand camping, där Minitrafikstadens trampcyklar var en höjdare.

 

Vill tälta mer

Nästa morgon blev det frukost med sjöutsikt.

– Det funkade bra nattetid. Det är ju tunna tältdukar, men vi hade tur med tältgrannarna och det fanns också regler för inom vilka tider det skulle vara tyst och lugnt på området. Sen blev det fuktigt i tältet på morgonen, så det var lite ruggigt innan vi värmt upp oss igen.

Därefter väntade ytterligare en tur på området. Den här gången mot den lite större stranden med hopptorn och brygga, där det spanades efter fiskar.

– Det finns väldigt mycket att göra, som vi inte hann med den här gången. Äventyrsgolfen såg rolig ut och John suktade efter att få testa poolen med vattenrutschbanan. Kvällstid fanns det också olika scenshower och underhållning i restaurangen. Sen finns ju hela Leksand också, om man stannar flera nätter. Riddarlekparken inne i centrum är till exempel en given favorit för oss som John alltid tjatar om att han vill besöka.

När det sedan var dags att checka ut och vända hemåt igen var det en nöjd trio som checkade ut efter ett både intensivt och avkopplande dygn.

– Det var kul att se John så entusiastisk och glad. Det blev ett riktigt äventyr och han pratar redan om att han vill tälta igen. Fast vi får se i vilken form det blir då, om vi gör en repris på glamping eller gör det mer traditionellt. Det ligger ju i glampingens natur att vara lite mer bekväm och uppstyrd. Otroligt tacksamt för oss som vuxna att allt är preppat och klart och att det bara är att börja njuta direkt, avslutar Anneli.

Glampingtält på rad i solnedgången med utsikt över Siljan vid Leksand Strand.
Glampingtälten ligger på första parkett framför Siljan, med slående utsikt över sjön, bergen och maffiga solnedgångar.

 

Om glamping på Leksand Strand

Glampingtält finns på två områden på Leksand Strand och sommaren 2021 är de bokningsbara 24 juni – 22 augusti.

Varje tält står stadigt på en trätrall. Inuti tälten finns golv av filtmatta, fyra bäddar, värmefläkt och mysig belysning. Det finns också kyl, kaffebryggare och vattenkokare, vinglas och andra husgeråd. Beroende på vilken typ av tält det är finns matbord och stolar endera inne i själva tältet eller på trädäcket utomhus.

Ta med egna sängkläder eller hyr på plats. Toalett, dusch och kök finns i närliggande servicehus.

Läs mer om glamping, boende och andra aktiviteter på Leksand Strands hemsida.

Det här är Testpatrullen

Visit Dalarnas Testpatruller är barnfamiljer med uppdrag att testa och utvärdera Dalarnas familjevänliga besöksmål. Det kan handla om att besöka vattenland, temaparker, naturområden, evenemang och andra aktiviteter som riktar sig mot barn. Testpatrullerna berättar om sina upplevelser, tankar och tips från besöket – för att på så sätt vara en barnvänlig guide till Barnens Dalarna.

Vill du och din familj vara Testpatrull? Läs mer på visitdalarna.se/testpatrullen.