Olika sorters knäckebröd från Leksands Knäckebröd, upplockade i den nya bageributiken.

Ännu mera knäckebröd i Leksands nya bageributik

Hundratusentals knäckebrödssugna besökare vallfärdar till bageributiken vid Leksands knäckebröd varje år, i jakt på bröd av både första och andra sortering. Nu finns dessutom ännu mer knäckebröd, hantverk och lokalproducerade godsaker att hämta i butiken – bokstavligt talat. Nu har dörrarna till den nya, tre gånger så stora bageributiken öppnat.


Det är ett välkänt stopp för många, Leksands Knäckebröds bageributik, som ligger alldeles bredvid riksväg 70 i Häradsbygden utanför Leksand.

– Vi har kunder från hela Sverige. Nu under vintern är det många som passerar på väg till stugan, när det drar igång med skidåkning i fjällen. Då ligger vi bra till för ett stopp. Sen är det många i Dalarna som har oss som mål för en dagsutflykt, när det är dags att fylla på förråden och köpa sin kartong. För sekundakartonger i femkiloslådorna är vad som verkligen drar folk, säger Stina Eklund, butiksansvarig i bageributiken.

Nu är hon dessutom ansvarig för en butik som är tre gånger så stor. Efter intensiva renoveringar är den nya, utbyggda butiken invigd – vilket både kunder och personal hurrar över.

– Det är större, ljusare, fräschare och det finns hur många hyllmeter som helst jämfört med tidigare. Det roligaste är alla positiva kommentarer från kunderna, att höra dem säga vilken skillnad det har blivit. Vi har alltid varit trångbodda, vilket varit en utmaning i många år. Tanken på att bygga ut och göra större har funnits där i perioder, men annat har kommit mellan.

Nya bageributiken vid Leksands Knäckebröd i Leksand.

Stina Eklund, butiksansvarig i bageributiken vid Leksands Knäckebröd.
Stina Eklund är butiksansvarig i bageributiken vid Leksands Knäckebröd.

Knäckebröd på rullband

I den nya butiken har även kassorna fått mer utrymme.

– Det är verkligen stor skillnad. Tidigare var kassorna bara en disk där varorna skulle upp. Nu har vi rullband som i en riktig butik. Det tog ju tid i kassan förut, vilket blev svårt i takt med att sortimentet utökades.

Ja, sortimentet har sannerligen växt de senaste åren. Numera finns knäckebröd med surdeg och havre, tunnknäcke och fröknäckesnacks. Det ryms också spännande smaksättningar som ramslök och havssalt, lök och surdeg eller favabönor och frön. Det finns även säsongsbetonade knäckebröd.

– Vi har tre olika julknäcken. Det traditionella runda Julknäcke, ett tunnknäcke med julkryddor och sen Årets julknäcke, som i år har smak av glöggkryddor.

Knäckebröd från Leksands Knäckebröd i den nya bageributiken i Leksand.

Ett skyltfönster för bygdens guldkorn

Med mer yta finns också fler möjligheter att fylla hyllorna med ännu fler lokala produkter.

– Vi säljer mycket av det som finns här runtomkring. Vi har nästan hela sortimentet av saft, sylt, marmelad och glögg från Grangärde Musteri, drycker från Mora Bryggeri och mjölk, yoghurt och grädde från Grådö mejeri. Vi försöker tänka så lokalt det går.

Förutom det ätbara sortimentet har de även en hel del hantverk och souvenirer. Keramik från Nittsjö i Rättvik, dalahästar från Nusnäs, smide från Käck & Hebys och Jobs Handtryck i Leksand, till exempel. Plus att bygdens hockeyintresse nu har fått sprida ut sig i form av en hylla där muggar, halsdukar och andra supporterprylar från Leksands IF fått sprida ut sig.

– Vi vill ju att folk ska se hur mycket som faktiskt finns runt omkring. Vi blir som ett skyltfönster, där besökare kan få upp ögonen för vad som finns och sen kan de åka vidare till leverantören, som kanske bara ligger några kilometer bort.

Bageributiken vid Leksands Knäckebröd.

Ständig utveckling

Nu ser Stina fram emot att få landa ordentligt i lokalerna och utveckla butiken ytterligare i och med de nya rymligare förutsättningarna. Den uppskattade Knäckerian, som säljer knäckepizza, har byggts in i lokalen och tanken är att den på sikt ska husera en cafédel. I början av 2022 ska de också bli en av Visit Dalarnas certifierade Infopoints, en plats där besökare kan få hjälp med turistiska frågor, tips om vad som finns att se och göra i närområdet samt hämta informationsmaterial.

Den ständiga utvecklingen gör att Stina både trivs och blir kvar på Leksands Knäckebröd.

– Hela resan med den nya butiken har varit otroligt rolig, med alltifrån att välja färger till vilka leverantörer vi ska jobba med. Jag får utvecklas och får göra nya saker hela tiden. Sen är det ett trevligt företag och trevlig stämning. Det är roligt att jobba för ett familjeföretag. Det blir en annan känsla, när vi alla är så måna om varandra.

Läs mer på Leksands Knäckebröds hemsida.