CBIS 5438047
Visa på karta

Alviken runt - vandringsled

7 km vandringsled genom varierat landskap med skog, ängar och alkärr. Rikt fågel- och djurliv. En del av leden ror du i lånad båt, en ligger vid båthamnen vid Siljansnäs Roddarklubbs klubbstuga och en ligger på andra sidan vattnet på Storön. Informationstavlor finns utefter leden. Du passerar platser som minner om våra förfäders bosättningar och andra aktiviteter. Få är dock synliga ovan mark och därför finns en del platser skyltade. Det mest påtagliga kulturminnet är dock se öppna, odlade åkrarna, den hävdade slåttermarken och anblicken av de gamla gårdarna vid foten av de omgivande bergen.

Boka

Information

Under din vandring kommer du också att möta ett flertal olika vackra biotoper. Skog och ängar, till och med ett alkärr hittar du här. Naturligtvis får du också se en hel del av de trevliga byarna Alvik, Almo och Näsbyggebyn som ligger runt sjön. Tack vare det varierade landskapet finns här också ett rikt fågel- och djurliv. Mer om det kan du läsa på informationstavlor som finns utplacerade längs leden.

OBS! Vid båtöverfarten måste du se till att det alltid finns en båt på varje sida. Ro över och hämta båten som ligger på andra stranden. Bogsera den tillbaka och lämna den på samma plats som du kom ifrån. Så ror du över och fortsätter
din vandring!

Vägbeskrivning: Åk från Leksand till Siljansnäs och fortsätt rakt fram till Siljan pizzeria och second-hand butiken Källan. Ta där vänster på Bygattu och åk rakt ned till vattnet på Båthusbacken. Parkera vid Siljansnäs Roddarklubbs klubbstuga. Alternativt åk från Leksand mot Siljansnäs och vid Grytnäs ta av vänster mot Alvik. Strax innan Alvik parkera intill Storön på höger sida vid angiven parkering.

Faciliteter och service

  • Sommar

Vägbeskrivning

14 km NV Leksand