Olika semlor på bricka utomhus.

9 tips på traditionella och unika semlor i Dalarna

Att det är tradition att äta semlor när fettisdagen närmar sig vet alla. Så är det även här i Dalarna! Men var hittar man egentligen den bästa semla Dalarna har att erbjuda? Vi har samlat 9 caféer som lockar både med spännande variationer av det klassiska bakverket och välbekanta och älskade smaker. Det kan bli en kulinarisk upptäcktsresa genom Dalarnas vintriga landskap och vem vet, kanske hittar ni en ny favorit?


 

Saffranssemlor, punchsemlor och wienerbrödssemlor

Almas café är det äldsta caféet i Borlänge och hit dras de besökare som är på jakt efter saffranssemlor, wienerbrödsemlor och punchsemlor. I caféets lokaler är rummen inredda i olika stilar, kanske vill ni smaka på det som många tycker är stans bästa semla i Carl Larsson-rummet eller varför inte återuppliva retrostämningen i 50-talsrummet?

Läs mer här: Almas café.

Upptäck Memlan i Rättvik

Hos Baka Kaka i Rättvik hittar ni inte bara en utan två nyskapande varianter av semlor! Memlan är, vilket hörs på namnet, en kombination av munk och semla, men här skapas också en kanelbullesemla samt naturligtvis traditionella semlor. Hos detta café bakas allt från grunden och en fikapaus här slår aldrig fel.

Läs mer här: Baka Kaka.

Semlan som fylls med marsipanglass

Våffelbruket Hammarbacken i Ludvika har sedan öppningen 2020 lockat många kunder med sina fantastiska bubbelvåfflor. Men har ni testat deras version på den traditionella semlan? Den består av en vetebulle som fylls av marsipanglass och serveras med grädde. Ett måste för den nyfikne!

Läs mer här: Våffelbruket Hammarbacken.

En hand som håller en semla och 4 semlor på tallrik bredvid.
Semlan hos Våffelbruket Hammarbaken överraskar med marsipanglass och hos Almas café hittar man många olika smakkombinationer.

Semmelwraps lockar besökare till Falun

Mitt i Faluns stadskärna finns Falu Bröd & Patisserie, som brukar beskrivas som ”Det lilla bageriet med det stora hjärtat”. Det är ett hantverkskonditori och stenugnsbageri som för många är ett självklart val när det ska inhandlas bakverk av alla dess slag. Här finns både semmelwraps med mandelmassa och grädde, vaniljsemlor och traditionella semlor i små och stora storlekar.

Läs mer här: Falu Bröd & Patisserie.

En traditionell semla i kulturhistorisk miljö

Café Zorn i Mora är en plats som många älskar och återvänder till varje gång de gör ett besök på orten. Caféet ingår i restaurangguiden White Guide och ligger i den del som var stallängan när paret Zorn bodde här. Allt bakas från grunden på lokala råvaror i så stor utsträckning det är möjligt, detta gäller naturligtvis även traditionella semlor i både små och stora storlekar.

Läs mer här: Café Zorn.

Kanelbullesemlan i Hedemoras äldre kvarter

Hos Café Wahlman i Hedemora återfinns den traditionella semlan med stort S. Här bakas vetebullarna i caféets stenugn, mandelfyllningen görs från grunden och grädden kommer naturligtvis från närliggande Grådö mejeri. Men för den som vill testa något nytt finns också en spännande kanelbullesemla! Caféets underbara salonger inredda i sekelskiftesstil hittar ni i Hedemoras 1700-talskvarter.

Läs mer här: Café Wahlman.

En semelwrap och en kanelbullesemla.
Semmelwrapen från Falu Bröd och Patisserie fylls med grädde och mandelmassa medan Café Wahlman serverar en kanelbullesemla.

Semlor vid backarna i Sälenfjällen

Fjällbagarn i Lindvallen, som ligger precis nedanför Gustavsbacken, känner nog många igen. Här kan ni hitta både pizza som bakas på färska råvaror och nybakt bröd. Deras traditionella semlor skapas också från grunden. Det kan bli ett utmärkt stopp efter en dag i skidspåren, eller varför inte köpa med sig semmelfika till nära och kära i backen?

Läs mer här: Fjällbagarn.

En ny semla varje fredag

Avesta Wiener-Condis är kända för sina fantastiska smakkombinationer och här tar idéerna aldrig slut. Förutom traditionella semlor skapas här en ny variant varje fredag inför fettisdagen, först ut var en chokladdoppad skapelse fylld med vaniljkräm, nutellagrädde och krokant. Håll utkik efter kommande fredagars semlor!

Läs mer här: Avesta Wiener-Condis.

Wienersemlor och grodsemlor

För den som inte kan välja mellan wienerbröd och semla bjuder Fricks Konditori i Rättvik på lösningen! Här hittar ni Wienersemlan som är en kombination av de båda. Eller varför inte prova deras Grodsemla där grädden blandas med mandelmassa?

Läs mer här: Fricks Konditori.

Tänk på att öppettider kan variera efter säsong, så hitta aktuell information hos respektive aktör inför besöket.