Falun & Borlänge

Välkommen till Falun och Borlänge, "tvillingstäderna" med knappt två mil mellan sig.

Falun

FalunDalarnas stadskärna är en pulserande stad som präglas av de historiska miljöerna kring Värlsdarvet Falun med slagghögar och charmiga gruvkvarter. Här finns ett rikt friluftsliv med till exempel Lugnets Riksskidstadion och sjön Runn med sin skärgårdslika miljö. 

Det är lätt att förstå varför UNESCO utsett Falu Gruva och det omliggande gruvlandskapet till en av världens viktigaste platser. Världsarvet Falun inbjuder till en hisnande resa i tiden med Falu Gruva, bergsmansbygden med sina ståtliga trädgårdar och de typiska trästadsdelarna som visar hur gruvarbetarna bodde för mer än 300 år sedan. Men Falun är mer än bara Falu gruva, det är ”Dalarnas stadskärna”, en pulserande stad som visserligen präglas av de historiska miljöerna kring Världsarvet med slagghögar och charmiga gruvkvarter men här finns också ett stort kulturutbud och ett rikt friluftsliv.

Genom staden rinner Faluån som delar staden i två delar. På den ena sidan ligger Falu koppargruva som under många århundraden var en av Sveriges främsta näringsverksamheter. Den sidan kallas därför i folkmun för den gruvliga sidan, då inte mycket växter levde på den av roströken förgiftade marken. På den andra sidan ån, dit roströken inte nådde, ligger det ett antal stora och vackra gamla villor och bostadsområden som således kallas den ljuvliga sidan.

Staden har växt upp kring Falu koppargruva och ekonomi var länge helt beroende av kopparutvinningen. Under 1500- och 1600-talet var kopparutvinningen i Falun en viktig faktor till att Sverige kunde utvecklas till en europeisk stormakt. I mitten av 1600-talet var Falun Sveriges näst största stad efter Stockholm.

 I Falu centrum hittar du klassiska gågator med småbutiker. Friluftsliv i Falun kan utövas på många sätt bl.a. på sjön Runn med mer är 100 öar som är en naturlig oas nära centrum. Här finns möjligheter till friluftsliv med kajakpaddling, segling, fiske eller bara sol och bad. Falun har också ett rikt kulturliv med institutioner som Dalarnas museum, Dalateatern och Carl Larsson gården.

Strax utanför stadskärnan ligger Lugnet som är en av landets mest kompletta idrottsanläggningar, där 55 av Riksidrottsförbundets idrotter kan utövas. Vid Lugnet finns även riksskidstadion där Skid-VM flera gånger arrangerats. 2015 är det dags för Falun att åter stå värd för Skid-VM. Då beräknas ca 200 000 personer besöka Falun och Lugnet.   

Borlänge

BorlängeIt och handelsstad som lockar med många kreativa krafter. Shoppa loss i kupolen eller ta en tur ut i den öppna naturen runt staden där älvar, sjöar, åkrar och skogar bjuder in.

Borlänge, som ligger vid Dalälven, är Dalarnas största tätort och dess viktigaste industri- och handelsort. Traditionellt sett har staden karakteriserats som en utpräglad industristad med främst stål- och pappersindustri, denna är idag främst dominerad av SSAB Tunnplåt Borlänge och Stora Enso Kvarnsveden. Under de senare årtiondena har industridominansen emellertid minskat, och idag har Borlänge även en väl utbyggd privat och offentlig tjänstesektor, bland annat finns här centrum för länets parti- och detaljhandel samt landsvägs-, järnvägs- och flygtransporter. I Borlänge finns delar av Högskolan Dalarna med inriktning på teknisk, administrativ, ekonomisk och social utbildning. 

Det är inte för inte som Borlänge har fått epitetet "Dalarnas Köpstad". Kupolen är det stora shoppingcentret med 85 butiker, restauranger och hotell, men du hittar också spännande gårdsbutiker, små boutiquer, udda försäljningsställen och stormarknader. Under hösten 2013 öppnade ett Ikeavaruhus vid köpcentrumet Kupolen.  

Ta en fika eller ät japanskt, indiskt, italienskt, grekiskt, thailändskt, kinesiskt, svenskt eller amerikanskt och njut av runt 18.000 blommor sommartid.
Handla kläder, besök, ett museum eller ta en tur i den öppna naturen runt staden där älvar, sjöar, åkrar och skogar bjuder in. Här finns ett 70-tal butiker, 30-tal matställen, 10 caféer, 4 museer, 20-tal frisörer, 20-tal hälsa och skönhet, 5 hotell, bio, bingo, bowling, träningscenter, bibliotek, banker…