Flicka åker pulka i snön.

6 aktiviteter för hela familjen under Vasaloppets vintervecka 2022

Är siktet inställt på Mora och Vasaloppets vintervecka? Även om det bara är en i familjen som ska åka något av loppen, finns det mycket att se och göra för alla åldrar. Fyll dagarna i Siljansområdet med fartfyllda, lärorika och spännande upplevelser. Ta en paus från skidspåren och måla en egen dalahäst, busa med Busmössen eller mörkervandra i pannlampans sken. Här är sex familjevänliga saker att göra.


1.      Måla en dalahäst i Nusnäs

Besök Nils Olsson Dalahästar i Nusnäs och titta på tillverkningen av Sveriges mest kända ikoner. Följ hela kedjan − från enkla träbitar till dekormålade pållar i alla storlekar. Kanske vill du prova på att måla din egen dalahäst? Inspireras av originalet eller släpp loss fantasin.

Läs mer: Nils Olsson Dalahästar.

Familj målar dalahästar vid dalahästtillverkningen i Nusnäs.

2.      Gör längdpremiär

Är det här vintern då ni står på skidor tillsammans för första gången? Eller kanske är ni redan hemma med både stavar, pjäxor och hur åkningen funkar. Oberoende nivå finns det många fina och barnvänliga skidområden. En solklar favorit i Vasaloppsland är Mora skidstadion. Vill ni göra utflykter till kringliggande orter är Orsa Grönklitt i Orsa, Granberget i Leksand, IK Jarl-området i Rättvik och Skidstadion Älvdalen barnvänliga alternativ.

Läs mer: Längdskidor i Dalarna.

Barn och förälder åker längdskidor.

 

Barnens Vasalopp på skidor

Vasaloppet själva anordnar dessutom Barnens Vasalopp i både Sälen och Mora, för barn mellan 3–10 år. I Sälen sker loppet lördag 26 februari på Vasaloppsstarten i Berga By och i Mora är det loppdags lördag 5 mars, med start vid Mora Parkens Camping. Anmälan sker på plats, det är gratis att delta i loppet och alla barn får medalj efter målgång.

Läs mer: Barnens Vasalopp i Sälen och Mora.

Barn som åker skidor på Barnens Vasalopp i Mora.
Foto: Vasaloppet/Ulf Palm.

3.      Kliv in i sagans värld på Tomteland

Tomten bor i Dalarna och på Sagolandet Tomteland i Gesunda utanför Mora huserar han tillsammans med alla sina sagovänner. I sportlovstider öppnar den stora utomhusparken upp under två helger, 25–27 februari och 4–6 mars 2022. Då bjuder Busmössen in till stor sportlovsfest och massor med galna upptåg bus och skoj väntar. Mys på after ski med varm choklad och vispgrädde, se alla sagofigurerna på scenen, skaka loss i pjäxdans och sjung med i stora musikalteaterföreställningar. Under hela dagen är programmet fyllt av aktiviteter, teater, uppträdanden, upptåg och äventyr.

Förutom Tomten och Busmössen dyker det alltid upp många andra figurer som är sugna på lek och skoj. Sagofen maler sagopulver till alla vinteräventyr och Häxan tar på vinterkappan under sin flygtur över sagolandet. Vinterfolket, vinterälvan Gnistra och hennes bror Sprak, Trollkungen och hans troll är alla på plats för att göra vintern ännu mer magisk och gnistrande.

Läs mer: Sagolandet Tomteland.

Sagofigurer på Sagolandet Tomteland i Mora.

4.      Konstbesök hos Zorn

På Zornmuseet mitt i Mora är det fri entré för barn och unga upp till 18 år. Titta på konsten, samtala om vad ni upplever och fika på Café Zorn som ligger strax intill museet.

Den 12 februari öppnar museet en utställning inspirerad av Vasaloppets 100-årsjubileum, som handlar om Zorn och skidåkningen. Morakonstnären hade ett brinnande intresse för såväl hembygden som idrotten, vilket tog sig uttryck i ett antal dramatiska skidtävlingar. Kan det måhända vara så att det faktiskt var Zorn som därmed sådde fröet till det första Vasaloppet?

Läs mer: Zorn i Mora.

Fika och bakverk på Café Zorn i Mora.

5.      Bad och skridskor i Älvdalen

Älvdalens simhall är ett populärt utflyktsmål som lockar många badsugna besökare. De varma bassängerna och stora ytorna gör det till en uppskattad anläggning, framför allt för barnfamiljer. I hallen finns den 50 meter långa bassängen, där det finns utrymme för både motionssimmare och leksugna. Lägg därtill en vattenrutschbana med lekbassäng, bubbelpool och en 30 grader varm plaskbassäng för de allra minsta – och de flesta kan hitta något som passar.

Vägg i vägg med simhallen ligger även Älvdalens ishall, som är öppen för kostnadsfri allmänhetens åkning flera gånger i veckan. Då är ishallen öppen för alla som vill prova på att åka skridskor eller träna på egen hand. Kom ihåg hjälm!

Läs mer: Älvdalens sim- och ishall.

Barn med skridskohjälm.

6.      Mörkervandra i Rättviksskogarna

Följ med på en spännande tur när solen gått ner. I skogarna kring Rättvik kan alla åldrar följa med på en enkel vandring där ni tillsammans med naturguiden Lotta Backlund letar efter spår av djur och upplever skogen i skymningen. Ni får långa pannlampor på plats och i deras sken blir allt spännande och annorlunda. Efteråt samlas ni runt lägerelden för att njuta av en kvällsmåltid, värmande dryck och god fika.

Föredrar ni att vara ute i dagsljus är det minst lika spännande – och absolut lika gott – att följa med på en våffelvandring. Då går vandringen genom ett unikt naturreservat, där ni halvvägs stannar för att grädda frasiga våfflor över öppen eld.

Läs mer: Green Owl Travel.

 Våfflor gräddas över öppen eld.

 

Fler tips på familjevänliga aktiviteter finns på barnensdalarna.se