Höstvandring i Siljansbygden

5 sköna höstaktiviteter i Dalarna

Unna dig sköna höstdagar! Vi har samlat de bästa tipsen på härliga aktiviteter för hösten i Dalarna. Nu när starka höstfärger och krispiga morgnar väntar oss. Aldrig tidigare har det varit mer aktuellt att semestra på hemmaplan och utforska vad omgivningen har att erbjuda. Packa väskan och maxa dagarna med vandring, utsökta måltider och fyll på inspirationskontot inför den långa vintern. Här kommer några förslag på aktiviteter som sätter extra guldkant på höstdagarna.


1. Checka in på gemytligt hotell

Anrikt, naturnära eller i centrum? Oavsett vilken typ av hotell som lockar är det enkelt att hitta ett vinnande alternativ runt Siljan. I Tällberg ligger exempelvis det anrika familjeägda hotellet Åkerblads och natursköna Villa Långbers med milsvid utsikt över landskapet. Moskogen i Leksand och genuina Mora Hotell är två trevliga tips som passar perfekt som utgångspunkt för helgens utflykter.

Fler sköna boenden: Boenden i Dalarna

2. Vinterkryssa på älven

Under krispiga november- och decemberdagar erbjuds kryssningar med ångbåten S/S Engelbrekt med start från kajen i Leksand. Färden går söderut längs Österdalälven och menyn är härligt julinspirerad. Förbokning krävs.

Vinterbild på ångfartyget S/S Engelbrekt i hamnen i Leksand.
Glid fram på Österdalälven under en mysig vinterkryssning med ångfartyget S/S Engelbrekt.
 

3. En våffla eller två med belgisk choklad på

Tre olika varianter av belgiska våfflor med härlig topping, hemgjorda praliner och färskrostat kaffe – kan helgen bli bättre? Under lördagar i höst håller The Mangévie i Furudal The Belgian Chocolate and Waffle Bar öppen.

Belgisk våffla
En belgisk våffla med extra allt i våffelbaren hos The Mangévie i Furudal.
 

4. Vandra och upplev Dalarna till fots

Välkomna höstfärgerna ute i naturen eller vandra närmare centrum på lättillgängliga kulturstigar. Oavsett nivå finns en stor mängd vandringsupplevelser att välja och vraka mellan. Ett tips är att vandra från Orsa till Fryksås med utsikten och en god lunch på Smidgården som belöning. Eller varför inte upptäcka någon av Moras alla naturreservat, där Alderängarna är en av mångas favorit. På Sollerön väntar Kulturstigen som berättar historien om vikingarna som levde på den bördiga ön i norra Siljan. Via leden Tre toppar utforskas Rättviks höjder med skön utsikt över det böljande landskapet och i Leksand är en tur kring fågelrika Limsjön eller bestigning av Granberget populära vandringsturer.

Fler härliga vandringar: Vandra i Dalarna

Vy över Siljan
Upplev sprakande höstfärger och magiska vyer under en vandring längs någon av Dalarnas många vandringsleder.
 

5. En stunds njutning på nyinvigt spa

Ett 1500 kvadratmeter stort spa med alla tänkbara bekvämligheter – det är just vad Dalecarlia Hotel & Spa i Tällberg kommer att erbjuda sina gäster när den nya spaverksamheten invigs i början av november. Pooler, yogasalong, gym, soldäck och varma källor utomhus är bara några exempel på bekvämligheter som ryms i de inbjudande lokalerna. Och givetvis erbjuds servering och behandlingar på Dalarnas nya spadestination, som redan under oktober öppnar upp vissa delar. Dagspa rekommenderas på söndagar och vardagar då det är lite lugnare i lokalerna och besökare med barn välkomnas förmiddagar kl 10-13 och under loven.

Fler avkopplande upplevelser: Lugn och ro i Dalarna

Spa på Dalecarlia i Tällberg.
Njut av en stunds skön avkoppling när höstvindarna är som allra ruggigast. Hotellet Dalecarlia i Tällberg inviger en ny stor spa-anläggning.