Anne Sofie von Otter bjuder på barock och pop

Anne Sofie von Otter bjuder på barock och pop

Under årets Vinterfest ger mezzosopranen Anne Sofie von Otter en konsert i Våmhus kyrka, där hon tillsammans med musikerna Thomas Dunford och Jean Rondeau bjuder på alltifrån Henry Purcell till Björk.


Du har medverkat i Vinterfest tidigare – Hur känns det att komma tillbaka?

”Det var faktiskt jag som via min agentur kontaktade Vinterfests konstnärlige ledare Vikingur Ólafsson. Jag har hört honom spela i Hamburg och tyckte det var fantastiskt, plus att det är härligt att komma till Mora i februari. Det drog helt enkelt i Moratarmen. Jag hoppas att det kommer vara vintervackert, jag har upplevt både och. Barmark och regn samt strålande, gnistrande snölandskap. Jag försöker hinna med ett par promenader. Ett besök i hemslöjdsaffären är också obligatoriskt och jag får alltid med mig något hem, som de vackraste vita stickade vantar och en glad röd stickad mössa. Och så det mysiga konditoriet förstås.”

Ditt framträdande på årets Vinterfest heter ”Barock är pop” – Vad döljer sig bakom den rubriken?

”Vi har ju barockmusik från England och Frankrike på programmet, men i andra delen övergår vi till Pärt och pop, som Paul Simon. Det finns så väldigt många gemensamma nämnare mellan barockmusiken och vår tids musik. Och luta och cembalo, eller liten orgel, gör sig fantastiskt väl i popmusik – gå dit och lyssna ska ni se!”

Har du sett några andra lockande programpunkter under årets Vinterfest?

”Jag tittade på hela programmet för 2019 och tänkte just att någon gång i framtiden ska jag komma och bara lyssna, äta gott, vandra och åka skidor. Det finns mängder av musik och musiker jag skulle vilja höra!”

Vad mer har du på gång framöver, under vår och sommar?

”Jag har varit större delen av hösten i Berlin där vi nyligen haft premiär på Bernsteins Candide, en hybrid mellan musikal, opera och operett. I mars är jag i USA och sjunger med barockorkester. Sen är det konserter av olika slag, bland annat med Bengt Forsberg runt om i Europa. I sommar är jag i Salzburg med Offenbachs operett Orpheus i under-jorden.”

Anne Sofie von Otter om Dalarna:

”Dalarna är jättevackert. När jag reser till fjällen på sommaren ser jag förstås till att göra ett ordentligt stopp i Dalarna, mina utländska resekamrater tycker också det är så fint. En gång stannade vi länge i Mora för att besöka Zornmuseet och Zorngården. Fantasieggande!”

”Från i somras minns jag en kalasgod lunch på Solgårdskrogen vid Nittsjö där jag sen handlade oemotståndligt fina skålar i gula och gröna färger. Andra år har vi smörjt kråset vid Siljan. Jag har vandrat vid Koppången, ett måste för den som sjungit den sången runt om i världen.”

”Besök i Orsa inför en Kalle Moraeus-inspelning var också magiskt. En sväng genom orten ner till sjön sent på kvällen i juni då det var som vackrast och ljusast, bara jag och några lokalbor ute och rörde oss. Barnen lekte och cyklade, jag turistade. Det var speciellt.”

Murboannas

Murboannas – Ostar med en massa passion och kunskap

Anna Reyiers passion för ost startade med kärleken till kor och allt de kan ge. Redan som ung, när hon växte upp på gården Murbo utanför Borlänge, arbetade hon hos grannen med att mjölk deras kor. Nära platsen där Anna växte upp står idag ett stort, nybyggt hus som rymmer ett skinande rent och modernt mejeri, en butik och ett stort café. Från att ha startat i en källare i bostaden har Annas osttillverkning vuxit upp till ett etablerat företag. Tack vare det nybyggda huset kan Murboannas numera ta emot stora grupper besökare som vill äta smörgåsbord, ta en ostkaka med sylt och grädde eller handla Murboannas ostar och andra lokala delikatesser. Här kan man också kika in i mejeriet där Anna och två medarbetare ystar och tar hand om ostarna under deras olika stadier av tillblivelse och mognad. – De är i allra högsta grad levande ting. Ostar förändras, åldras, har olika egenskaper och måste skötas om under hela sin livstid, förklarar Anna. Idén att göra egen ost kläcktes hos henne för drygt tio år sedan när hon besökte en fäbod där en kvinna i hennes egen ålder gjorde ostar. – Jag steg in på Karl Tövåsens fäbod och fick en fantastisk känsla i kroppen. Jag såg en tydlig möjlighet att göra något liknande på min egen gård, berättar Anna. “Ostar förändras, åldras, har olika egenskaper och måste skötas om under hela sin livstid”, berättar Anna. I dag arbetar hon med sina ostar i sitt skinande rena och nybyggda mejeri som inte direkt liknar en fäbod, men där ostarna tillverkas ungefär på samma enkla vis. – Det är så fantastiskt roligt att få arbeta med något som jag verkligen vill och kan lägga ner min själ i. Det är många tankar och mycket arbete bakom ostarna och sedan lever de också sina egna små liv. Hon ser ostar som i allra högsta grad levande ting. – Osten förändras, åldras, har olika egenskaper och måste skötas om under hela sin livstid. Trots att det egentligen endast behövs mjölk, bakteriekultur, löpe och salt för att göra ost så är osttillverkning ett riktigt hantverk som sitter i händerna. – Man måste få in rätt känsla när det är dags att göra olika moment, det inget man kan läsa sig till utan det måste arbetas fram, förklarar Anna. För henne är det väldigt viktigt att ha koll på ostarna hela vägen, från ystningen till det att den lagrade osten paketeras. Därför går det inte att låta det framgångsrika företaget växa hur stort som helst. – Vi vill gärna öka produktionen ännu lite mer, men vi kommer alltid vara småskaliga. För mig är det viktigt ha känslan kvar, att ha kontroll hela vägen och veta att det är riktigt fina produkter vi erbjuder kunderna. I butiken finns ett brett sortiment av matvaror från andra småskaliga producenter. Här finns också några speciella varor helt unika för Murboannas, som andra företagare producerat. Murboannas öl är till exempel en speciell sort från Mjelga. Så är också Murboannas kaffe, en noga utvald blandning bönor från Anders Tunestams rosteri. En annan specialare är messmörsglassen som produceras av Rättviksglass och som bara finns hos Murboannas. Och kunderna ja, de strömmar till. Det är många som trängs vid glasväggen för att titta på Anna som gör ost inne i mejeriet. Det stör henne verkligen inte, men hon är helt på det klara med var hon själv hör hemma. – Jag trivs väldigt bra i mitt eget och i ostarnas sällskap! I dag har hon hela tio olika sorters ostar att sällskapa med i mejeriet. Den moderna anläggningen har gjort det möjligt att göra ännu fler olika sorters ostar, tack vare att det nu finns plats för olika lagringsmetoder. Förutom nya varianter av ost planeras det även för ett nytt kök som gör det möjligt att servera mer lagad mat. Och drömmen om egna kor, och allra helst fjällkor, den lever kvar. Framtiden får utvisa hur det blir med den visionen. Läs mer om Murboannas och planera ditt besök   Murboannas är en del av Taste of Dalarna, det nätverk av gårdsbutiker, producenter, hantverksbryggerier, caféer och restauranger runt om i Dalarna som sätter de lokala råvarorna och de lokala smakupplevelserna i främsta rummet.Läs mer om Taste of Dalarna

Sahlins Struts Strutsagg Taste of Dalarna

Strutsar, strutsglass och strutsburgare hos Sahlins Struts

Struts är kanske inte det första man tänker på i sammanhanget lokal mat och Dalarna. Men det är just vad det är, för på gården hos Sahlins struts utanför Borlänge har Gunnar och Kerstin Sahlin fött upp strutsar under 25 år. Hos Sahlings struts är strutsen främst ett köttdjur, men nästan alla djurets delar kommer till användning i olika sorters produktion – av strutsäggen tillreds glass och omelett, fjädrarna blir till dammvippor och fettet används till tvål och skinn skickas till Italien för att bli väskor och andra accessoarer. Dessutom är strutsfarmen med de något exotiska djuren ett trevligt besöksmål och här finns lekplats, restaurang och butik. – Hej Pippi, säger Kerstin Sahlin glatt när hon närmar sig de fullvuxna strutsarna som spatserar omkring i en stor hage på de öppna fälten som omgärdar gården. Strutsar är flockdjur, förklarar hon och de behöver vara tillsammans med andra strutsar för att trivas. På gården delas de dock in i grupper efter ålder men en sak har de alla gemensamt: – Gunnar är pappa till alla strutsar. Han är den första de möter när de kläcks och de präglas på honom. Små kycklingar behöver mycket omvårdnad och kärlek, berättar Kerstin. Strutsar växer snabbt, ungefär en centimeter om dagen. Från ägg till stek tar det ett år. ”Om man översätter den tillväxten till en människobebis så skulle den på bara ett år väga 450 kilo”, skojar Kerstin. Det var 1994 som Sahlins gick från att hålla mjölkkor till strutsar och med åren har hon och maken Gunnar blivit erkänt duktiga strutsuppfödare. Så till den grad att de idag håller kurser för andra som är intresserade av att ägna sig åt strutsuppfödning. – De fungerar som vilket lantdjur som helst men mycket häftigare. De är ju nästan som urtidsdjur. Tittar man på de kraftiga benen med sitt hårda skinn och fötterna med de stora klorna så förstår man hur dinosaurierna såg ut till viss del, säger Kerstin. Under vingarna har strutsarna klor som är en kvarleva från dinosaurietiden, en detalj som imponerar alla barn som besöker gården. Och här finns ju också en hel del mat som också går hem hos de yngre besökarna – vad sägs om en god glass gjord på strutsägg eller storsäljaren Strutsburgare. På senare år har Sahlins satsat mycket på mat och idag har de en stor restaurang på gården som bland annat serverar strutsburgare och charkbricka med ett urval av gårdens egna produkter – rökt korv, hjärta, lufttorkad skinka och pastej – allt gjort på strutskött såklart. Allt det goda kan sedan sköljas ner med gårdens egna öl för här, invid strutshägnen, finns också ett gårdsbryggeri där Gunnar och Kerstins son Erik brygger öl under etiketten Sahlins Brygghus. I gårdsbutiken finns biff, filé, rökt och lufttorkat kött, korvar, paté och pastej. Allt styckat och tillverkat i Sahlins egna EU-godkända slakteri och rökeri. På gårdens välfyllda butik säljs biff, filé, rökt- och lufttorkat kött, korvar, paté och pastejer för alla som vill köpa med hem. För det är mycket troligt att den som väl testat struts vill äta mer. – Det ger ett väldigt rent och klimatsmart kött. Det är vildare än kalkon och mört som fågel. Vi arbetar helt antibiotikafritt för strutsar är generellt väldigt friska djur, berättar Kerstin som tycker att grillad strutsbiff är det godaste – ett fint, rött och väldigt magert kött som ska stekas snabbt och hett. För att lyckas med strutsuppfödning ska fåglarna ha tillgång till ljusa, luftiga platser och de ska få mycket kärlek, havre, hö och lite pellets. – Man måste lära sig tänka som en struts, brukar Gunnar säga. Bara då förstår man hur djuret vill ha det och kan ta väl hand om det, förklarar Kerstin. Läs mer om Sahlins struts och planera ditt besök Sahlins struts är en del av Taste of Dalarna, det nätverk av gårdsbutiker, producenter, hantverksbryggerier, caféer och restauranger runt om i Dalarna som sätter de lokala råvarorna och de lokala smakupplevelserna i främsta rummet.Läs mer om Taste of Dalarna

Strutsburgare Sahlins Struts

En matresa i södra Dalarna: Ost, strutsburgare och mesta matmeckat

Det finns många smakrika besöksmål i södra Dalarna – alla unika utflyktstips i sig själva. Här har vi skapat ett turförslag med fyra smakrika stopp, perfekt för en välsmakande dagsutflykt. Upptäck ost i alla tänkbara former, smaka strutsburgare, gör ett besök på Kulinariet och avsluta dagen med en läcker närodlad middag. Starta turen i byn Murbo söder om Borlänge. Här har Anna Reyier tillsammans med maken Mats förvandlat släktgården till ett levande mejeri med butik och café. Hus Murboannas hämtas mjölken från en gård någon kilometer bort och den blir sedan till lagrad hårdost, färskost, delikatessost, salladsost, grillost – ja, allt med ost i namnet! I caféet finns förutom glass och fika självklart smörgåsar med de egna ostarna. Njut av såväl smakerna som utsikten, med kohagarna alldeles inpå knuten. Passa på att boka en privat guidning där du själv får prova på att ysta. Passa också på att hälsa på fjällkossorna Törnrosa, Flora och Hjärtrud.   Dags för nästa stopp! Här räcker det med en kortare förflyttning på 15 km, till Sahlins Struts i Stora Tuna. På familjen Sahlins gård bor ett hundratal strutsar i olika åldrar. Gå på en guidad tur, utforska gårdsbutiken, ta en fika eller ät en god lunch ackompanjerad av öl från gårdens eget bryggeri. Uttrycket ”från jord till bord” förverkligas på gården. Från strutsarna förädlas allt som går att ta vara på. Av köttet tillverkas bland annat korv och burgare. Just strutsburgare och även strutsäggsglass är självklara och populära inslag på menyn.   Sedan är det dags att ta sikte på Stora Skedvi, som ligger 20 km söderut från strutsarna. Här väntar ett av Dalarnas mesta matmeckan: Kulinariet. De kallar sig själva ”en god mötesplats” och nog lever de upp till den titeln flera gånger om. I den gamla industrifastigheten mitt i den lilla byn har lokalt och småskaligt mathantverk fått ett unikt utrymme att visa upp sig. Här gräddas knäckebrödet Skedvi Bröd för hand i stora bakugnar och bagarna serverar gärna en provsmakning, där smöret smälter på det varma brödet. I saluhallen Visthusboden finns närproducerade matvaror och delikatesser av alla de slag. Du kan själv fylla en glasflaska med färsk, ekologisk mjölk från gården intill eller köpa bröd, ägg och potatis från trakten jämte allt från öl till choklad från utvalda producenter.   Avsluta dagen med mysigt boende och ekologiskt och närodlad middag hos Dala-Floda Värdshus. Eller så tar du sikte på någon av de andra smakrika guldkornen som väntar runt om i Dalarna. Läs mer om Taste of Dalarna, det nätverk av gårdsbutiker, producenter, hantverksbryggerier, caféer och restauranger runt om i Dalarna som sätter de lokala råvarorna och de lokala smakupplevelserna i främsta rummet.

Det mullrar om motorstaden Hedemora

Det mullrar om motorstaden Hedemora

Nämn Hedemora för en motorintresserad person och du ser bensindoftande minnen i ögonen. Ända sedan tidigt 30-tal har Hedemora förknippats med motorer och somrarna med cruising, MC-dag och bilträffar. Än idag hämtas inspiration från glansdagarna, till flertalet av de motorinspirerade evenemang som anordnas här. Lägg därtill genuin cafékultur och spännande musikscener, så har du en kombination som gör Hedemora till ett självklart resmål i sommar. Hedemoraryttaren är den första som hälsar besökare välkomna till staden. I rondellerna in till Hedemora står statyn av den folkdräktsklädde ryttaren på sin röda springare. Symboliken talar sitt tydliga språk: motorstaden i södra Dalarna gasar med full fart framåt. Det började redan på 50-talet, när bilkulturen brummade som bäst och raggarna gjorde entré i folkkulturen. Då började även TT-loppen hållas regelbundet i Hedemora. “TT” stod för Tourist Trophy och var stora internationella motorcykeltävlingar. Varg-Olle Nygren, den mest berömda motorcykelföraren på den tiden, var givetvis på plats i Hedemora för att köra. Över 100 000 besökare kom till motorstaden för att se motorcyklarna vråla på banan.   TT-loppen må ha kört sina sista ärevarv nu, men många andra aktiviteter och sevärdheter med motorsport får Hedemora att verkligen leva upp till sitt smeknamn som motorstad. Till exempel anordnar Hedemora Old Town Cruisers och SMK Hedemora evenemanget Motorhistoriska Dagen varje år på nationaldagen. Då åker de glänsande, gamla bilarna med viftande, svenska flaggor i en lång parad genom staden. På Motorstadion väntar sedan roliga aktiviteter för hela familjen. Ytterligare en sommartradition i motorstaden är den årliga Motordagen. Lördagen vecka 26 varje år fylls Hedemoras gator med cruisande bilar, rockabillymode – och förstås många besökare som är nyfikna och intresserade av de välbevarade, vackra fordonen. Lions arrangerar bakluckeloppis för allt som är fordons- och motorrelaterat och skänker sedan avgifterna till hjälpverksamheten. I år samverkar Motordagen dessutom med musikfestivalen Dalarocken, så se fram emot en riktig heldag med musik och motor. På Hedemora MC-museum finns klenoder och kuriosa för alla motorintresserade: bland annat Nisse Johanssons unika samling veteranmotorcyklar från första hälften av 1900-talet och en utställning om TT-loppen i Hedemora. Här finns också antika cyklar från 1880-talet och klassiska engelska bilar från 50-talet. Museet är öppet sommartid, men stängt på måndagar. På musikfronten är Hedemora Blues Jam ett måste. Första lördagen i månaden får den som vill komma och jamma med husbandet på restaurangen Kings Arms. Det har blivit ett uppskattat forum där lokala musiker kan utvecklas.   Självklart behöver även magen sitt drivmedel. Slå er ner för en fika eller lunch på anrika Café Wahlman. Det ligger i Hedemoras äldsta kulturhus i de välbevarade 1700-talskvarteren. Här bakas det mesta i eget bageri av närproducerade råvaror. I den härliga trädgården bjuds det dessutom då och då på musikaliska godbitar i form av stämningsfulla framträdanden och spelningar. Nämn Hedemora hädanefter, för såväl motorintresserade personer som andra besökare, så är det inte bara de motorinspirerade inslagen de drar sig till minnes – utan också stadens sköna rytmer. Läs mer om aktiviteter, evenemang, boende och sevärdheter i Hedemora

Rättviks tunnbröd

En matresa runt Siljan: Pölsabod, nybakat tunnbröd och hockeybulle

Det finns många smakrika besöksmål runt Siljan – alla unika utflyktstips i sig själva. Här har vi skapat ett turförslag med tre smakrika stopp, perfekt för en välsmakande dagsutflykt i Siljansbygden. Upptäck hemgjord korv, tunnbröden tuttul och kavelbulle och avsluta med hembakade caféklassiker. Starta turen i byn Rälta, 1,5 mil söder om Leksand. Här ligger Rältagården, där familjen Magnusson driver ekologiskt lantbruk. Gör ett besök i deras ”pölsabod” med lokalproducerade kött- och charkprodukter och botanisera bland en uppsjö delikatesser. Här finns till exempel Hans olika sorters dalakorvar, leksandsskinka och farfarskorv. På gården styckar och förädlar de alla produkter själva och gårdens chark och rökeri går bokstavligt talat varmt för att fylla gårdsbutiken med läckerheter. Ta sedan sikte på Rättvik. Åk genom de natursköna om givningarna utmed Siljan. Varför inte ta turistvägen genom byn Tällberg mellan Leksand och Rättvik, för att verkligen uppleva de magiska vyerna? Väl framme, följ doften av nybakat tunnbröd. Hos Rättviks Tunnbrödsbageri och Handelsbod slår pustar från bakugnarna allt som oftast emot en innanför dörren. Ta chansen att se hur traditionellt tunnbröd bakas – en både fascinerande och som sagt väldoftande upplevelse. Den som vill kan få vara en del av ”baklaget” för en dag och lära sig alla momenten, från första utkavlingen till färdiggräddat bröd. I handelsboden går det att köpa med sig av allt som bakas i bageriet, som de lokala tunnbrödsvarianterna Tuttul och Kavelbulle. Dags att börja röra sig norrut, mot byn Furudal ca 40 km bort. Nu går vägen genom djupa dalaskogar och byar som Gärdsjö, Ovanmyra och Boda. Snitths Hantverksbageri är ett uppskattat utflyktsmål som lockar många smaksugna besökare till Furudal. Här bakas allt med svenska, lokala och ekologiska varor i ”mjöligaste” mån. I det genuina caféet serveras matbröd, lättare luncher och förstås en hel del godsaker. Den spännande och något udda utemiljön gör också sitt till för upplevelsen. Slå er ner på det gamla nedlagda järnvägsspåret och ta en fika med riktigt goda nybakade bullar och kakor. Hockeybullen är en klassiker! Därefter vänder ni tillbaka till utgångspunkten – med största sannolikhet mätta av såväl god mat som av nya intryck. Eller så tar ni sikte på någon av de andra smakrika guldkorn som väntar runt om i Dalarna. Läs mer om Taste of Dalarna, det nätverk av gårdsbutiker, producenter, hantverksbryggerier, caféer och restauranger runt om i Dalarna som sätter de lokala råvarorna och de lokala smakupplevelserna i främsta rummet.

Särna Camping

Prisvinnande camping vid Särnas Copacabana

Vakna upp till vyerna över Vedungsfjällen och Städjan. Fiska i Särnasjön bara några steg från tältet eller husvagnen och bo på utflyktsavstånd till Fulufjällets Nationalpark med Sveriges högsta vattenfall Njupeskär. Lägg där till bad på ”Särnas Copacabana” och välsmakande mat på hemtrevliga Lenas Kök & Bar. Prisade Särna Camping har allt som behövs för en lyckad sommarsemester. Särna Camping är i mångt och mycket entrén till norra Dalarnas fjällvärld. Här börjar naturen förändras och de mäktiga massiven skymtar bakom det stora gula trähuset, som utgör campingens hjärta och huserar restaurangen Lenas Kök & Bar. Lena Håkansson driver Särna Camping tillsammans med Niclas Schedvin. – Det är en familjär och mysig stämning här. Mycket tror jag kommer av att Niclas och jag dyker upp överallt i olika roller – vi städar, lagar mat och håller i uteaktiviteter, säger Lena Håkansson, som driver Särna Camping tillsammans med Niclas Schedvin. Campingen, med slående utsikt över Vedungsfjällen och Städjan, har 140 campingplatser. I sluttningen ner mot Särnasjön finns också små timrade campingstugor. Det betyder att både fiske, kanot och bad ligger bara några steg från boendet. Samma sak gäller för skoterlederna vintertid. Sandstranden, ”Särnas Copacabana”, är uppskattad. Så är även minigolfbanan som lockar till många hårda dueller. – På somrarna går det att köpa färskt bröd till frukosten i caféet. Andra dagar är det auktioner här på området eller så steker vi Särnas traditionella kolbotten utomhus, berättar Lena. Maten och restaurangen är en stor del av campingens hjärta. Att äta lunch eller middag hos Lena är populärt bland både lokalbor, campingens boende, förbipasserande och de som söker ett välsmakande utflyktsmål. Pubkvällar, after work och räkafton – liksom de återkommande grillkvällarna på lördagar under somrarna – är andra uppskattade inslag. – Här serveras mat lagad med kärlek, det tror jag att de flesta känner. Det är mycket lokal mat som gäller, med ren, fisk och älg. Den hemtrevliga atmosfären, det varma bemötandet och campingens natursköna läge tycks vara en vinnande kombination. Tre år i rad har Särna Camping blivit utsedda till Årets Turistmål i kategorin Campingplatser, där besökarna själva röstar fram en vinnare. – Det är förstås jättekul att få ett sådant erkännande och uppskattning. Det ger ännu mer energi att jobba vidare och fortsätta ge våra gäster bästa tänkbara upplevelse här i Särna, säger Lena. Vare sig du söker slående utsikt från husvagnsfönstret, en stuga att utgå från mellan fjällutflykterna eller bara är sugen på ett välsmakande besöksmål, står dörren alltid öppen hos Lena och Niclas på Särna Camping.

Skördefest Södra Dalarna

Stor skördefest i södra Dalarna, potatisfestival och unika gårdsbesök

Första helgen i september är det alltid full fart hos Dalarnas matproducenter. Då är det dags för skördefest, där besökare är välkomna att kika in på gårdarna och ta del av alla goda smaker. I år firar Skördefest Södra Dalarna dessutom 10 år, med jubileumskväll på flera håll, potatisfestival och extra många festliga programpunkter. Liselotte Dahlin, som sitter i styrelsen för evenemanget, berättar mer. Hur mycket feststämning är det under skördefesten? – Det är överlag ett festligt evenemang att åka runt på. Stommen i skördefesten är möjligheten till unika besök hos oss matproducenter som gör maten. I år firar vi dessutom tioårsjubileum och det blir en stor festivalkväll med flera olika aktiviteter att välja mellan på lördagen. Det blir också en jubileumsmiddag på Mat på riktigt i Stora Skedvi, med potatistema. Varför just potatistema? – ”Vår kära potatis” är temat under skördefesten i år. Dalarna producerar potatis av yttersta kvalitet och vi är det femte största potatislänet i Sverige. Det är en av få grödor som vi är självförsörjande på här och som vi också exporterar ut i landet. Kommer lyfta den på olika sätt, bland annat kommer vi ha en liten potatisfestival. Vad händer mer under helgen? – Det är ett drygt 40-tal producenter i Avesta, Hedemora och Säter som har öppet hus under dagarna. Det finns chans till flera unika besök, som hos Grådö mejeri som bara öppnar sitt mejeri under Skördefesten. Det går även att besöka mjölkproducenter där man som besökare får följa med ner till hagen, de blåser i kohorn och vallar hem korna till mjölkningen. Folk brukar vara jättelyckliga och det är otroligt stämningsfullt. Det blir också en höstfestival i Smedjan Stjärnsund med mikrobryggerier, helstekt gris från Skördefesten och artisterier. På kvällen blir det bystugedans i Ingelsbo med spelmanslag som spelar och där man kan köpa lokalproducerad korv från Ingelsbo gård alldeles bredvid. Hur ska man lägga upp helgen? – Det är ett litet område och lätt att ta sig runt, vilket gör att du kan få en hel helg och besöka väldigt många olika producenter. Vi ingår också i hela evenemanget Dalarnas Skördefest, med Mat runt Siljan, Tunabygdens skördefest, Bondens egen marknad och fler andra matevenemang som pågår samma helg. Det är till exempel flera som åker upp till Siljan en av dagarna. Vad tycker du är charmen med Skördefesten? – Att du själv kan bestämma hur du vill uppleva saker och på vilken nivå. Åk runt till många eller stanna på en plats länge. Besök gårdar med djur, odlingar och barnaktiviteter, marknader, butiker, matproducenter. Upplev fest och goda måltider. Det blir minnen och samtalsämnen man kan ha på mörka vinterkvällar. Vi ger också besökaren möjlighet att ta med sig hem smaker och dela med vännerna. Skördefest Södra Dalarna pågår 6–8 september 2019 i Avesta, Hedemora och Säter. Läs mer: skordefest-sodradalarna.com

Sommarguide: 7 smakrika guldkorn i Dalarna

Sommarguide: 7 smakrika guldkorn i Dalarna

Lokala mat- och dryckesupplevelser är en viktig del av Dalarnas kulturarv. Här finns ett förstklassigt utbud av smakupplevelser väl värda ett besök. Låt de sju aktörer vi presenterar här, eller någon av de många andra guldkornen inom Taste of Dalarna, guida dig i dalasommaren. Ge dig ut på en smakresa där du får njuta av nybakat bröd, läckra ostar, söta sylter och vilda delikatesser. Sahlins struts, Borlänge På familjen Sahlins gård bor ett hundratal strutsar i olika åldrar. Här går du på en guidad tur, utforskar gårdsbutiken, tar en fika eller äter en god lunch ackompanjerad av öl från gårdens eget bryggeri. Uttrycket ”från jord till bord” förverkligas på gården. Från strutsarna förädlas allt som går att ta vara på. Av köttet tillverkas bland annat korv och burgare. Just strutsburgare och även strutsäggsklass är självklara och populära inslag på menyn. Murboannas ost, Borlänge I byn Murbo utanför Borlänge har Anna förvandlat släktgården till ett levande mejeri med butik och café. Mjölken hämtas från en gård någon kilometer bort och den blir sedan till lagrad hårdost, färskost, delikatessost, salladsost, grillost – ja, allt med ost i namnet! Passa på att boka en privat guidning där du själv får prova på att ysta. Passa också på att hälsa på fjällkossorna Törnrosa, Flora och Hjärtrud. Rättviks Tunnbrödsbageri, Rättvik Ta chansen att se hur traditionellt tunnbröd bakas – en både fascinerande och väldoftande upplevelse för stora och små. Den som vill kan få vara en del av ”baklaget” för en dag och lära sig alla momenten, från första utkavlingen till färdiggräddat bröd. I Handelsboden går det att köpa med sig av allt som bakas i bageriet, som de lokala tunnbrödsvarianterna Tuttul och Kavelbulle. Grövelsjön Fjällbageri, Grövelsjön I den lilla bagarstugan i Grövelsjön knådas bullar och limpor – allt bakat på surdeg, med långa jästider och så få tillsatser som möjligt. Här har fransmannen Maxime slagit sig ner för att förverkliga sin barndomsdröm – att starta ett bageri. Klockan 14 går bagaren hem och lämnar butiken öppen för självbetjäning. Renbiten, Grövelsjön Norr om Idre ligger Sveriges sydligaste sameby och här kombineras renskötsel med butik och café. I Renbitens butik går det att köpa mat och delikatesser av de viktigaste råvarorna i det samiska köket: ren, älgkött, fisk, bär och örter. Visste du att forskning visat att renkött troligen är världens mest hälsosamma kött? Den som inte har vägarna förbi samebyn i Grövelsjön kan titta in i deras lilla delibutik i Falun. Muddus Hjortron, Avesta På Kolarbo gård tas det bästa från naturens skafferi till vara. Resultatet blir läckerheter som sylter och marmelader, teer och chutneys. Passa på att redan nu inhandla julens glögg med smak av vildmark, blåbär och vanilj, havtorn eller äpple och fläder. I restaurangen serveras närproducerad husmanskost och måltiden avslutas gärna med en provning av gårdens choklad. Nyligen startades även ett B&B på gården och den som övernattar utlovas en rejäl frukostbuffé. Sommarpubar i Dalarna Spendera ljumma sommarkvällar på någon av de pubar som slår upp portarna under årets varmare månader. Oppigårds Bryggeri i Hedemora kör sommarpub tisdagar, onsdagar och torsdagar under hela sommaren. Köp provsmakning och lättare maträtter. Sahlins Brygghus i Borlänge har öppen utepub på fredagar. Det utlovas burgare, öl, skön stämning och bra musik. Även Walhölls Brygghus i Söderbärke och Stjernsund Brygghus i Stjärnsund öppnar upp för pubgäster sommartid. Läs mer om mat och dryck i Dalarna på Taste of Dalarna.