Shoppa i Smedjebacken

I Smedjebacken finns många specialbutiker med det lilla extra. Kunnig personal med många goda råd och trygga garaniter. Ett tips är att kombinera din shoppingtur i Smedjebacken med en promenad längs den vackra Kyrkogatan med gammaldags bebyggelse och ett fantastiskt hamnområde.

Sommartid är det full fart vid hamnområdet vid sjön Barken. Här finns nämligen en av Sveriges största insjöhamnar med ett välbesökt hamnkontor. Den 110 km långa farleden Strömsholms kanal sträcker sig från sjön Barken till Mälaren. I hamnen kan du hyra kanoter och flytvästar, köpa sjökort och slussbiljetter, tanka båten, spela bangolf eller ät en god bit mat.

Under helgerna på sommaren fylls centrumtorget med både marknader och olika musikframträdande. I mitten av augusti fylls staden med besökare inför båttävlingen PokerRun och Smedjebackens egen stadsfest Augustifesten.

Några exempel på specialbutiker i centrala Smedjebacken; Herr & Dam ekiperingsbutiken Bröderna Bergströms kläder med över 90-års tradition av försäljning av dam-och herrkläder, FORMaveva, personlig butik och ateljé med handplockad kvalité av konsthantverk, design, formgivning och foto. Claessons Cykel med Dalarnas största utbud av cyklar och LW-Husvagnar med en av Sveriges största inomhushallar för husbilar och husvagnar.

Hos Björkströms skor i Söderbärke sker skoförsäljningen i gammaldags miljö.  Omkring 1850 startade Johan Björkströms skomakeri. Rörelsen övertogs av hans tre söner som 1889 öppnade en skobutik vid sidan av skomakeriet. Nuvarande fastighet byggdes 1947 på samma ställe. Karl Björkström övertog ensam firman 1934. Idag drivs företget vidare av hans dotterdotter Anna-Lisa.  Butiken har en utställning av äldre skor.

Åkes slakt och styckning i Tolvsbo, Söderbärke erbjuder försäljning av egentillverkade charkprodukter utan onödiga tillsatser. Grillkorvar, Tolvsboringen(typ Falukorv), pastej, påläggskorvar och rökta produkter.