Vit blommande Dahlia på Stabergs bergsmansgård och barockträdgård, som är en del av Världsarvet Falun.

Barockträdgårdar, bergsmanslandskap och industrihistoriska slingor

Strosa runt bland lummig grönska och njut av dofterna, färgerna och vackra trädgårdsrum en solig sommardag. Stabergs Barockträdgård är ett givet stopp för alla trädgårdsfantaster, men gården och det kringliggande bergsmanslandskapet är väl värt ett besök för alla med kulturintresse.


Strax utanför Falun väntar en ståtlig och välbevarad karolinsk bergsmansgård. Familjen som bodde på Staberg under 1600-talet ville skapa ett storslaget, ståndsmässigt boende. Självklart inkluderade det en representativ trädgård och en franskinspirerad gårdsanläggning.

En tidsresa bland odlingar och rabatter

Trädgården har restaurerats efter planer från 1758 och är en spännande plats att besöka. Den omfattande processen att återställa trädgården inleddes i slutet av 1990-talet och pågick under flera år. Resultatet är slående och att promenera bland odlingarna är som att göra en tidsresa. Växterna är de som var vanliga under gårdens glansdagar, både köks- och kryddväxter och naturligtvis blommor. Äppelträden skänker svalkande skugga och från humlegården hörs bins surrande.

Här finns också en restaurang och café, Stabergs Krog, samt en liten bod som säljer fröer och liknande sommartid. Restaurangen har fokus på närodlade råvaror och säsongsbaserade rätter och fikat är alltid nybakat. Uteserveringen ligger i direkt anslutning till trädgården och gårdens imponerande bergsmansmiljö är ett kulturreservat som ingår i Världsarvet Falun.

Blommor och dalaröda trädetaljer vid Stabergs bergsmansgård, som är en del av Världsarvet Falun.

Faluröda timrade hus vid Stabergs bergsmansgård och trädgård.
Staberg är en del av Världsarvet Falun, som i sig utgörs av tre grundstenar: staden, gruvan och det kringliggande bergsmanslandskapet.

Bergsmännen som flydde staden

Bergsmansgårdar är ingen ovanlig syn i trakterna kring Falun. Bergsmännen som blev rika på gruvdriften byggde sina ståtliga hem en bit från den sotiga staden, för ute på landet fanns ren och klar luft. Deras arbete var att bearbeta malmen som bröts i Falu Gruva och därför finns det i många fall även hyttor i nära anslutning till gårdarna.

Staberg är en av de mest välbevarade bergsmansgårdarna i Kopparbergslagen. Vandringslederna i trakten är ett lättillgängligt sätt att utforska ännu mer av omgivningarna. Gå från den prunkande trädgården till slagghögarna i det gamla hyttområdet och gör vandringen upp till Stabergs klack.

Faluröda timrade hus vid Stabergs bergsmansgård och trädgård.
Genuina dalamiljöer och stämningsfulla trädgårdar väntar vid Staberg. I området runtomkring finns olika promenadslingor, utflyktsplatser och annat spännande att utforska.

Bonustips! Silverringen och Husbyringen

Ett tips för dig som vill uppleva mer av södra Dalarnas vackra industrihistoriska miljöer är att ta dig längs någon av kulturslingorna Husbyringen eller Silverringen. Utforska rester från gruvornas storhetstid i Dalarnas sommarlandskap.

Silverringen går genom Silvbergs samt Säters bergslagsområden och knyter samman sevärda bergslagsmiljöer, till exempel hyttor, gruvor och en ödekyrkogård.

Husbyringen är Sveriges första ekomuseum och en 6 mil lång kultur- och naturled med medeltida anor.

Det är populärt att lämna bilen hemma och istället cykla längs med lederna. Upplev idylliska små byar och grusvägar som tar dig förbi ängar, sjöar och skogar med spännande besöksmål längs med vägen.