Flicka åker zipline på höghöjdsbanan Högt och lågt i Rättvik.

8 barnvänliga aktiviteter under Vasaloppets sommarvecka 2022

Ta med hela familjen till Mora och Vasaloppets sommarvecka. I närområdet finns det massvis av roligheter att fylla dagarna runt loppen med. Besök sagovärldar, sommarland och clownstigar, gör en tidsresa och känn härligt pirr i magen. Här har vi samlat åtta familjevänliga sommarfavoriter.


1.     Kliv in i sagans värld på Tomteland

Tomten bor i Dalarna och på Sagolandet Tomteland i Gesunda utanför Mora huserar han tillsammans med alla sina sagovänner. Kliv rakt in bland livs levande tomtar, troll, älvor, drakar, feer och häxor. Runt om i den stora utomhusparken pågår ett fartfyllt dagsprogram för hela familjen med musikala föreställningar, aktiviteter och spännande äventyr tillsammans med alla sagofigurerna. Däremellan kan ni på egen hand besöka de olika sagolika miljöerna för att leka, busa, klättra och kika in i de fantasifulla husen. Varma dagar är det förstås en båttur eller ett härligt dopp i Aurorasjön som gäller.

Öppet dagligen 20 juni – 14 augusti samt 20–21, 27–28 augusti 2022.

Läs mer: Sagolandet Tomteland.

Sagofiguren Drakälvan på Sagolandet Tomteland i Mora.
Drakälvan är en av de många sagofigurer som väntar på Sagolandet Tomteland.

2.     Gör Tidsresan hos Zorn

Färdas genom historien och följ med på ett spännande äventyr tillbaka till 1870-talet, den tid då Anders Zorn var barn. På Zorns gammelgård i Mora kan du tillsammans med din guide se, känna och uppleva hur livet kunde vara förr i tiden. Stig in i de gamla timmerhusen, möt människor som levde där, ät deras mat, lyssna till deras musik, ta del av deras vardagssysslor och prova hur det känns att gå i deras kläder.

Öppet alla dagar 15 juni – 15 augusti 2022. Visningar sker utomhus dagligen.

Läs mer: Tidsresan på Zorns gammelgård i Mora.

3.     Lek längs Troll- och clownstigen

Strax utanför Mora centrum, i Östnor, finns en perfekt aktivitet för de yngre barnen med mycket spring i benen. På Troll- och clownstigen får barnen ta sig fram i skogen och passera roliga stationer längs vägen. Här finns plats för fika och sång. Rundan utgår från löpspåren vid fotbolls-planen i Östnor, i närheten av bystugan.

Läs mer: Troll och clownstigen på Facebook.

Pojke leker på Troll- och Clownstigen i Östnor utanför Mora.
Många fantasifulla och påhittiga miljöer väntar vid Troll- och clownstigen i Östnor. Alla är skapade för att uppmuntra till aktivitet och rörelseglädje.

4.     Måla en dalahäst i Nusnäs

Besök Nils Olsson Dalahästar i Nusnäs och titta på tillverkningen av Sveriges mest kända ikoner. Följ hela kedjan − från enkla träbitar till dekormålade pållar i alla storlekar. Kanske vill du prova på att måla din egen dalahäst? Inspireras av originalet eller släpp loss fantasin.

Läs mer: Nils Olsson Dalahästar.

5.     Fullt fokus på barnen hos First Camp Mora Parken

Mora Parken ligger till exempel bara ett stenkast från Mora centrum och här väntar en uppsjö av barn- och familjevänliga aktiviteter. Till exempel har ni direkt tillgång till Vasaloppsarenan, som går rakt genom campingen. Perfekt för en cykel- eller vandringstur. Det finns även äventyrsgolf, cykeluthyrning, lekplatser, hoppkudde, trampbilar och cykelbilar för både stora och små. Bowling, tennishall och simhall finns också runt knuten. Sommartid satsar Mora Parken även på ett stort aktivitetsprogram med bland annat barnklubb, träning och underhållning.

Läs mer: First Camp Mora Parken.

Fyra personer står med sina cyklar på Mora Parken i Mora.
Vasaloppsspåret går rakt igenom Mora Parken, vilket gör det lätt att både heja på de som deltar i något av sommarveckans lopp och själva ge sig ut på äventyr i arenan.

6.     Maxad sommardag på Leksand Sommarland

Äventyrsparken Leksand Sommarland är ett måste på alla barnfamiljers sommarlista. Innanför grindarna väntar en mängd aktiviteter och äventyr, där några av de populäraste är wipeoutbanan i Siljan, lasertag och höghöjdsbanor för stora och små. Självklart är vattenlandet en favorit, med sina tempererade pooler och tio vindlande vattenrutschkanor.

Öppet 18 juni – 14 augusti 2022.

Läs mer: Leksand Sommarland.

7.     Utomhusäventyr i Orsa Grönklitt

Orsa Grönklitt är ett paradis för den som är på jakt efter aktiva utomhusäventyr. Cyklingen på Orsa Grönklitt är en given höjdare för såväl nya nyfikna som mer rutinerade cyklister. Samtliga leder startar och slutar vid Längdcentrum där det också finns cykeluthyrning, verkstad och sportshop. Vandra genom de trolska skogarna, bada, fiska, paddla kanot, kajak eller SUP-närliggande Rädsjön. Nytt för i sommar är dessutom en höghöjdsbana som garanterat kommer generera skönt pirr i magen.

Läs mer: Sommar i Orsa Grönklitt. 

Barn som cyklar på spång genom skogen i Orsa Grönklitt.
Orsa Grönklitt är en del av cykelnätverket Biking Dalarna och har leder för alla nivåer. Deras 2 km långa Flowtrail är en given familjefavorit.

8.     Magpirr hos Högt & Lågt

Alldeles bredvid Rättviks centrum väntar sju olika hinderbanor på varierande höjd och med varierande svårighetsgrad. Här kan hela familjen ge sig ut i klätterparken, där banorna börjar på 1 meters höjd och den högsta punkten finns 15 meter upp, varifrån du slänger dig ut på en 140 meter lång ziplinetur. Alla från 80 cm är välkomna att klättra loss.

Öppet från 7 maj 2022.

Läs mer: Högt & Lågt i Rättvik.

Pojke klättrar i höghöjdsbanan på Högt och Lågt i Rättvik.

På barnensdalarna.se hittar du ännu fler tips på familjevänliga aktiviteter