Två barn som cyklar på flowtrail-leden i Orsa Grönklitt.

Aktiviteter med rörelseglädje för hela familjen

Lek, spring, busa, vandra, cykla och klättra tillsammans. Det finns mycket att göra för den aktiva familjen. Gör rörelseglädje till höstens ledord, låt kroppen komma till användning och se om ni tillsammans kan få fatt på de där omtalade endorfinerna. Förhoppningsvis resulterar det även i att ni testar och lär er något nytt eller hittar en ny favoritplats som ni kan återkomma till flera gånger. Här har vi samlat förslag på aktiviteter för hela familjen i Siljansområdet.


Cykling och sagovärldar

I Gesunda utanför Mora är det på berget det händer. Den 2 km långa vandringen till toppen klarar även yngre barn, låt det bara ta sin tid och pausa ofta. Ta med fika att fira med efter avklarad utmaning.

Från toppen startar också alla cykelleder i Gesunda Bike Park, som framför allt har öppet sommartid. Om ni vill cykla är det sittlift upp på toppen som gäller. För nybörjaren finns den gröna leden ”Caro-Line”, som är ca 2 kilometer och passar den som vill prova downhillcykling på riktigt.

Kanske hör ni hoande skratt och svängig musik eka från skogen bredvid berget? Det betyder att Sagolandet Tomteland har extra höstöppet! Passa på att göra ett besök i den stora utomhusparken och träffa Tomten, Häxan, Sagofen, Trollkungen, Busmössen och resten av deras sagovänner. Häxan bjuder in till Spöklov 2–6 november och den 20 november startar vintersäsongen 2021 med helgöppet.

Huldran och Häxan, två av sagofigurerna på Sagolandet Tomteland.
Den 2-6 november är det Spöklov på Sagolandet Tomteland.

Utomhusäventyr

Orsa Grönklitt är en höjdare för alla barn med spring i benen – och för den delen alla rörelsesugna vuxna. Här finns en mängd olika aktiviteter att välja mellan. Ge er ut på lättsamma vandringsleder, hyr ett fiskespö och testa fiskelyckan, gör en vattenutflykt med kanot, kajak eller SUP. Anläggningens maskot Blåbäret Bärra inspirerar till både aktivitetsrunda med inslag av puls och styrka, en äventyrsstig och kluriga utmaningar som barnen kan lösa.

Senaste nytt på cykelfronten är en skillsarea och skillstrail. Här går det att ta del av lekfull teknikträning på slingrande stigar med olika typer av hinder – ett bra sätt att komma igång med cyklingen. Även Orsa Grönklitt är en del av Biking Dalarna, där framför allt deras Flowtrail-leder på 1 eller 2 km är att rekommendera för de yngsta. Cykeluthyrning finns vid Längdcentrum.

Samla checkpoints och åk zipline i klätterparken

Runt om i både Rättvik och Mora-Orsa finns ett antal Hittaut-checkpoints utplacerade. Ta sikte på en av dem och gå, jogga, spring eller cykla till rätt plats med hjälp av karta, GPS eller smartphone. Förutom den spännande jakten på kontrollerna blir Hittaut en möjlighet att på ett lättsamt sätt ta sig ut i naturen. Registrera avklarade checkpoints och få chansen att vinna priser. I Leksand anordnar Leksands OK motsvarande Finn & Vinn.

I Rättvik ligger även klätterparken Högt & Lågt. Här finns banor som passar både de yngsta, de höjdrädda och de mer våghalsiga. Banorna är indelade i svårighetsgrader med färgkoder, precis som i en skidanläggning, där orange är enklast och röd svårast. Det finns ingen åldersgräns, men de olika banorna har olika krav på minimilängd.

Med karta och mobil med GPS vid en Hittaut-checkpoint i skogen.

Pojke på klätterparken Högt och Lågt i Rättvik.
Upptäck nya områden i jakten på checkpoints med Hittaut eller utmana er själva och varandra i Klätterparken Högt & Lågt. Foto Hittaut: Svenska Orienteringsförbundet.

Skatepark med sjöutsikt

LEIF Park i Leksand är en av Sveriges största skateparker och dessutom ligger den med slående utsikt över Siljan på idrottsområdet Siljansvallen. Den 1700 m² stora betongparken har två bowls och kringliggande ytor för street med rails, curbs och mycket mer. Ta på hjälmen och testa!

Förutom skateparken finns det stora grönområden för lek, spring och sport vid just Siljansvallen. Fotbollsplaner, baseball- och softballplan, friidrottsområde samt motionsslingor i det centrala naturreservatet Lugnet-Barkdal skapar många möjligheter för aktivt utomhushäng. Är ni racketbitna finns banor för både padel och tennis.

Skateparken LEIF Park i Leksand.
Skateparken LEIF Park ligger vid Siljansvallen i Leksand där det också finns en mängd andra aktivitetsmöjligheter för hela familjen.

Hitta fler saker att göra med barn i Dalarna: barnensdalarna.se.

Tänk på att öppettider och tillgänglighet på vissa besöksmål och aktiviteter varierar under året. Stäm alltid av uppdaterade öppettider med respektive aktör inför besök.