CBIS 5931902

Anna Hedström - Human resources

Utställningen Human resourses tar sin utgångspunkt i frågeställningar som rör vad det innebär att vara människa?

Information

Är vi endast en nyttomaximerande individ? Är vi i grund och botten en ekonomisk resurs, en produktionsenhet? Vad händer när samtliga aspekter av tillvaron värderas i ekonomiska termer och förvandlas till handelsvaror på en marknad? Vår gemensamma välfärd bygger framförallt på omsorgsrationalitet – inte ekonomisk vinst. Vad innebär det då när vi ignorerar omsorgsrationaliteten och flyttar över drivkraften i välfärdsbygget till kortsiktig ekonomisk vinning genom att sälja ut våra gemensamma investeringar till multinationella företag?? Vårt nuvarande ekonomiska system är skapat av människor och människors värderingar, det är ingen naturlag som tyngdkraften. Dagens ekonomiska vinster kommer till i stora delar genom både miljöförstöring och överexploatering av människor.

Det ekonomer kallar human kapital kallar sociologer för avhumanisering

Har man frågor om sin anställning så vände man sig tidigare till personalavdelningen. Nu vänder man sig till ”HR”. HR är en förkortning av human resources, eller HRM human resources management, vilket signalerar att de arbetar med att ”hantera” personal. Skillnaden från hur företag tidigare har jobbat med personaladministration är att HRM jobbar mer ”genomtänkt” och "strategiskt” med organisationens ”mänskliga resurser”.

Anna Hedström (född 1983) är uppväxt i Borlänge och utbildad vid Konstfack i Stockholm (kandidatexamen i textil) samt vid Edinburgh College of Art. Hon är textilkonstnär som främst arbetar skulpturalt. Återkommande i hennes verk är att hon synar samhället utifrån den politiskt laddade skärningspunkten mellan mänsklighet och ekonomi. Anna Hedström är även verksam som kostymtecknare och har medverkat i produktioner så som Carmina Burana på Dalhalla (2017) samt Får jag finnas för dig på Dalateatern (2017).

Vernissage 27 februari 16.00